Wageningen Universiteit

|persbericht                                          |
De Animal Sciences Group helpt Ierland met uitroeien Rundertuberculose

De Animal Sciences Group van Wageningen Universiteit en Researchcentrum (Wageningen UR) gaat Tuberculine produceren voor de Ierse overheid. Tuberculine is het product waarmee via een zogenaamde huidtest Rundertuberculose kan worden opgespoord. Zo kan deze ziekte beter worden bestreden. Op donderdag 13 mei worden in Dublin de handtekeningen gezet onder de overeenkomst voor het leveren van Tuberculine voor de komende vijf jaar met een waarde van ongeveer 18 miljoen Euro. De divisie Producten van de Animal Sciences Group zal hiervoor haar productiecapaciteit uitbreiden met een nieuwe productie-unit.

De infectieuze aandoening Rundertuberculose wordt veroorzaakt door de bacterie Mycobacterium bovis. Aan de hand van klinische (uiterlijke) verschijnselen kan echter niet in een vroeg stadium van een besmetting een diagnose worden gesteld. Klinische verschijnselen treden pas op in een laat stadium van de aandoening en zijn afhankelijk van de locatie van ontstekingsprocessen. Bij de runderen kan uiteindelijk sterke vermagering optreden en bij langdurige aantasting van de longen ontstaat een korte, krachtige, droge hoest. Daarnaast veroorzaakt de ziekte aanzienlijke economische schade op getroffen bedrijven. Om de ziekte snel te onderkennen, biedt de Tuberculinetest uitkomst. Deze test veroorzaakt al snel na een infectie een roodverkleuring van de huid (Het principe van deze huidtest is vergelijkbaar met de Mantouxtest voor Tuberculose bij mensen.) Infecties in de runderpopulatie kunnen zo snel worden opgespoord, worden bestreden en verdere verspreiding kan worden voorkomen.

In Ierland komt Rundertuberculose nog steeds voor. De Ierse regering zet echter in op eradicatie (uitroeiing) van de ziekte. Hierbij is de Animal Sciences Group op verschillende manieren betrokken. Naast het leveren van de diagnostiek in de vorm van de Tuberculine verricht bijvoorbeeld de onderzoeksgroep Kwantitatieve Veterinaire Epidemiologie onderzoek ten behoeve van het eradicatieprogramma.

Nederland heeft binnen de EU de officiële Rundertuberculose-vrije status. In 1951 was circa 30% van de Nederlandse rundveebedrijven besmet en is een eradicatieprogramma gestart. Ieder jaar werd de rundveestapel getuberculineerd en werden positief bevonden dieren afgevoerd. Ook hier werd Tuberculine gebruikt dat werd geproduceerd door het CDI, één van de voorlopers van de huidige Animal Sciences Group. De methode was zeer succesvol, binnen enkele jaren was het aantal besmette bedrijven tot enkele procenten teruggebracht. In 1993 is in Nederland de verplichte Tuberculinatie vervallen en is het mogelijk via het monitoren aan de slachtlijn eventuele uitbraken van de ziekte snel aan te pakken.