Algemene Onderwijsbond

EMBARGO

tot donderdag 13 mei '04

Algemene Onderwijsbond publiceert plan voor verplichte aanpak 'geweld op scholen'

AOb: veiligheidsbeleid scholen vastleggen in CAO

Utrecht, woensdag 12 mei '04. De Algemene Onderwijsbond publiceert donderdag 13 mei het schoolveiligheidsplan. In dit plan doet de AOb aanbevelingen om geweld op scholen zoveel mogelijk te voorkomen en om bij concrete geweldssituaties zo adequaat mogelijk te kunnen reageren. Uitgangspunt voor de Algemene Onderwijsbond is dat in CAO's wordt vastgelegd dat iedere school een veiligheidsplan opstelt. Hierin moet preventie, nazorg en incidentenbeleid vastgelegd zijn.

Walter Dresscher, voorzitter AOb: "Ouders, leerlingen, docenten, conciërges, iedereen die bij een school betrokken is stelt zichzelf de vraag of zijn school wel veilig is. Toch ontbreekt het op veel scholen aan een adequaat veiligheidsplan. Er is geen preventiebeleid, geen incidentenbeleid en geen nazorgbeleid. Door veiligheidsplannen in de CAO's op te nemen moeten scholen er over nadenken en vorm aan geven. Door vervolgens de Medezeggenschapsraad een belangrijke taak te geven worden scholen aangemoedigd meer rekening te houden met de wensen en de veiligheidsgevoelens van het personeel."

Het schoolveiligheidsplan geeft handvatten voor het opstellen van een schoolspecifiek veiligheidsbeleid. Wat voor een school in Appelscha geldt, geldt niet automatisch ook voor een school in Amsterdam Noord. De leerlingenpopulatie, de problematiek van de wijk waarin de school staat én het onderwijsteam verschillen daarvoor teveel van elkaar. Schoolveiligheidsplannen kunnen dus niet uniform van bovenaf opgelegd worden. Wel moet er in ieder geval op elke school een veiligheidscoördinator aangesteld worden en moeten werkgevers verplicht worden aangifte te doen van misdrijven. De wetgever moet het mogelijk maken om anoniem aangifte te doen om het gevaar van represaille te verkleinen. Verder moet in het schoolveiligheidsplan staan hoe preventie, nazorg en incidentenbeleid op deze school specifiek vormgegeven wordt. Doordat de medezeggenschapsraad in het plan van de AOb nauw betrokken is bij de totstandkoming en de naleving van het veiligheidsbeleid, heeft het personeel invloed op de inhoud van het plan. De werkgever zal geld moeten vrijmaken om het veiligheidsbeleid op te zetten en uit te voeren. Het ministerie van Onderwijs moet hierin haar verantwoordelijkheid nemen. Maar ook wil de AOb dat er duidelijke en bindende afspraken gemaakt worden met instanties als politie, jeugdzorg, maatschappelijk werk et cetera.

Een eerste reactie van de Besturenraad, de werkgeversorganisatie van het christelijk onderwijs: "Goed plan van de AOb, als basis voor beleid, voor veilig gedrag. Op school verwacht je onderwijs in een veilige omgeving. Werkgevers, werknemers, leerlingen en ouders zijn daarvoor samen verantwoordelijk."

Nadere informatie: Marc Mathies, 030 2989 210 / 06 53 41 01 59
-----------------------


---- --