Christelijk Nationaal Vakverbond (CNV)

Informatie: VOOR DE PERS

Land en tuinbouw is een vakgroep van de CNV BedrijvenBond

17-05-2004

Onderhandeling Burg Golf en CNV vakbond: par 2004

De aangekondigde acties op golfbanen van Burg Golf zijn van de baan. Vrijdagmiddag kon vakgroepbestuurder John Koudijs van CNV Land- en tuinbouw het bondsstandpunt putten: er kwam een akkoord met de directie over een alsnog correcte betaling van de lonen aan de greenkeepers. Uitslag derhalve voor dit kalenderjaar: par 2004.

Koudijs komt tot deze beschouwing omdat het donderdag uitgebrachte ultimatum en de onderhandelingen op vrijdag voor hem en de leden alsnog tot het gewenste resultaat hebben geleid. De greenkeepers bij Burg Golf worden voortaan betaald volgens de normen van de cao Hoveniers. Een en ander met terugwerkende kracht tot 1 januari 2004, zodat de medewerkers in juni nog een flinke nabetaling krijgen. Tot nu toe had het bedrijf niet voldaan aan deze eis, waardoor de onderhoudsmensen bij de golfbaan in sommige gevallen zelfs honderden euros per maand misliepen. Reden genoeg voor CNV Land- en tuinbouw om genoemd ultimatum te stellen. Was Burg Golf niet door de bocht gegaan dan hadden de bonden maandag actie ontketend. En daar hadden flink wat golfers last van gekregen, zo verzekert John Koudijs. Overigens kon vrijdagmiddag niet op alle onderdelen van de discussie overeenstemming worden bereikt. In de cao Hoveniers staat dat hoveniers overuren, die in voorjaar en zomer zijn gemaakt, als vrije tijd kunnen genieten in de rustiger delen van het jaar, veelal de winterperiode. Burg Golf wilde dit ook afdwingen voor de greenkeepers. Daarmee wilden de bonden op dit moment niet instemmen. Afgesproken is om op een later tijdstip over dit onderwerp nadere gesprekken te voeren.
Koudijs: Wellicht dat op ongeveer hetzelfde moment dan ook reeds gesprekken op gang kunnen komen over de totstandkoming van een geheel eigen cao voor golfbaanpersoneel. De Nederlandse Vereniging van Golfbaanexploitanten (NVG) heeft aangegeven over dat onderwerp te willen praten. Feit is in ieder geval dat deze afspraak met Burg Golf in zekere zin een voorbeeldfunctie heeft voor andere golfbanen in het land. Elke baanexploitant die minder betaalt dan nu is afgesproken krijgt immers te maken met dit precedent. En dat is een gunstige afloop.

Een ding wil Koudijs nog even recht zetten: In ons vorige persbericht hebben we gemeld dat Burg Golf ook nalatig zou zijn geweest in het afdragen van sociale premies en pensioenpremies. Dat is echter een misverstand. Deze premies heeft het bedrijf reglementair afgedragen.

Houten, 14 mei 2004

Nadere inlichtingen:

John Koudijs (vakgroepbestuurder):
010 - 455 00 50
Wouter de Jong (persvoorlichter):
030 - 6 348 243