Openbaar Ministerie

14 mei 2004

Kohnstamm voorzitter College bescherming persoonsgegevens

Mr. Jacob Kohnstamm (54) wordt de nieuwe voorzitter van het College bescherming persoonsgegevens (CBP). Hij volgt in die functie Mr. P. J. Hustinx op die begin dit jaar Europees Toezichthouder voor de gegevensbescherming werd.

De heer Kohnstamm (D66) is onder meer lid van de Eerste Kamer, associé bij Boer & Croon Process Managers en voorzitter van de Regieraad ICT en politie. Van 1994 tot 1998 was hij staatssecretaris van Binnenlandse Zaken, verantwoordelijk voor de ontwikkeling van het Grote Stedenbeleid, de coördinatie van ICT -millenniumproject en E-government- binnen de overheid en een aantal grote projecten zoals de vernieuwing van het paspoort en de gemeentelijke basisadministratie.

Bron: persbericht Ministerie van Justitie

Het College bescherming persoonsgegevens houdt - onder de Wet bescherming persoonsgegevens (WBP) - toezicht op de naleving van wetten die het gebruik van persoonsgegevens regelen. Bij het CBP moet het gebruik van persoonsgegevens worden gemeld, tenzij hiervoor een vrijstelling geldt.

Het adviseert de regering en organisaties over de bescherming van persoonsgegevens en onderwerpen die daarmee samenhangen. Ook toetst de organisatie gedragscodes en bemiddelt in geschillen tussen burgers en gebruikers van persoonsgegevens.
Op eigen initiatief of op verzoek van een belanghebbende kan worden nagegaan of de manier waarop persoonsgegevens in een bepaalde situatie worden gebruikt, in overeenstemming is met de wet en daaraan zonodig gevolgen verbinden.
Voor in gebreke blijven bij de melding kan een boete worden opgelegd. Bij overtreding van de wet of daarop gebaseerde regelingen kan bestuursdwang worden toegepast of een dwangsom worden opgelegd.