Juryrapport Bijsluiterprijs
2003/2004

Aanbevelingen 2003 over
kwaliteit van
bijsluiters
Utrecht, 14 mei 2004

Beste bijsluiter van het jaar voor geneesmiddelenproducent Schering Nederland

DGV, Nederlands instituut voor verantwoord medicijngebruik, heeft vandaag de prijs voor de 'beste bijsluiter' 2003/2004 uitgereikt aan geneesmiddelenproducent Schering Nederland. Schering Nederland kreeg de prijs voor de bijsluiter bij het middel Fludara oraal 10 mg, omhulde tabletten. Corinne Vree, registration officer bij Schering, nam de prijs - een glazen trofee naar ontwerp van Martine Knoppert - in ontvangst tijdens de Balance en Support beurs in Utrecht, de publieksbeurs voor chronisch zieken en gehandicapten. Ria Bremer verzorgde de officiële prijsuitreiking.

De Fludara-bijsluiter blinkt volgens de jury* uit door goede en duidelijke informatie, het duidelijke lettertype en de goede kwaliteit van het papier. Fludara oraal 10 mg wordt gebruikt voor de behandeling van chronische lymfatische leukemie (CLL). CLL is kanker van de lymfocyten, een bepaald type witte bloedcellen. De schrijver heeft zich goed gerealiseerd dat het hier gaat om een zwaar geneesmiddel dat wordt toegepast bij patiënten met een zeer ernstige aandoening. Als lezer word je ondanks de grote hoeveelheid informatie en de serieuze waarschuwingen op een hele persoonlijke manier aangesproken. Een eervolle vermelding is er dit jaar voor de firma Janssen-Cilag voor haar bijsluiter van Reminyl 4, 8 en 12 mg, filmomhulde tabletten.

Ook dit jaar constateerde de jury weer dat bijsluiters vaak onbegrijpelijke termen bevatten die in de tekst niet worden uitgelegd. Daarnaast komen de inspanningen van een fabrikant vaak niet tot hun recht door het gebruik van te dun papier, te kleine letters of een onlogische indeling. Een selectie uit de termen die voor een gemiddelde patiënt onbegrijpelijk zijn: Applicator, serotonine-agonist, couperen, fenylketonurie, watervergiftiging, geïnhaleerd lactose, acute incidentele overdosering, multidose, orale corticosteroïden, pacing elektroden, persisterende astma, leverinsufficiëntie, systemische effecten, acute luchtweginfectie, prikkelgeleiding, en pulsvorming.

Uit voorlichtingsbijeenkomsten aan patiënten blijkt dat het lezen van de bijsluiter één van de meest gemelde problemen is bij medicijngebruik. Ondanks Europese regelgeving op dit gebied moet geconstateerd worden dat er nog steeds nieuwe bijsluiters worden gemaakt die aan duidelijkheid veel te wensen over laten. Om daar iets aan te doen heeft DGV de prijs voor de 'beste bijsluiter' in het leven geroepen. DGV hoopt hiermee geneesmiddelenfabrikanten te stimuleren meer aandacht te besteden aan de kwaliteit van bijsluiters en bijsluiterteksten. DGV kon de prijs uitreiken met steun van zorgverzekeraar CZ en de KNMP, koepel van apothekers.


* De jury bestond uit mw. A. Beukema (Consumentenbond), drs. R.J.W.M Coolen van Brakel (DGV), mw drs. A. Hielema (KNMP/WINAp Geneesmiddelinformatie), dr. H. Pander Maat (RUU), mw. J.C. de Vries (CG-Raad/ Reumapatiëntenbond); de bijsluiters werden in een voortraject beoordeeld door drie vertegenwoordigers van patiëntenorganisaties, namelijk mw. F. Bornstein (LPR), mw. J. Meijlink (ICP), dhr. A. Oostenbrink (PGD), alsmede door een consumentenpanel van 217 respondenten.

Voor vragen over dit persbericht kunt u contact opnemen met Lia van Schaijk, stafadviseur communicatie DGV, tel 030 291 62 16, mobiel 06 51 05 35 39 of per e-mail l.schaijk@dgvinfo.nl