VVD



Nieuws

14 mei 2004 - 'OV onvoldoende toegankelijk voor
lichamelijk gehandicapten'

Het openbaar vervoer blijkt onvoldoende toegankelijk voor lichamelijk gehandicapte mensen, zo constateert de VVD-Tweede-Kamerfractie. Woordvoerster Anouchka van Miltenburg bemerkte dit tijdens de beurzen "Support" en "Balance" voor lichamelijk gehandicapten en chronisch zieken op 13 mei in de Jaarbeurs Utrecht. Een groot aantal deelnemers aan de beurzen heeft niet met het openbaar vervoer kunnen reizen omdat de Nederlandse Spoorwegen (NS) slechts 160 lichamelijke gehandicapten per dag kan vervoeren.

De organisatoren van de beurzen hebben vooraf contact opgenomen met de NS. De organisatie van het evenement wilde graag met de vervoerder rond de tafel gaan zitten om hierover afspraken te maken. Volgens de NS was dit niet nodig. Er hadden maatregelen getroffen kunnen worden maar dat is niet gebeurd. Deze deelnemers moesten daarom gebruik maken van hun beperkte kilometerbudget. Per 1 april 2004 is een nieuw vervoerssysteem ingevoerd wat lichamelijk gehandicapten verplicht om - waar mogelijk - gebruik te maken van het openbaar vervoer. Het aantal kilometers met het bovenregionaal vervoer (de VALYS regeling) is aan een maximum aantal kilometers gebonden.

De VVD leden Van Miltenburg en Hofstra hebben naar aanleiding van het bovenstaande de volgende vragen gesteld aan de staatssecretaris van Volksgezondheid, Welzijn en Sport en de staatssecretaris van Verkeer en Waterstaat:

1. Is de staatssecretaris op de hoogte van het feit dat een groot deel van de deelnemers aan de beurzen "Support" en "Balance" heeft niet met het openbaar voervoer kunnen reizen omdat de NS ze heeft geweigerd? Dit deel van de deelnemers aan de beurzen "Support" en "Balance" hebben gebruik moeten maken van hun kostbare en beperkte kilometerbudget. Acht de staatssecretaris het mogelijk dat dit in de toekomst vaker gaat voorkomen? Wat gaat de staatssecretaris doen om in de toekomst te voorkomen dat mensen met een lichamelijke handicap worden geweigerd door de NS?

2. Is de staatssecretaris van VWS bekend met het feit dat de NS niet meer dan 160 mensen met een lichamelijke handicap per dag kan vervoeren? Acht de staatssecretaris het aanvaardbaar dat de NS maar 160 mensen met een lichamelijke handicap per dag kan vervoeren? Zijn er afspraken gemaakt met de NS over de hoeveelheid lichamelijk gehandicapten die per dag vervoerd kunnen worden? Zo nee, is de staatssecretaris er vanuit gegaan dat de NS het vervoer van de lichamelijk gehandicapten aankan? Hoeveel overleg is er geweest tussen het ministerie van VWS en V&W over dit onderwerp?

3.Kan de staatssecretaris van V&W aangeven waarom de NS niet voldoet aan zijn vervoersplicht? Er zijn mensen met een lichamelijke handicap geweigerd door de NS ondanks het feit dat de beurs "Support" is aangekondigd door de organisatoren van het evenement? Wat vindt u van de opstelling van de NS? Waarom heeft de NS geen maatregelen genomen? Als er een voetbalwedstrijd is worden er regelmatig extra treinen ingezet. Waarom wordt die extra inspanning niet gedaan als er een beurs is voor lichamelijk gehandicapten mensen? Gaat de staatssecretaris de NS aansporen dit in de toekomst wel te doen? Heeft de staatssecretaris van V&W de mogelijkheid sancties op te leggen aan de NS als deze niet voldoet aan haar vervoerplicht?

4. Het openbaar vervoer blijkt onvoldoende toegankelijk voor lichamelijk gehandicapten. Wat vinden de bewindspersonen van de problemen met het vervoer van lichamelijke gehandicapten met de NS? Wat gaan zij doen om dit in de toekomst te voorkomen?