Ingezonden persbericht

Deze zomer met treintjes spelen of muziek maken

SIMPELVELD EN LEERSUM, 20040513 -- Voor twee superleuke vrijwilligersprojecten in Nederland zoeken we nog deelnemers tussen de 18 en 25 jaar oud. Wil jij deze zomer met treintjes spelen of muziek maken en kinderspelletjes organiseren in een asielzoekerscentrum? Geef je dan op voor het Miljoenenlijnproject in Limburg, van 10 tot 27 juli of voor het AZC project in Leersum van 3 tot 17 juli. Meer info op www.siw.nl.


SIW organiseert samen met de Zuid-Limburgse Stoomtreinmaatschappij een nieuw project. Je gaat onder andere oude treinstellen schilderen en het spoor vrijmaken. Uiteraard verloopt het transport naar de werkplek per stoomtrein! Je valt met de neus in de boter want op 10 en 11 juli zijn ook nog de stoomtreindagen!
Het thema van dit project is: Youth, Mobility and Globalisation. De deelnemers zullen ook een kleine tentoonstelling inrichten over de invloed van reizen op het globaliseringsproces.

In het asielzoekerscentrum in Leersum organiseer je recreatie- en sportactiviteiten voor de kinderen. Het thema van dit project is 'Music of the world'. Muziek verbindt mensen van allerlei nationaliteiten, culturen en leeftijden. Er zal elke dag flink worden geoefend voor een concert!

Het concept van een internationaal vrijwilligersproject is eenvoudig maar doeltreffend: een groep jongeren uit allerlei landen wordt bij elkaar gezet in een project. Twee à drie weken werken en leven de jongeren intensief samen, inclusief alle culturele misver-standen, onbegrip, uitleg over gebruiken, ruzies en het lachen en huilen dat dit teweeg brengt.

Een vrijwilligersproject heeft in de eerste plaats tot gevolg dat vooroordelen worden weggenomen. De 'kutmarokkanen', 'moffen' en 'domme Belgen' krijgen een gezicht. Als deelnemer kun je de anderen aardig vinden of vervelend, maar in ieder geval ontmoet je concrete personen in plaats van te denken in termen van een anonieme groep.

Door met elkaar samen te werken en te praten kunnen de deelnemers zich inleven in elkaars belevingswereld. Dit helpt om de eigen culturele waarden als minder absoluut te beschouwen en die uiteindelijk minder dwingend op te willen leggen aan anderen.
De vrijwilliger leert bovendien de plaatselijke cultuur van binnenuit kennen, inclusief eetgewoonten en omgangsvormen. Dit is een hele andere kennismaking dan een rondreizende toerist ervaart!




Ingezonden persbericht