Nederlandse Vereniging van journalisten

Omroepmedewerkers furieus over werkgeversvoorstellen CAO

14 mei 2004 NIEUWSBRIEF

Afgelopen week hield de NVJ samen met de andere bonden een drietal goedbezochte ledenraadplegingen inzake de CAO voor de publieke omroep.

De leden waren unaniem van mening dat de huidige voorstellenbrief van werkgevers van tafel moet.
De leden beschouwden de door werkgevers gedane voorstellen als een regelrechte belediging aan het adres van alle omroepmedewerkers. Daarbij werd aangetekend dat het omroeppersoneel zich nota bene bereid had verklaard om een behoorlijke concessie te doen in de CAO voor 2004 door geen structurele looneis te stellen.
De werkgeversbrief, niet veel meer dan een opsomming van een fors aantal verslechteringen in de CAO, is bij de leden dan ook zeer slecht gevallen.

Uit de ledenraadplegingen kwam naar voren dat een belangrijk deel van de door werkgevers gedane voorstellen voor de leden onbespreekbaar is.

Verslechteringen in het loongebouw, de periodieken, het afschaffen van NRD en beëindigingsvergoedingen, het verlengen van de contracteringstermijn, het afschaffen van artikel 18 en een verhoging van de pensioenpremies, al deze voorstellen moeten van tafel!

Voorts werd door de leden duidelijk gemaakt dat juist dit CAO-jaar benut zou moeten worden om ondermeer de contractenproblematiek op een fatsoenlijke wijze in de CAO te regelen. Ook de overige vakbondsvoorstellen vragen om een serieus antwoord van werkgevers.

Om te kunnen komen tot een hervatting van het CAO-overleg zullen de werkgevers dus met een aangepaste reactie moeten komen.

In een brief aan de werkgevers zal de NVJ maandag, samen met de andere bonden de mening van de leden duidelijk maken.

Thomas Bruning
secretaris omroepzaken NVJ
Voor meer info of reacties: stuur een mailtje aan omroep@nvj.nl