Prolion Holding N.V.

PERSBERICHT

Aantal pagina's: 2
Vijfhuizen, 13 mei 2004

Resultaten derde kwartaal 2003/2004 (1 januari ­ 31 maart 2004)(*)

Prolion Holding NV (Prolion) heeft in het derde kwartaal van haar financiële jaar 2003/2004 (1 januari ­ 31 maart 2004) een omzet van EUR 6.4 mio gerealiseerd. Dit betekent een achterstand van 13% ten opzichte van het budget, die voornamelijk te wijten is aan te lage AMS verkopen. Recente peilingen tonen evenwel een sterk toegenomen klantentevredenheid, bij die klanten waar een nieuw ontwikkelde optische sensor (speendetectie) werd geïnstalleerd.
Het cashtekort blijft een aanhoudend en zorgelijk probleem, ondanks het door de voornaamste financier, VSP Investments BV, bij aanvang van het derde kwartaal ter beschikking gestelde stand-by krediet. Het hefboomeffect van deze cashinjectie bleek voor het eerst in de maand maart. Lage voorraden in de supply chain zorgden voor lange levertermijnen en heel wat leveranciers hadden te kampen met capaciteitsproblemen bij de verwerking van de grotere orders. Aan het andere eind van de waardeketen zorgden gelijkaardige problemen voor het uitstellen van leveringen. Dit alles resulteerde in tegenvallende omzetten voor de maanden januari en februari; pas in maart werd dankzij een goede omzet van EUR 3.8 mio het beoogde effect bereikt. Thans is evenwel duidelijk dat dergelijk omzetniveau voor de maand april niet is gehaald, wat, in combinatie met een hoog inkoopbedrag voor de maand maart, opnieuw voor verhoogde liquiditeitsdruk zorgt.

De totale groepsmarge over het derde kwartaal steeg met bijna 7% tot 47.2%. Dit is met name toe te schrijven aan de invoering van het nieuwe sales model en de uniforme Europese prijslijst. Cumulatief (over de eerste 9 maand) bedraagt de totale groepsmarge 44.5%.

De stijging van de marge kon niet verhinderen dat EBITDA en bedrijfsresultaat (EBIT) over het derde kwartaal negatief waren, respectievelijk EUR ­ 2.2 mio en EUR ­ 2.5 mio. Verder was er een stijging van de financiële kosten als gevolg van de afloop van het rentemoratorium op de kredietportefeuille per 1 januari 2004.

De aanhoudende verliezen noopten het management ook tijdens het derde kwartaal de nadruk te leggen op verdere kostenverlaging, afbouw van de behoefte aan werkkapitaal en optimalisatie van omzet en marge.
Zo wordt momenteel de logistieke behandeling van export orders, voorheen uitbesteed aan derden, aan het centrale distributiecentrum te Evergem overgedragen. Daarnaast wordt de centralisatie en automatisering van de orderverwerking reserve onderdelen voorbereid. Beide maatregelen betekenen opnieuw een belangrijke kostenverlaging. Bij het terugdringen aan de behoefte aan werkkapitaal lag de nadruk op de afbouw van de uitstaande handelsvorderingen en de sanering van de voorraad.

De omzetevolutie blijft, enerzijds ten gevolge van een latent gebrek aan vertrouwen van de markt en anderzijds ten gevolge van de hiervoor vermelde problemen in de supply chain, een grillig verloop vertonen. De tegenvallende omzet voor de maand april en de
---

verwachtingen voor de rest van het boekjaar vormen de aanleiding om de omzet voor het tweede semester opnieuw neerwaarts bij te stellen.

De achterblijvende omzet heeft ook gevolgen voor het vermogen om in de toekomst op het huidige niveau te blijven investeren in o.a. R&D en marketing. In overeenstemming met de tendens in de markt, zal Prolion moeten streven naar verdere schaalvergroting en de synergie effecten die daarvan kunnen worden verwacht. Het management staat intussen voor de taak op korte termijn additionele financiële middelen aan te trekken, teneinde de verdere kostenreductie op middellange termijn te kunnen realiseren, waarbij speciale aandacht zal gaan naar verlieslatende dochtervennootschappen.

(*) Deze cijfers werden nog niet onderworpen aan een accountantscontrole.

Directie en commissarissen
Prolion Holding N.V.

Vijfhuizen, 13 mei 2004

Voor nadere informatie:
Prolion Holding N.V.
De heer J. D'Hauw
Tel: 023 558 9050

Website: www.prolion.nl

Profiel
Prolion, sinds juli 1997 genoteerd aan Euronext Amsterdam, is gespecialiseerd in het ontwikkelen van systemen voor automatisering en procesbeheersing in de melkveehouderijsector. In deze sector vermarkt Prolion via haar dochtermaatschappij Gascoigne Melotte een uitgebreid productassortiment van melkwinningsapparatuur. Onderdeel van dit assortiment is onder meer een melkrobot (AMS) voor geautomatiseerde melkwinning, waarbij gebruik wordt gemaakt van een met sensoren uitgeruste aansluitrobot.
The information transmitted is intended only for the person or entity to which it is addressed and may contain confidential and/or privileged material. Any review, retransmission, dissemination or other use of, or taking of any action in reliance upon, this information by persons or entities other than the intended recipient is prohibited. If you received this in error, please contact the sender and delete the material from any computer.


---


---- --