Ingezonden persbericht

NU WIJ WEER! kiest De Laere als Dichter des Vaderlands

HILVERSUM, 20040513 -- Internetmagazine NU WIJ WEER! heeft op donderdag 13 mei Frederik Lucien de Laere uitgeroepen tot Dichter des Vaderlands. Pas op 27 januari 2005 kiest het NRC Handelsblad, de NPS en Poetry International een opvolger voor de voortijdig gestopte Gerrit Komrij. Zolang mag je een maatschappij niet laten wachten op haar eigen dichter.


Bart FM Droog van de poëziesites Rottend Staal/Epibreren wilde ook niet zolang wachten en besloot verkiezingen uit te schrijven voor een Dichter des Vaderlands ad interim. Met grote voorsprong werd dat Simon Vinkenoog. Maar Vinkenoog werd niet geaccepteerd door het NRC, die dichter Ilja Pfeijffer vroeg voor een gedicht naar aanleiding van de dood van Juliana. Maar Pfeijffer is ook weer niet de officiële interimvaderlandsdichter.

NU WIJ WEER! heeft flink genoeg van woorden als OEad interim', maar heeft ook de buik vol van verkiezingen. Want ^ zo blijkt weer in het geval van Vinkenoog ^ het volk heeft het blijkbaar nooit bij het rechte eind. Om een eind te maken aan deze laffe impasse kiest NU WIJ WEER! Frederik Lucien de Laere.

De Laere

De Laere is geboren en getogen Belg (Brugge, 19 augustus 1971) en nog steeds woonachtend in Vlaanderen, en is dus natuurlijk de ultieme Dichter des Vaderlands. Hij omschrijft zijn poëzie zelf als: "Een in de buik rakende vuistslag. Poëzie laverend tussen horror en humor." Hij experimenteert graag met onderwerpen en wordt ook wel 'de dichter van de dagelijksheid' genoemd. Onlangs is zijn debuut Paniek in het Circus verschenen. Frederik Lucien De Laere is lid van collectief Het Venijnig Gebroed. Op 17 juni presenteert hij op Poetry International zijn generatiegedicht van de 21e eeuw, gebaseerd op Alan Ginsbergs Howl.

NU WIJ WEER!

Het Internetmagazine NU WIJ WEER (www.nuwijweer.nl) is een initiatief van journalisten, fotografen, tekenaars en kunstenaars om het medialandschap wat minder schraal te maken. Zo werd begin mei de pilotaflevering van 'Literaire Idols' gelanceerd maar vond ook de clip 'Ondergronds Verzet' van de Osdorp Posse haar weg naar het internetmagazine omdat de muziekzenders MTV en TMF de speciaal voor bevrijdingsdag gemaakte clip weigerden te draaien.




Ingezonden persbericht