12/03/2004
Reststromen: Van afval tot waardevol product
14 mei 2004 Hotel Mercure te Nieuwegein
Bij de verwerking van grondstoffen tot voedingsmiddelen ontstaat een
diversiteit aan reststromen. De hoeveelheid reststromen is
aanzienlijk. Het grootste deel zet de voedingsmiddelenindustrie af
richting de diervoedersector. Hieraan worden echter strenge
voedselveiligheids- en veterinaire eisen gesteld. Dit levert vaak
vragen op: Wat mag nog wel en wat niet meer? Met welke regelgeving
hebben we te maken?
De optie om resten als grondstof voor veevoeder aan te bieden is
financieel niet altijd de meest aantrekkelijke. Er zijn voorbeelden
van andere zeer innovatieve en winstgevende verwerkingen van deze
reststromen. Maar wanneer is een reststroom waardevol? Wat zijn
marktkarakteristieken? En hoe vind/ontwikkel je een geschikte
afzetmarkt? Want dat is nu juist altijd erg moeilijk! Wat is het
belang van samenwerken in de keten?
Over het verwaarden van reststromen en over de reststroomproblematiek
organiseert het vakblad VMT in samenwerking met Arcadis en AKK op 14
mei 2004 in hotel Mercure te Nieuwegein een symposium.
De volgende onderwerpen komen aan de orde:
* Eisen voedselveiligheid en veterinaire regelgeving
* Eisen voor toepassing als diervoeder: Wat mag wel en wat niet?
* Wanneer is een reststof waardevol?
* Wat zijn marktkarakteristieken en hoe een nieuwe afzetmarkt
vinden/ontwikkelen?
* Nieuwe technologieën en afzet richting bulk, non food en food
* Kosten baten in relatie tot technologie
* Eisen van afnemers aan aangeboden reststromen uit de agro-sector
* Praktijkcases voedingsmiddelenindustrie:
+ Van probleem naar succesvolle verwaarding
+ Het gat in de markt zien!
+ Forse kostenbesparingen
Dagvoorzitter
Ir. A.J. van den Briel, directeur Operations Romi Smilfood
Sprekers
* Mr.drs. R.G. Herbes, veterinair inspecteur Voedsel en Waren
Autoriteit, Directie Toezicht
* Dr. L. Vellenga, Productschap Diervoeder
* Prof.dr. J.P.M. Sanders, directeur New Business Agrotechnologie en
Voeding en hoogleraar Valorisatie van Plantenproductieketens,
Wageningen UR
* Drs.ing. W.H.M.M. van Laarhoven, businesspartner, SIRNED b.v.
Onderzoek en Advies voor Duurzame Ontwikkeling
* Ir. J.J.M. Mulderink, voorzitter Stichting Duurzame Chemie
Ontwikkeling
* P.C. Nell, algemeen directeur, Provalor BV ( Groenteverwerker)
* Spreker uit de vleesindustrie
Doelgroep
Dit congres is bedoeld voor functionarissen in de
voedingsmiddelenindustrie: directie en management, kwaliteitsmanagers,
Kamfunctionarissen, milieumanagers, hoofden TD, plant managers,
utility managers. Tevens valt te denken aan medewerkers uit aanpalende
sectoren van de voedingsmiddelenindustrie: toezichthouders,
toeleveranciers van machines en diensten.
Inlichtingen:
Keesing Noordervliet BV, Liselore de Boer, tel. 030 6358503, fax 030
6358500, e-mail: l.d.boer@keesing.nl of raadpleeg: de VMT website
Productschap Diervoeder