Nutreco NV

PERSBERICHT

Amersfoort, 13 mei 2004

Nutreco verwacht eerste halfjaar bedrijfsresultaat in lijn

met eerste halfjaar 2003 en herstel in het tweede halfjaar

Nutreco zal vanmiddag tijdens haar Algemene Vergadering van Aandeelhouders een korte toelichting geven op de operationele gang van zaken en nader ingaan op de vooruitzichten voor 2004.

De halfjaarresultaten die op 3 augustus a.s. bekend zullen worden gemaakt, zijn naar verwachting in lijn met de resultaten in dezelfde periode vorig jaar. Voor het tweede halfjaar voorziet Nutreco een duidelijke verbetering van het bedrijfsresultaat en nettoresultaat in vergelijking met 2003.

Als gevolg van seizoensinvloeden realiseert Nutreco het grootste deel van haar jaarresultaat in de tweede helft van het jaar.

Nutreco Aquaculture realiseerde hogere Noorse zalmprijzen in vergelijking met dezelfde periode vorig jaar. De zalmprijzen in de belangrijke afzetmarkt van de Verenigde Staten zijn over de afgelopen vier maanden minder hoog geweest dan in dezelfde periode vorig jaar, maar liggen nog steeds op een goed winstgevend niveau.

Het herstel van de Noorse zalmprijzen zal echter nog niet duidelijk zichtbaar zijn in de resultaten over de eerste 6 maanden. Dit komt onder andere doordat de zalmproductie in met name Canada nog de negatieve effecten van ziekten in 2003 ondervindt. Daarnaast vergt de opbouw van een Europese organisatie voor productie, marketing en sales - in plaats van verschillende landenorganisaties - ook in 2004 nog de nodige investeringen. Ook valuta-effecten hebben per saldo een negatieve invloed op het resultaat.

De vraag naar zalm en zalmproducten blijft sterk toenemen. Het aanbod van zalm in Europa zal naar verwachting licht achterblijven ten opzichte van 2003. In de Verenigde Staten zal het aanbod een redelijke groei laten zien. Over het geheel verwacht Nutreco in 2004 een betere balans tussen vraag en aanbod en daardoor hogere marges dan in 2003.

Voor de zalmvoeractiviteiten zijn de eerste maanden van het jaar doorgaans het minst belangrijk. Door de slechte financiële situatie van diverse zalmkwekers gedurende de afgelopen jaren zal een hoge prioriteit blijven uitgaan naar het debiteurenbeheer. Nutreco's visvoeractiviteiten voor andere soorten kweekvis dan zalm, laten een resultaat zien dat in lijn is met vorig jaar.

Voor wat Nutreco Agriculture betreft blijft de verwachte wereldwijde stijging van de kippenvlees-prijzen uit. Waarschijnlijk heeft negatieve publiciteit rondom vogelpest in Azië van de afgelopen maanden geleid tot een tijdelijke daling van de vraag van consumenten naar kipproducten.

In Spanje lagen de prijzen voor pluimvee in de afgelopen 4 maanden onder het niveau van dezelfde periode vorig jaar.

De hoge voerprijzen hebben zowel in de Benelux als in Spanje tot kostprijsverhogingen voor kipproducten geleid. Nutreco's varkensvleesbedrijf heeft het goede resultaat van vorig jaar kunnen vasthouden.

De wereldwijde premixactiviteiten en de mengvoeractiviteiten in Spanje en de Benelux laten een goed resultaat zien. De fokkerijbedrijven hebben zich inmiddels goed hersteld van de vogelgriepepidemie vorig jaar in de Benelux.

Vooruitzichten

Naar verwachting zal het evenwicht tussen vraag naar en aanbod van zalm zich in Europa in de tweede helft van dit jaar herstellen ten opzichte van de tweede helft van 2003. Bij continuering van het huidige prijsniveau zal het resultaat van Nutreco Aquaculture sterk verbeteren.

Voor Nutreco Agriculture zal de markt zich naar verwachting herstellen van de negatieve gevolgen van vogelpest en zullen de resultaten van de reorganisaties in 2003 zichtbaar worden. Op basis hiervan gaat Nutreco voor de gehele onderneming uit van een hoger bedrijfsresultaat en nettoresultaat in het tweede halfjaar in vergelijking met dezelfde periode vorig jaar.

Het is op dit moment nog te vroeg om exact te bepalen hoe de resultaatverbetering in het tweede halfjaar zich verhoudt tot het resultaat in dezelfde periode in 2003. Derhalve spreekt Nutreco nog geen concrete verwachting uit voor 2004.

De publicatie van de halfjaarcijfers zal plaatsvinden op 3 augustus 2004.


* * * * *

Nutreco Holding N.V.
Nutreco Holding N.V. is een internationale onderneming op het gebied van kwalitatief hoogwaardige voeding voor mens en dier. De onderneming is actief in verschillende schakels van de voedselproductiekolom van vis, pluimvee- en varkensvlees. Deze activiteiten zijn onderverdeeld in Nutreco Aquaculture en Nutreco Agriculture. Binnen acht Business Groepen opereren verschillende Business Units, met meer dan 120 productie- en verwerkingsfabrieken in 22 landen met in totaal circa 13.000 medewerkers. Sinds haar beursnotering in juni 1997 heeft Nutreco acquisities afgerond in Nederland, Spanje, Duitsland, Canada, Polen, Chili, Portugal, Frankrijk, Schotland, België, Hongarije, Noorwegen, Australië en de Verenigde Staten. In 2003 bedroeg de omzet van Nutreco EUR 3.674,3 miljoen. Nutreco is genoteerd aan het officiële segment van Euronext in Amsterdam en maakt deel uit van de Midkap Index (Amsterdam), de Euronext 150 Index en de Next Prime Index (Euronext).

Voor meer informatie voor de pers:
Frank van Ooijen, Director Corporate Communications, Nutreco Holding N.V. Telefoon: 033 422 6140, mobiel: 06 55 34 00 12.


---- --