TNO

Persberichten 2004
Samenwerking TNO en ECN bij energie-toepassingen in de gebouwde omgeving - Over 50 jaar energieneutraliteit in gebouwde omgeving mogelijk

Dit is een gezamenlijk persbericht van ECN en TNO

12 mei 2004

TNO en ECN gaan een strategische samenwerking aan op het gebied van energie in de gebouwde omgeving. De samenwerking begint met het formuleren van een gezamenlijk onderzoeksprogramma dat is gericht op de vraag hoe een duurzame energiehuishouding in de gebouwde omgeving bereikt kan worden. Bovendien zullen ECN en TNO gezamenlijk de markt benaderen en ondersteunen bij het realiseren van innovaties op dit gebied. TNO en ECN willen bijdragen aan het doel om in 2030 de CO2-emissie in de gebouwde omgeving minimaal te halveren. Beide instituten zijn van mening dat halverwege deze eeuw de energieneutraliteit in de gebouwde omgeving kan zijn bereikt, mits de ontwikkelingen daartoe voortvarend worden aangepakt.

Al veel bereikt, maar nog veel meer mogelijk
Isolatie van gebouwen, efficiëntere comfortinstallaties en lokale opwekking van duurzame energie hebben de energieprestatie van gebouwen in de afgelopen decennia sterk verbeterd. Het potentieel voor nog betere energieprestaties is echter nog lang niet uitgeput. Realisatie van dit potentieel is mogelijk door een transitie naar een duurzame energiehuishouding in de gebouwde omgeving. TNO en ECN hebben de handen ineengeslagen om gezamenlijk aan deze transitie een extra impuls te geven.

Er is ook een toenemende de urgentie om alle maatregelen voor verbetering van de energieprestatie in te zetten. Dit nieuwe samenwerkingsverband is bedoeld om de kennis en ervaring die beide organisaties op dit gebied zo efficiënt mogelijk in te zetten.

Samenwerking leidt tot breed dienstenpakket
Energie in de gebouwde omgeving is een speerpunt in het onderzoekprogramma van zowel TNO als ECN. De expertise en faciliteiten van beide organisaties sluiten voor een groot deel op elkaar aan. Bundeling van krachten biedt dus meerwaarde en maakt de noodzakelijke integrale aanpak mogelijk. Deze nieuwe samenwerking leidt tot een breed dienstenpakket voor de markt en effectieve inzet van overheidsmiddelen. Bovendien ontstaat een combinatie die in Europees verband een sterke rol kan spelen.

TNO

Persvoorlichting

Maarten Lörtzer
T 015 269 49 75

June Vasconcellos
T 015 269 49 05

F 015 262 73 35

pressinfo@tno.nl

Postbus 6050

2600 JA, Delft

Overig nieuws

TNO magazine