Ingezonden persbericht


UITNODIGING

Het behoort tot de verantwoordelijkheden van de staat zijn burgers bescherming te bieden. Maar nog steeds falen te veel overheden daarin. Donderdag 13 mei presenteert Pax Christi de World Map Of Failing States 2004. Deze kaart verschaft inzicht in het probleem van falende staten; welke delen van welk land zijn in welke mate onder controle van de centrale overheid? De kaart geeft een onthutsend beeld over het gebrek aan veiligheid in de wereld. Jan Gruiters, directeur Pax Christi:

"Zonder veiligheid kan Minister van Ardenne het halen van de millennium doelstellingen wel vergeten. Wereldwijd leven 2,3 miljard mensen in gebieden waar veiligheid niet is gegarandeerd. Alleen al in Afrika leven 614 miljoen mensen in conflictueuze gebieden zonder effectief overheidsgezag; de facto kan slechts 28% van de Afrikanen rekenen op veiligheid; laat staan onderwijs of gezondheidszorg."

Aansluitend een debat waarbij diverse experts ingaan op de vraag wat NGO's als Pax Christi, overheden, internationale instituties, of zelfs bedrijven doen of laten om falende staten (weer) succesvol te maken? Wat versterkt en wat doorbreekt de vicieuze cirkel van geweld.

Aanvang: 20.00 uur

Datum: Donderdag 13 mei

Locatie: Pax Christi, Godebaldkwartier 74 (Hoog Catharijne), Utrecht

Genodigden:
Cees Flinterman (Hoogleraar Int.Recht, Vz. Commissie Mensenrechten AIV) ovb Jan Gruiters (Directeur Pax Christi Nederland), Godelieve van Heteren (2de kamerlid PvdA) ovb
Dick Leurdijk (Clingendael)
Jaïr van der Lijn (Onderzoeker VN-interventies CICAM Nijmegen), Simon Simonse (Projectleider Uganda en Sudan / ontwapening, Pax Christi),

Hoewel de Nederlandse overheid, (blijkens haar rapport aanvraag over dit onderwerp bij de Adviesraad Internationale Vraagstukken, AIV, dat eind mei uitkomt) het probleem erkent, ontbreekt het vooralsnog aan een visie op maat gesneden, multi-actor interventies. Hoe kunnen lokale actoren en NGO's de staat en de internationale gemeenschap ontmoeten en samenwerken in hun pogingen het tij te keren en vice versa?

Pax Christi levert in diverse landen een bescheiden bijdrage aan het keren van de spiraal. Daarbij richt zij zich met name op het ontbrekende monopolie op geweld. Dit door vóór, tijdens en na gewapende conflicten te investeren in lokale vredeskrachten, community based disarmament, alternative livelihoods en door het initiëren en ondersteunen van strategieën voor conflictoplossing en reïntegratie. Deze vredesprocessen zijn vaak lokaal/regionaal. Pax Christi vindt dat deze processen vroeg of laat onderdeel moeten uitmaken van gedragen en legitieme staatsinterventies.

Noot voor de pers: De World Map of Failing States 2004 is onder embargo verkrijgbaar als PDF-bestand

Aanmeldingen voor deze avond zijn gewenst vóór dinsdag 11 mei per e-mail naar Kok@paxchristi.nl of telefonisch 030-2 33 33 46 -----------------------


---- --