Provincie Friesland


---

PERSBERICHT

Nummer: 133 ItV
Datum: 13 mei 2004

Onderzoek geeft duidelijk beeld van gebruik van Fries in eigen organisatie

De provincie Fryslân heeft door een enquête onder eigen medewerkers een beeld gekregen van de actieve en passieve beheersing van het Fries in de organisatie. De passieve beheersing (verstaan en lezen) is goed. Voor verstaan scoort 90% goed tot zeer goed, 8% geeft 'redelijk' als antwoord. Voor lezen scoort 65% goed tot zeer goed en geeft 27% aan dit redelijk te doen. Voor de actieve beheersing (spreken en schrijven) geeft 53% aan goed tot zeer goed te spreken, 19% spreekt het Fries redelijk. Bij schrijven scoort 15% goed tot zeer goed en 23% van de respondenten beoordeelt zichzelf als 'redelijk'op dit punt. 15,9% van de respondenten geeft aan maximaal 25% van hun teksten in het Fries te schrijven.

Het MT van de provincie Fryslân heeft besloten het onderzoek te houden naar aanleiding van het Provinciale taalbeleid dat verwoord is in de nota "Ta Rjochtkomme: it fanselssprekkend plak fan it Frysk 2003-2007"en de motie van Provinciale Staten. In deze motie wordt uitgesproken dat in de toekomst ("yn'e rin fan'e tiid") 25% van alle stukken die de provinciale organisatie produceert in het Fries gesteld moeten zijn.

De enquête was een nulmeting onder alle provinciale medewerkers. Het gaat om een momentopname en het onderzoek is niet uitgesplitst naar afdelingen. Op basis van de onderzoeksresultaten beoordeelt de provincie welke maatregelen nodig dan wel mogelijk zijn om de motie van PS geheel te kunnen uitvoeren. Een ambtelijke werkgroep onder voorzitterschap van de algemeen directeur/secretaris zal nog voor de zomer met een plan komen. N 35

De onderzoeksresultaten zijn te vinden op: www.fryslan.nl


---- --