Universiteit van Amsterdam

Regulering van het gen voor carbamoylfosfaatsynthetase


Promotie Geneeskunde


vrijdag 14 mei 12.00 uur

De aanmaak van carbamoylfosfaatsynthetase, een enzym dat betrokken is bij ammoniakontgifting, wordt gestimuleerd door glucocorticoïden en cyclisch-AMP. Onard Schoneveld bestudeerde op welke wijze deze hormonen het gen voor carbamoylfosfaatsynthetase reguleren. Activatie van dit gen door glucocorticoïden vereist de binding van de glucocorticoïdreceptor en andere eiwitten aan het DNA in hormone-response units (HRU s). Nauwgezette bestudering van zo n HRU heeft geleerd dat de exacte opmaak van groot belang is voor de respons. Het feit dat bij de glucocorticoïd-afhankelijke activatie twee HRU s betrokken zijn, terwijl een derde HRU voldoende is voor de cyclisch-AMP-afhankelijke activatie, suggereert dat de activatie door deze twee hormonen via twee verschillende mechanismen verloopt.

J.L.M. Schoneveld: The hormonal regulation of carbamoylphosphate synthetase I expression. Promotor is prof. dr. W.H. Lamers.

De academische plechtigheden vinden plaats in de Aula van de UvA, Singel 411, Amsterdam. Meer informatie over de items in deze agenda kunt u krijgen bij de afdeling Persvoorlichting, tel. 020 - 525 2695, e-mail: persvoorlichting@uva.nl. Met vragen over plechtigheden Geneeskunde kunt u contact opnemen met AMC Voorlichting, tel. 020 - 566 2929.