Gemeente Woudenberg


Actie Zomerschoon gaat weer van start

In deze periode worden duizenden uitnodigingen verstuurd in diverse gemeenten in het gewest Eemland. Bewoners, scholen, instellingen, verenigingen en bedrijven worden opgeroepen zich aan te melden voor de actie Zomerschoon op 14 en 15 mei. Het belangrijkste doel van Zomerschoon is het verbeteren van de leef/woonomgeving onder het motto 'samenwerken, samen vieren'.

De actie Zomerschoon blijkt al 8 jaar een succes met ieder jaar meer deelnemers. Ook dit jaar worden bewoners, instellingen, verenigingen en bedrijven opgeroepen om samen de handen uit de mouwen te steken en iets leuks te bedenken om de buurt op te fleuren. Deelnemers bepalen zelf wat er gebeurt, als het maar bijdraagt aan een schone, veilige en gezellige buurt. Leefbaarheid wordt zo meer dan alleen het aanzien van de straat. Dit zou het hele jaar door kunnen. Maar op één weekend in het jaar wordt dit extra aandacht gegeven. Dit jaar op vrijdag 14 mei (voor scholen en bedrijven) en voor de overige deelnemers op zaterdag 15 mei. Deelnemers krijgen ondersteuning en maken kans op een bijdrage vanuit de gemeenten. De eerste aanmeldingen zijn al binnen.

Deelnemende gemeenten
De deelnemende plaatsen zijn Baarn, Bunschoten, Leusden, Soest en Woudenberg. De plaatselijke activiteiten zijn per gemeente verschillend. Zo krijgt elke deelnemende plaats haar eigen 'Zomerschoon-gezicht'. Enkele voorbeelden van de aangemelde projecten tot nog toe:

In Baarn vindt op zaterdag 3 april de aftrap plaats van de actie Zomerschoon. De Baarnse Watersport Vereniging maakt, al varend, samen met hun Amersfoortse clubgenoten de oevers van de Eem schoon. Een spontane actie, die zij nu al willen doen, omdat in het echte Zomerschoon-weekend de oevers te dik begroeid zijn.

Dit jaar wil de gemeente Bunschoten contact opnemen met de Spakenburgse Vishandelverenigingen en Visgroothandelsvereniging. Het bedrijventerrein de Zuidwenk, waar veel bedrijven uit de visbranche gevestigd zijn, kan wel een Zomerschoon-beurt gebruiken. Hier waait veel verpakkingsmateriaal weg dat her en der in het groen blijft hangen. Ook wordt er regelmatig afval in de bermen gedumpt.

In de wijk Alandsbeek in Leusden is een vlinderproject. Op 15 mei zal een permanent informatiebord worden onthuld door wethouder en wijkbewoner Kees de Kruijf, waar alle vlinders uit de wijk op vermeld staan. Daarnaast zijn er twee dialezingen en worden er plantjes verkocht die vlinders aantrekken. Ook zal er een stand met imkers zijn, voert de balletschool een vlinderdansje met de leerlingen op en zijn er nog meer kinderactiviteiten.

De groepen 5 t/m 8 van de scholen in Soest gaan in de week voor 14 mei het groen in de buurt van de school jureren. Op 14 mei overhandigen de deelnemende groepen hun juryrapport aan wethouder Harry Witte. Daarnaast zullen de wijkbeheerteams Smitsveen, De Eng en Klaarwater acties ondernemen om het groen en zwerfvuil in hun buurt onderhanden te nemen, begeleid door muziek, hapjes en drankjes.

In Woudenberg heeft de aftrap van Zomerschoon op 27 maart plaatsgevonden. De Ekris-bewoners, onder leiding van wethouder Zandbergen, maken het gebied bij de bermen en de sloten rondom de Ekris schoon. Zij doen deze actie dan al omdat in mei het gras te hoog is om het zwerfafval te zien. Daarnaast concentreert Zomerschoon zich in Woudenberg voornamelijk op de scholen. Alle deelnemende scholen kunnen rekenen op een bezoek van een wel heel bijzonder persoon. Behalve dat deze persoon een presentje komt brengen aan de deelnemers, komt hij deze keer ook iets halen

Op de website www.zomerschoon.nl is binnenkort meer te lezen over de activiteiten in de deelnemende gemeenten.

Aanmelden
Aanmelden voor de actie Zomerschoon kan via www.zomerschoon.nl of bij de onderstaande contactpersonen:

Baarn: Lida Naber, tel. (035) 5481614
Bunschoten: Barbara Luijters, tel. (033) 2991572 Leusden: Jos Tak, tel. (033) 4961717
Soest: Benike van der Ploeg, tel. (035) 6093715 Woudenberg: Corinne Ockhuisen, tel. (033) 2869182 Laatst gewijzigd op 30/03/2004