Ingezonden persbericht


Persbericht +++ Persbericht +++Persbericht +++Persbericht +++Persbericht +++Persbericht

Surinaamse voetballers zeer positief geportretteerd in bioscoopfilm ´HET SURINAAMSE LEGIOEN´

Op 13 mei gaat de film ´HET SURINAAMSE LEGIOEN´ in de Nederlandse bioscopen in première. ´HET SURINAAMSE LEGIOEN´ gaat over de moeizame aanpassing van Surinaamse profvoetballers op de Nederlandse velden en hun uiteindelijke doorbraak naar de top. Gewoonweg goed lijkt eind jaren vijftig niet goed genoeg voor Surinaamse profvoetballers in de Nederlandse eredivisie. Je moest namelijk als gekleurde voetballer niet alleen goed zijn, maar nog beter dan een goede Nederlandse voetballer om de top te bereiken. ´HET SURINAAMSE LEGIOEN´ is geïnspireerd op het gelijknamige boek van Humberto Tan en gemaakt door Hans Heijnen. De voetballers van Surinaamse afkomst worden geportretteerd als ´gewone´ mensen met hun roots in Suriname, met een leven in Europa; altijd sterk, sympathiek, succesvol en met gevoel voor humor!

Inhoud van de film
Het begon allemaal eind jaren vijftig. Toen togen de eerste Surinaamse voetballers naar Nederland om hier de pas ontstane profcompetitie te versterken. Humphrey Mijnals was de eerste van een lange reeks Surinaamse voetballers die vanaf dat moment de eigen Surinaamse competitie van zijn kwaliteit beroofden. Maar het leven in Nederland, de Nederlandse voetbalstijl en de professionele voetbalwereld in dit land, vergden echter nogal wat aanpassingen. Van die eerste voetballers slaagde alleen Humphrey Mijnals als subtopper; hij speelde als eerste gekleurde speler in het Nederlands elftal. De andere Surinaamse voetballers leden een anoniem bestaan in de Nederlandse profcompetitie.

Twee generaties later stormden nieuwe talenten naar voren. Met foto's, archiefmateriaal, wedstrijdcommentaren en briefwisselingen wordt een beeld geschetst van de nieuwe Surinaamse rolmodellen. Samen met voetballers als Gerald Vanenburg, Frank Rijkaard, Aron Winter en Stanley Menzo zorgde Ruud Gullit - zeker na het Europese Kampioenschap - voor een positiever imago van Surinamers. Sterk, sympathiek en succesvol.

Vanaf de negentiger jaren tot op heden staan Edgar Davids, Clarence Seedorf, Patrick Kluivert, Michael Reiziger en Winston Bogarde voorop in het veld. Deze garde moest vooral opboksen tegen de vooringenomenheid van conservatieve clubbesturen en trainers, en vooroordelen in de trant van 'Surinamers zijn lui, je kan er niet van op aan, ze hebben geen discipline'.

Kortom
Darl Douglas, Humphrey Mijnals, Frank Mijnals, Charly Marbach, Ruud Gullit, Gerald Vanenburg, Frank Rijkaard, Aron Winter, Stanley Menzo, Winston Bogarde en de nieuwe lichting Iwan Redan, Regillio Simons, Purrel Fränkel en Mirano Carrilho gunnen de kijker een blik op hun leven en nemen hen mee terug naar hun geboortegrond in Suriname.

Suriprofs
Een prominente rol in de film is weggelegd voor de SURIPROFS, een verzameling Surinaamse voetbalprofs die elk jaar wat wedstrijden voor het goede doel spelen. In Suriname spelen ze na afloop van nationale en Europese competities, mits het Nederlands Elftal geen druk programma heeft. Dit jaar vlogen ze met Surinam Airways naar hun bestemmingen in Paramaribo en brachten ze een bezoek aan het Diaconessen kindertehuis waarvoor zij fondsen verzamelen. Daarnaast waren de voetballers sterk onder de indruk van Zanderij, de plaats waar in 1989 het vliegtuig van het Kleurrijk Elftal neerstortte. In hun hotel Torarica en het Eco Resort Inn, een voormalige koloniale plantagewoning aan de Surinamerivier, worden de voetbalstrategieën en successen besproken. Deze film gaat over hun zwaarbevochten sportieve successen en de daarmee gepaard gaande maatschappelijke erkenning. Om dat goed te begrijpen worden ook hun wortels in Suriname getoond en hoe die verbondenheid met de voetbalcultuur daar in Suriname hun leven hier nog steeds beïnvloed.

Lustrum SURIPROFS maandag 17 mei 2004

Suriprofs in actie voor bestrijding Sikkelcelziekte en 'Stichting voor het kind'

Voetballiefhebbers kunnen maandag 17 mei hun hart ophalen. Die dag wordt in het Olympisch Stadion in Amsterdam een wedstrijd gespeeld tussen de SURIPROFS EN DE KAMPIOEN VAN DE GOUDEN GIDS DIVISIE. De toeschouwers krijgen niet alleen een schitterende wedstrijd voorgeschoteld, maar dienen ook een goed doel. De opbrengst van het duel is bestemd voor bestrijding van Sikkelcelziekte en Stichting voor het kind.

Sikkelcelziekte
De praktijk leert dat 0 tot 15% van de negroïde populatie drager is van sikkelcelziekte. Deze erfelijke bloedziekte, vindt zijn oorsprong in Centraal West Afrika en is door slavernij Suriname, de Nederlandse Antillen en delen van Zuid Amerika binnengekomen. Het leven dat de vaak jonge patiëntjes wacht is niet erg hoopgevend. De verhoogde bloedafbraak heeft chronische bloedarmoede tot gevolg en sikkeling van de rode bloedcellen. Bloedarmoede gaat gepaard met ernstige vermoeidheid, concentratieproblemen en storingen in de groei. Sikkeling heeft nog ernstiger gevolgen zoals infarcten in vitale organen. Bij 10 tot 15% van de patiënten heeft dit blijvende neurologische schade tot gevolg heeft. Bij jong volwassenen wordt de heupkop aangetast met blijvende invaliditeit tot gevolg.

In het Emma Kinderziekenhuis AMC wil men onderzoek doen naar het ontstaan van de ziekte, behandelingsmogelijkheden en preventieve behandelingen en effecten daarvan. Ook wil men in samenwerking met de stichting Sikkelcel in Suriname voorlichtingsmateriaal laten maken en training geven in behandeling van de ziekte.

Stichting voor het kind
De Stichting voor het kind is een organisatie in Paramaribo die zorg en hulp biedt aan kinderen, die seksueel zijn misbruikt en kinderen die slachtoffer zijn van een andere vorm van lichamelijk geweld. De stichting is een veilige thuishaven voor deze kinderen en zorgt jaarlijks voor de opvang van zo'n 100 kinderen.

Programma

De viering van het lustrum krijgt natuurlijk een extra feestelijk tintje. Hoewel de wedstrijd pas 19.30 uur begint, worden de toeschouwers uitgenodigd vanaf 17.00 uur naar het Olympisch Stadion te komen. Patricks Catering zorgt ervoor dat niemand met een lege maag het stadion in hoeft te gaan. Dé specialist in de Surinaamse keuken is aanwezig met diverse Surinaamse lekkernijen. Verder vinden er diverse optredens plaats vanaf een centraal podium op het zogenaamde Suriplein voor de hoofdingang van het Olympisch Stadion. En natuurlijk wordt de wedstrijd afgesloten met een swingende afterparty!

Selecties

Uiteraard vormt het voetbal de hoofdmoot. Van de Nederlandse competitiespelers hebben de volgende jongens al aangegeven graag weer van de partij te zijn: Nigel de Jong (Ajax) (indien de bondscoach akkoord gaat!), Boy Waterman (Heerenveen), Mitchell Piqué (Top Oss), Stefano Seedorf en Orlando Engelaar (NAC), Serginho Green (RKC), Iwan Redan (RKC), Kew Jaliens (Willem II en volgend seizoen AZ), Romeo Castelen (ADO Den Haag en volgend seizoen Feijenoord), Mirano Carrilho en Regillio Simons (ADO Den Haag), Purrel Fränkel (Vitesse), Brian Pinas (FC Groningen), Gino Coutinho (NAC), Darl Douglas (Heracles), Jurgen Collin (PSV) en Romano Denneboom (Willem ll).

Persbericht +++ Persbericht +++Persbericht +++Persbericht +++Persbericht +++Persbericht

Een film van Hans Heijnen . Camera: Adri Schrover, Rene Heijnen (NSC) . Geluid: Bert van den Dungen . Montage: Hans Dunnewijk . Muziek: Ronald Snijders . Producent: Karel van Ossenbrüggen . Een productie van KvO Films BV en de Humanistische Omroep . Het Surinaamse Legioen kwam tot stand met steun van: Nederlands Fonds voor de Film, Stimuleringsfonds Nederlandse Culturele omroepproducties, CoBO-fonds, KNVB . Het Surinaamse Legioen is geïnspireerd door het gelijknamige boek van Humberto Tan


* Op www.threelines.nl zijn foto´s op hoge resolutie en de persmap te downloaden.
* Voor meer informatie over de film kunt u contact opnemen met The Publicity Company
* Interviews met Suriprofs zijn mogelijk via Annette Poot van Poot & Partners

PUBLICITEIT PUBLICITEIT REIS VAN DE SURIPROFS

´HET SURINAAMSE LEGIOEN´ SURIPROFS NAAR SURINAME

The Publicity Company Poot & Partners USP, Pr & Communicatie Haarlemmer Houttuinen 307 Postbus157 Brouwersgracht 266

1013 GM Amsterdam 3980 CD Bunnik 1013HG Amsterdam tel: 020-6127000 tel: 06.53.878547 tel: 020 42 32 882 www.threelines.nl www.suriprofs.nl www.ecoresortinn.com info@publicy.nl info@poot-partners.nl www.torarica.com of www.slm.firm.sr


---- --