ANBO EN ANDEREN

Oproep ouderenbonden: 'Gemeente kan arme ouderen helpen'

Utrecht, donderdag 13 mei 2004

Oproep ouderenbonden
'Gemeente kan arme ouderen helpen'

Tienduizenden ouderen hebben de allergrootste moeite om de eindjes aan elkaar te knopen. Zij zitten volgens verschillende incassobureaus diep in de schulden, zo is onlangs gebleken.
De lokale afdelingen van de ouderenbonden ANBO, PCOB en Unie KBO komen in actie. Ze willen dat hun gemeente arme 65-plussers actiever opsporen en effectiever helpen via het minimabeleid, kwijtschelding van gemeentelijke belastingen, kortingspas en de categoriale bijstand voor 65+. Dat kan simpelweg door bestandskoppeling aan de Belastingdienst via de zogeheten ambtshalve kwijtschelding OZB (onroerend zaakbelasting). Gemeenten kunnen door deze bestandskoppeling kwetsbare groepen rechtstreeks benaderen, per brief of huisbezoek.

Deze eenvoudige koppelingsprocedure met de belastingdienst is ook in te zetten om arme 65-plussers te wijzen op andere tegemoetkomingsregelingen, zoals kwijtschelding van gemeentelijke belastingen, huursubsidie of vergoeding/leenbijstand voor een nieuwe wasmachine. Slechts 15 van de 483 gemeenten hebben tot nu toe stappen ondernomen om tot deze bestandkoppeling en doeltreffende benadering van minima over te gaan.

Schaamte
Zeker tweehonderdduizend 65-plussers leven op of onder de armoedegrens. Ruim 90.000 van hen ontvangt enkel AOW en de rest heeft een klein aanvullend pensioen tot 200 euro per maand. Volgens verschillende incassobureaus is het aantal incasso's onder 65-plussers de laatste drie jaar verdrievoudigd. Wat tot nu toe ouderen bespaard bleef, namelijk met hoge schulden kampen, blijkt nu ook onder die leeftijdsgroep te gebeuren. Tienduizenden ouderen zitten diep in de schulden, maar schaamte en onwetendheid belemmeren hen om een beroep te doen op allerlei compensatie- en tegemoetkomingsregelingen. Het taboe om over geld en hun armoede te praten is groot onder deze 65-plussers. Wanneer de gemeente hen voortaan wijst op mogelijke voordeeltjes, hoeven ouderen niet meer zelf om hulp te vragen.