Productschap Diervoeder

12/03/2004

Reststromen: Van afval tot waardevol product

14 mei 2004 Hotel Mercure te Nieuwegein

Bij de verwerking van grondstoffen tot voedingsmiddelen ontstaat een diversiteit aan reststromen. De hoeveelheid reststromen is aanzienlijk. Het grootste deel zet de voedingsmiddelenindustrie af richting de diervoedersector. Hieraan worden echter strenge voedselveiligheids- en veterinaire eisen gesteld. Dit levert vaak vragen op: Wat mag nog wel en wat niet meer? Met welke regelgeving hebben we te maken?

De optie om resten als grondstof voor veevoeder aan te bieden is financieel niet altijd de meest aantrekkelijke. Er zijn voorbeelden van andere zeer innovatieve en winstgevende verwerkingen van deze reststromen. Maar wanneer is een reststroom waardevol? Wat zijn marktkarakteristieken? En hoe vind/ontwikkel je een geschikte afzetmarkt? Want dat is nu juist altijd erg moeilijk! Wat is het belang van samenwerken in de keten?

Over het verwaarden van reststromen en over de reststroomproblematiek organiseert het vakblad VMT in samenwerking met Arcadis en AKK op 14 mei 2004 in hotel Mercure te Nieuwegein een symposium.

De volgende onderwerpen komen aan de orde:

* Eisen voedselveiligheid en veterinaire regelgeving
* Eisen voor toepassing als diervoeder: Wat mag wel en wat niet?
* Wanneer is een reststof waardevol?

* Wat zijn marktkarakteristieken en hoe een nieuwe afzetmarkt vinden/ontwikkelen?

* Nieuwe technologieën en afzet richting bulk, non food en food
* Kosten baten in relatie tot technologie
* Eisen van afnemers aan aangeboden reststromen uit de agro-sector
* Praktijkcases voedingsmiddelenindustrie:

+ Van probleem naar succesvolle verwaarding + Het gat in de markt zien!
+ Forse kostenbesparingen

Dagvoorzitter
Ir. A.J. van den Briel, directeur Operations Romi Smilfood

Sprekers

* Mr.drs. R.G. Herbes, veterinair inspecteur Voedsel en Waren Autoriteit, Directie Toezicht

* Dr. L. Vellenga, Productschap Diervoeder
* Prof.dr. J.P.M. Sanders, directeur New Business Agrotechnologie en Voeding en hoogleraar Valorisatie van Plantenproductieketens, Wageningen UR

* Drs.ing. W.H.M.M. van Laarhoven, businesspartner, SIRNED b.v. Onderzoek en Advies voor Duurzame Ontwikkeling
* Ir. J.J.M. Mulderink, voorzitter Stichting Duurzame Chemie Ontwikkeling

* P.C. Nell, algemeen directeur, Provalor BV ( Groenteverwerker)
* Spreker uit de vleesindustrie

Doelgroep
Dit congres is bedoeld voor functionarissen in de voedingsmiddelenindustrie: directie en management, kwaliteitsmanagers, Kamfunctionarissen, milieumanagers, hoofden TD, plant managers, utility managers. Tevens valt te denken aan medewerkers uit aanpalende sectoren van de voedingsmiddelenindustrie: toezichthouders, toeleveranciers van machines en diensten.

Inlichtingen:
Keesing Noordervliet BV, Liselore de Boer, tel. 030 6358503, fax 030 6358500, e-mail: l.d.boer@keesing.nl of raadpleeg: de VMT website