Partij van de Arbeid

Den Haag, 13 mei 2004

Vragen van de leden Timmer en Van Heemst (beiden PvdA) aan de minister van Volksgezondheid Welzijn en Sport, de minister van Justitie en de staatssecretaris van Sociale Zaken en Werkgelegenheid

over agressie en geweld in de zorg.

1. Bent u bekend met de resultaten van een representatieve steekproef van het vakblad Verpleegkunde Nieuws over hoe vaak en waarvoor verpleegkundigen en verzorgenden angst ervaren tijdens het werk, die op de Landelijke Dag van de Verpleging bekend zijn gemaakt?

2. Wat is uw reactie op de uitkomst van de enquête dat de helft van de inzenders zelf één of meerdere keren te maken heeft gehad met fysieke of non-verbale agressie en daardoor angstig werd?

3. Bent u bekend met het project Veilige Zorg dat zich richt op het terugdringen van agressie in ziekenhuizen en het verbeteren van de (arbeids)omstandigheden van personeel en patiënten?

4. Bent u met ons van mening dat dit project of soortgelijke projecten door de overheid sectorbreed geïmplementeerd moeten worden? Zo ja, wat voor initiatieven gaat u hiertoe ontplooien? Zo nee, wat gaat u dan doen om ervoor te zorgen dat agressie en geweld in de zorg wordt teruggedrongen?

5. Op dit moment zijn er via justitie een aantal initiatieven in gang gezet om een betere bescherming te bieden aan onder andere werknemers in de zorg, zoals een het mogelijk maken van aangifte onder sofinummer. Bent u bereidt om gezamenlijk in overleg te treden om te komen tot een samenhangend beleid op het gebied van agressie en geweld in de zorg? Zo ja, wanneer zal dit plaatsvinden? Zo nee, waarom niet?

6. Bent u bereidt om in overleg met het Openbaar Ministerie de landelijke richtlijnen op dit punt aan te passen om zo beter inzichtelijk te maken waar de strafeis van de officier van justitie op is gebaseerd? Zo ja, op welke termijn zal dit plaatsvinden? Zo nee, waarom niet?


---
Tweede Kamer der Staten-Generaal www.tweedekamer.nl

Aan dit bericht kunnen geen rechten worden ontleend.