Nederlandse Vereniging van journalisten

Reactie ANP op NVJ-voorstellen voor dinsdag 11 mei


1 Looptijd.
Akkoord met looptijd van een jaar


2 Loon.
Incidentele verhoging is bespreekbaar per onderdeel op basis van de begroting 2004.

De verdeling van ANP-journalisten ziet er globaal als volgt uit:

|Algemene Nieuwsdienst          |110 fte                        |
|Radio/Internet                 |  14 fte                       |
|ANP Productions                |    3 fte                      |
|ANP Foto                       |  16 fte                       |
Het gaat hier om marktsegmenten met een uiteenlopende dynamiek. In verband daarmee is het absoluut noodzakelijk om in de sfeer van de arbeidsvoorwaarden per marktsegment te kunnen reageren. De salarisontwikkeling in de diverse marktsegmenten moet gekoppeld kunnen worden aan de behaalde resultaten op het gebied van omzet en winst. Als dat niet gebeurt wordt de vereiste flexibiliteit ondermijnd.


3 Compensatie pensioen.
Dit past niet in de afspraken die in het najaarsakkoord op centraal niveau zijn gemaakt. Het NVJ voorstel betekent in onze visie een structurele salarisverhoging, die in strijd is met de afspraken die werkgevers en werknemers in het najaar gemaakt hebben.


4 Ziektekosten.
Bij stijgende ziektekosten is het niet logisch de bestaande verhouding tussen werknemers- en werkgeversbijdrage aan te passen. In de bestaande verdeling , waarbij werkgever en werknemer elk ca. 50% van de kosten bijdragen, nemen beide ook een evenredig aandeel in de kostenstijging voor hun rekening.


5 Onkostenvergoedingen.
Het ANP heeft een goede regeling voor het vergoeden van kosten die journalisten uit van bedrijfswege hebben moeten maken. Er is geen aanleiding om de bestaande regeling van onkostenvergoedingen op te nemen in de CAO.


6 Verlofsparen.
De invoering van verlofsparen is niet afgesproken in de CAO 2003. Daar is gesproken over een oriëntatie. Inmiddels is het maatschappelijk debat over verlofsparen/levensloopregeling volop in beweging. Het verdient aanbeveling de vormgeving daarvan af te wachten en daarna te bezien of er nog een aanvullende aparte ANP-regeling gewenst is.


7 Ontwikkelingsverlof.
Het ANP is bereid om de expertise van ANP-journalisten voor projecten in ontwikkelingslanden ter beschikking te stellen. De kosten voor vervangende arbeid zullen in onze optiek betaald moeten worden uit het budget voor ontwikkelingssamenwerking, evenals de reis- en verblijfskosten van de uitgezonden journalisten.


8 Loongebouw

In de nadere NVJ-voorstellen wordt uitgebreid geciteerd uit het onderzoek van Hay in de tijdschriftsector. Graag nemen wij kennis van het onderzoeksrapport zelf.


9 Evaluatie inconveniëntieregeling.
Akkoord


10 Pensioenlasten TOP.
Het ANP stelt voor om in een periode van drie jaar te komen tot de situatie dat alle medewerkers die Tijdelijk Ouderdoms Pensioen opbouwen 1/3 van de vereiste premie zelf bijdragen. Voor de diverse groepen medewerkers zal dit als volgt gestalte kunnen krijgen:
Nieuwe medewerkers van 45 jaar en ouder gaan direct 1/3 van de premielast voor hun rekening nemen.
medewerkers die de leeftijd van 45 jaar bereiken betalen vanaf dat moment
1/3 van de premie voor de opbouw van het Tijdelijk Ouderdoms Pensioen met betrekking tot medewerkers die nu al ouder dan 45 jaar zijn volgt het ANP met betrekking tot de financiering het NVJ-voorstel met als aanvulling dat niet alleen de structurele salarisverhoging maar ook de reguliere periodiek gebruikt wordt voor de premie-afdracht door de medewerker. Dat deel van verhoging + periodiek dat boven inflatie is wordt gebruikt voor opbouw medewerkerspremie.


11 mei 2004