Nieuw-Vlaamse Alliantie


N-VA vraagt ontslag directie en bestuur Vlaamse opera (14/05/04)

Het ontslag van de directie en het bestuur van de Vlaamse Opera. Dat is volgens Vlaams parlementslid Jan Loones (N-VA) de conclusie die noodzakelijk getrokken moet worden uit de twee antwoorden die minister van Grembergen hem bezorgde op vragen die hij stelde met betrekking tot enerzijds de verbouwingsplannen van de opera te Antwerpen en anderzijds de reactie van bestuur en directie van de Vlaamse Opera op het auditrapport van het bureau Nikè Consult.

Zelfs zonder rekening te houden met het negatieve auditrapport, waarin het zakelijk management, het personeelsbeleid en het financieel beheer van de opera zwaar op de korrel werden genomen, zijn de feiten die de minister bekend maakte dermate zwaarwegend dat dit in elk bedrijf zou leiden tot ontslag van de directie.

Een greep uit de beide antwoorden : geen degelijk ondernemingsplan, geen professioneel planningssysteem, al jaren bestaande misgroei inzake loonkosten, stelselmatige overschatting van de inkomsten, betwistbare schrapping van het aantal voorstellingen te Gent, interventie bij de aanstelling van het ontwerpteam voor de verbouwing te Antwerpen om een eigen kandidaat naar voren te schuiven, het negeren van veiligheidsrapporten en het creëren van ronduit brandgevaarlijke situaties, De minister zelf besluit in één van beide antwoorden : dergelijke vaststellingen kunnen moeilijk doen besluiten tot goed beleid en zijn niet te wijten aan mogelijke onderfinanciering..

Verder, maar zeker niet onbelangrijk, is er het niet naleven van de door de Vlaamse regering in april 2000 gevraagde schuldaanzuivering in drie jaar. Op dat ogenblik was er in de persmededeling van minister Anciaux nochtans sprake van een duurzame oplossing voor de Vlaamse Opera na jaren miserie door een blijvende verhoging van de jaarlijkse dotatie met 53 miljoen BEF. Echter, volgens de begroting 2004 kijkt de Vlopera nog steeds aan tegen een gecumuleerd verlies van 1.074.000 euro (meer dan 43 miljoen BEF).

En daar komt nu dus nog bij : ongegronde en lasterlijke kritiek op het auditbureau Nikè Consult.

Wij hebben geen enkele reden om te twijfelen aan de juistheid van het antwoord van de minister. We stellen wel vast dat de minister zelf aangeeft dat de situatie niet is verbeterd sinds het eerste, toen reeds vernietigende rapport van het Rekenhof van januari 2000. Nochtans herbenoemde de Vlaamse regering nadien, namelijk in juli 2000, op voorstel van minister Anciaux, de heer Clémeur tot intendant voor een nieuw mandaat van 6 jaar, dus tot 30/4/2008.

Maar niet alleen de directie verdient ontslag, ook het bestuur moet vervangen worden. Wettelijk is het immers de raad van bestuur die bevoegd is voor het beleid en bestuur van de Vlaamse Opera in de ruimste zin van het woord en het is hun opdracht toe te zien op het dagelijks bestuur. Zij kunnen hun verantwoordelijkheid dus niet afschuiven op de intendant en de administratief-financieel directeur.

Jan Loones beklemtoont de voorbeeldfunctie van de grote instellingen : We staan aan de vooravond van een nieuwe beoordelingsronde van subsidiedossiers, die ingediend zullen worden door organisaties uit alle kunstensectoren, waarbij een positief of negatief oordeel en de grootte van het subsidiebedrag mee bepaald zal worden door een evaluatie van hun zakelijk en financieel beleid. Met welke autoriteit zal de Vlaamse overheid die organisaties de les lezen inzake hun management wanneer zij er niet kan voor zorgen dat de eigen culturele instellingen de ter zake gestelde eisen naleven ?.

Voor de geloofwaardigheid van het beleid is het dan ook cruciaal dat snel de juiste conclusies getrokken worden uit de bekendgemaakte feiten. En voor de N-VA is slechts één conclusie de juiste : ontslag.

Auteur:
Jan Loones, Vlaams parlementslid
Nieuw-Vlaamse Alliantie

Meer informatie:
Contactpersoon: Ben Weyts, woordvoerder
Telefoon: 02/219.49.30
Fax: 02/217.35.10
E-post: ben.weyts@n-va.be
Url: www.n-va.be