Vredessite 'de nieuwe oorlog'


Vredesweek 2004: "(Be)Wegen naar vrede"

Werken aan vrede: ook na de gebeurtenissen in Madrid, Kosovo en Gaza!

Persbericht IKV
Den Haag, 22 maart 2003 - Moord en doodslag in Madrid, Kosovo en Gaza. Hoe zullen we over 20 jaar terugkijken op 2004: als het jaar dat Europa een nieuw vredesélan voortbracht of als het jaar waarin Europa's onvermogen om vrede te bevorderen alleen maar groter werd? Kan Europa echt in beweging komen voor de vrede, in eigen huis en verder weg?
"(Be)Wegen naar vrede" is het motto van de Vredesweek 2004. De Vredesweek wordt jaarlijks georganiseerd door het IKV en Pax Christi en vindt dit jaar plaats van zondag 19 september tot en met zondag 26 september. Tijdens de Vredesweek vinden er tal van activiteiten plaats om mensen in Nederland te informeren over vraagstukken van oorlog en vrede, hen kennis te laten maken met het praktische vredeswerk in een conflictgebied en hen uit te dagen zich in te zetten voor vrede, in conflictgebieden of in Nederland.
Het motto van dit jaar,"(Be)Wegen naar vrede" brengt tot uitdrukking dat vrede een ideaal is waaraan gewerkt moet worden. In eigen huis en in je eigen omgeving, via internationale projecten in conflictgebieden, maar ook door deelname aan nationale debatten en steun voor lobby voor een goed en actief vredesbeleid van regeringen en de Verenigde Naties. Er zijn vele wegen die vrede kunnen bewerkstelligen, maar in ieder geval is duidelijk dat we in beweging moeten komen om de vrede dichterbij te brengen.
Het IKV heeft ervoor gekozen om dit jaar te richten op het thema Europa. Bijna vijftig jaar geleden werd het proces van Europese integratie gelanceerd als het grote Europese Vredesproject. Op 10 mei zullen 10 nieuwe lidstaten toetreden tot de Europese Unie, waarna de Europese Unie 25 lidstaten zal tellen. Tijdens de Vredesweek 2004 zal Nederland de voorzittershamer van de EU in handen hebben. Een periode waarin enkele cruciale vragen over Europa aan de orde zullen komen. Het IKV wil de aandacht richten op Europa als intern vredesproces, op de randen van Europa en de rol van Europa verder weg. Hoe kijkt men in de nieuwe toetredende lidstaten aan tegen de vredesidentiteit van Europa?, en wat kan Europa doen aan actief vredesbeleid ten aanzien van de nieuwe buurlanden (de Balkan en Turkije) en gebieden verder weg, zoals het herstel van een normaal leven in Irak? Die vragen willen wij tijdens de komende Vredesweek graag aan de orde stellen.

Vredes- en mensenrechtenactivisten bezoeken Nederland tijdens Vredesweek

Ieder jaar tijdens de Vredesweek brengen vredes- en mensenrechtenactivisten waar het IKV mee samenwerkt een bezoek aan Nederland. Dit jaar zullen activisten uit onder andere Irak en Turkije naar Nederland komen. Zij zullen door Nederland reizen en met mensen in gesprek gaan over hun verlangens met betrekking tot Europa en vragen beantwoorden als: wat Europa moet doen en laten om in hun land vrede en ontwikkeling te bevorderen? Uit Midden-Europa nodigt het IKV een persoon uit , die in het kader van een kerkelijk contact met Nederland een eigen bijdrage heeft geleverd aan de Europese eenwording. Het IKV nodigt lokale groepen en kerken uit een eigen programma op te zetten met deze gasten.

Vredesweekmanifestatie

De nationale opening van de Vredesweek vindt dit jaar plaats op zaterdag 18 september in de Christelijke Hogeschool Windesheim in Zwolle. De Vredesweekmanifestatie is een gezamenlijk initiatief van het IKV, Pax Christi Nederland, de Projectgroep Geweld niet Gewild van de Raad van Kerken en COS Overijssel. Het motto van de opening is '(Be)Wegen naar vrede. Stappen tegen geweld". Een zeer gevarieerd programma zal de bezoeker worden aangeboden, bestaande uit workshops en een aantal centrale inhoudelijke momenten. Onderwerpen als de relatie tussen religie en geweld, een Europees Vredesbeleid, de inzet van militaire middelen en de cultuur van vrede zullen aan bod komen. Daarnaast zal er een bazaar zijn en zullen vredesfoto's tentoon worden gesteld. Aangezien de Opening van de Vredesweek dit jaar vóór Prinsjesdag valt, willen wij ónze koffer aan Den Haag presenteren met een grote verzameling van vredeswensen, van individuen en groepen, parochies en gemeenten, scholen, jongerengroepen enzovoorts. Alle geïnteresseerden kunnen tot een week vóór de vredesweekmanifestatie een bijdrage leveren aan het vredeskoffertje.

Aanbod van het onderwijs

Het IKV zal ook dit jaar voor het onderwijs (kinderen van 4 tot en met 18 jaar) apart materiaal ontwikkelen. Dit onderwijsmateriaal kan ook in jongerengroepen gebruikt worden en zal net als vorig jaar ook gebruikt worden in de landen waar het IKV werkt. De kinderen kunnen aan de slag met het maken van vredeskoffertjes, foto's, cartoons en columns. Ook deze resultaten zullen gebruikt worden op de vredesweekmanifestatie op zaterdag 18 september in Zwolle. Het volledige materiaal is binnenkort te vinden op onze website: www.vredesweek.nl of www.ikv.nl

Publicaties ten behoeve van de Vredesweek

Ter gelegenheid van de Vredesweek geven het IKV en Pax Christi een aantal publicaties uit zoals de Vredeskrant, de Liturgiekrant en het Vredesweekaffiche van Len Munnik.

Voorbereidingsbijeenkomst Vredesweek

Op vrijdagavond 14 mei vanaf 18.00 uur vindt in Felix Meritis, Keizergracht 324 in Amsterdam een voorbereidende avond voor de Vredesweek 2004 plaats. Iedereen, van actief ondersteuner van het IKV, tot onbekend met het IKV maar wel geïnteresseerd in de de IKV- thema's, is van harte welkom om mee te denken, mee te discussiëren en hiermee zelf invulling te geven aan deze avond en aan de Vredesweek 2004. Het centrale onderwerp van de avond is 'Europese grenzen aan vrede'. Tijdens de avond zal een voorschot genomen worden op de vraag of Europa ook een bijdrage kan leveren aan conflicten net over haar grenzen, en zo ja hoe Europa vredesbevorderend kan werken. Politici, IKV-gasten uit conflictgebieden en IKV'ers gaan op die avond in debat over de verwachtingen ten aanzien van het vredes- en veiligheidsbeleid van de Europese Unie. Ook zal er inhoudelijk worden ingegaan op het motto van de Vredesweek, het gastenprogramma en de activiteiten die op stapel staan voor de komende Vredesweek.

www.vredesweek.nl

Het IKV heeft ook dit jaar een speciale website geopend voor de Vredesweek: www.vredesweek.nl. Hierop treft u binnenkort uitgebreide informatie over het motto, de activiteiten, het onderwijsmateriaal en de publicaties. Tevens treft u hier binnenkort achtergrondinformatie over de vredes- en mensenrechtenactivisten die Nederland in september zullen bezoeken. Tijdens de opening van de Vredesweek zullen de vredeskoffertjes, columns en foto's tentoongesteld worden en kunnen de bezoekers hun stem uitbrengen.

---

Noot voor de pers:
Voor aanvullende informatie kunt u contact opnemen met Juul Muller, 06 24787919 of 070 350 71 00 of per E-mail: jmuller@ikv.nl.


_____