Ingezonden persbericht

Hoog, hoger, hoogst

CAST Hoogbouw-avond op donderdag 13 mei: presentaties, discussie en opening tentoonstelling

TILBURG, 20040504 -- Waren het nog niet zo lang geleden kerktorens en schoorstenen die de sky-line van Tilburg bepaalden, nu zijn daar andere bouwwerken voor in de plaats gekomen. Zo heeft deze stad sinds kort met Westpoint van ruim 140 meter de hoogste woontoren van Nederland binnen haar grenzen en bepalen de torens van het Interpolis hoofdkantoor en de Cenakel-woontorens van verre het beeld. Voor het Centrum voor Architectuur en Stedebouw Tilburg (CAST) is dit reden om op donderdagavond 13 mei in het Interpoliskantoor een presentatie- en discussie-avond te organiseren én een bijzondere reizende tentoonstelling te openen over het fascinerende fenomeen hoogbouw.


CAST Hoogbouw-avond: presentaties en discussie
Op donderdagavond 13 mei organiseert CAST in het Interpoliskantoor aan de Tilburgse Spoorlaan een 'Hoogbouw-avond' waarbij de vraag 'Waarom hoogbouw?' centraal staat. De architecten die verantwoordelijk zijn voor de drie hoogste gebouwen in Tilburg, te weten Jacq. de Brouwer (Bedaux de Brouwer Architecten, Goirle - Cenakel-woontorens), Hijlko van der Woude (Bonnema architecten, Hardegarijp - hoofdkantoor Interpolis) en Margriet Eugelink (Van Aken Architektuur & Stedebouw, Eindhoven - Westpoint) zullen dan presentaties verzorgen en ingaan op achterliggende ontwerpgedachten. Vervolgens zal een panel van deskundigen reageren op vragen als: Wat maakt hoogbouw zo fascinerend? Hoe hoog is hoog? Welke architectuurkwaliteit bezit hoogbouw? Wat zijn bepalende factoren bij realisatie? Hoe hoog kan je gaan in de bestaande Tilburgse binnenstad en hoe hoog in de periferie? Waar is hoogbouw wenselijk en waar niet?
Voor het discussiepanel zijn uitgenodigd: Ad van de Wouw (directeur Meeùs Makelaars Tilburg), Jan Klerks (secretaris Stichting Hoogbouw), Willem van Dijk (speciale projecten Ballast Nedam) en Jan Bruil (Amvest projectontwikkeling regio zuid). De discussie wordt geleid door Gabriël Verheggen, coördinator van het lokale architectuurcentrum CAST.

Opening tentoonstelling 'hoogbouw door de eeuwen heen'
Om het fenomeen hoogbouw ook op een andere wijze inzichtelijk te maken stelt CAST van 14 mei tot en met 4 juni in de hal van het Interpolis-hoofdkantoor de reizende expositie Hoog, hoger, hoogst - hoogbouw door de eeuwen heen ten toon. Met deze tentoonstelling wordt duidelijk dat de fascinatie voor hoogbouw van alle tijden is. De expositie is samengesteld en gemaakt door Harry Hoek en bestaat uit modellen van de meest markante hoge gebouwen en constructies in de wereld én in Nederland. Alle modellen zijn uitgevoerd op schaal 1:300. Op deze wijze wordt duidelijk hoe de gebouwen zich ten opzichte van elkaar verhouden. Naast bestaande gebouwen zijn ook nooit uitgevoerde ontwerpen opgenomen, zoals de Millennium Toren van Sir Norman Foster en het beroemde ontwerp van Frank Lloyd Wright voor een gebouw van één mijl hoog. Alle geëxposeerde bouwwerken zijn beschreven en met foto's, cijfers en feiten toegelicht. De opening van de expositie vindt plaats op de CAST Hoogbouw-avond en wordt verricht door Hans Koense, verantwoordelijk voor de bouw van kantoren bij Interpolis.

De CAST Hoogbouw-avond vindt plaats op donderdag 13 mei 2004 in het hoofdkantoor van Interpolis, Spoorlaan 298 te Tilburg. Aanvang: 20.00 uur stipt (zaal open 19.30); De toegang is gratis maar plaatsreservering is noodzakelijk en kan tot en met 6 mei! Voor plaatsreservering en informatie: CAST, tel. 013 5841022, e-mail:secretariaat@castonline.nl of kijk op www.castonline.nl

De tentoonstelling Hoog, hoger, hoogst - hoogbouw door de eeuwen heen is van vrijdag 14 mei tot en met vrijdag 4 juni 2004 te bezichtigen in de hal van het hoofdkantoor van Interpolis, Spoorlaan 298 te Tilburg. Openingstijden: 9.00 - 17.00 u.




Ingezonden persbericht