Ingezonden persbericht


26 April 2004
PdG/02

PERSBERICHT

THE ARTS

On the morning of the dance
Music came to joined the meal
But the rhythm was reversed
When the table was laid
He audience to meal
Hands clapped and movement was born
To baby its father to dance

(F. Nii-Yary, Accra - Ghana - 2004)

Fontys Dansfestival 2004,

Dance, in combination with words

14 t/m 21 mei 2004

Opvallende opening op 14 mei 2004 vanaf 19.30 uur waarin dans en dichtkunst elkaar ontmoeten in een bijzonder theatergebeuren: "The Dragon Path XI" van de Portugese choreograaf, César Augusti Moniz en "The chain of collaboration" gechoreografeerd door Joshua Trebi naar aanleiding van een gedicht van Francis Nii Yartey (Ghana)

Een festival met hedendaagse dansvoorstellingen uitgevoerd door studenten van dansacademies uit Europa, het Midden Oosten en Afrika.

Van 14 tot en met 21 mei 2004 vindt voor de zevende keer het Fontys Dans Festival plaats in Brabant, Limburg en Vlaanderen. De verbinding tussen dansbeweging en taal is historisch zeer sterk in het artistieke concept van de dans en de choreografie. In het hedendaags danstheater is de zichtbaarheid en de hoorbaarheid van taal in dans een sterk gegeven. Het Fontys Dansfestival 2004 probeert deze actualiteit centraal te stellen. Dansers gaan spreken, taal wordt dans. Literatuur en poëzie vormen inspiratiebronnen voor choreografische concepten. Een studiedag rondom het centrale thema 'Dance, in combination with words' heeft een centrale plaats binnen het festival.

In de 2004 editie van het Fontys Dansfestival zullen 10 dansacademies uit Europa en ver daarbuiten, o.a. uit Ghana en Israël, zichzelf presenteren in theaters in Zuid Nederland en Vlaanderen (België) en daarnaast wordt door de deelnemers aan aan een scala van nevenactiviteiten deelgenomen. Elke academie brengt één of meerder choreografieën mee naar Tilburg die geprogrammeerd worden in de verschillende voorstellingen. Daarnaast training de deelnemers samen en vindt er een brede culturele uitwisseling plaats. Een bijzondere ervaring voor jong danstalent om gedurende acht dagen een tournee te maken en elke dag te werken aan een professionele voorstelling in de regio.

De opening van het festival op 14 mei vanaf 19.30 uur zal een bijzonder theatergebeuren worden. De sfeer van het festivalthema, met bijzondere aandacht voor de relatie dichtkunst en dans, zal vanaf het entreemoment aanwezig zijn. Hugo Backx (Wethouder van onderwijs, cultuur en maatschappelijke zorg van de gemeente Tilburg) zal samen met Jacques van Meel (directeur Fontys Dansacademie) het festival openenen. Deze start zal de amuse zijn van een diner dat deze avond wordt geserveerd. Het voorgerecht zal bestaan uit "work in progress", een kijkje in de keuken van Fontys Dansacademie. Het hoofdgerecht wordt geserveerd in het Academietheater. Hier wordt het werk "The Dragon Path XI" getoond van de Portugese choreograaf en ex-danser van het Gulbankian Ballet, César Augusti Moniz en de choreografie "The chain of collaboration" een samenwerkingsproject tussen Tilburg en de dansacademie Noyam uit Ghana, gechoreografeerd door Joshua Trebi. Als granddessert zal het publiek na afloop nog getracteerd worden op een openingsact.

Tijdens de festivalperiode zal in het gebouw van de Dansacademie aan het Zwijenplein in Tilburg ook een expositie te zien zijn met werk van studenten van de Fontys Academie voor Beeldende Vorming geïnspireerd op gedichten die door de deelnemers van het festival zijn aangeleverd én die een connectie hebben met hun eigen land.

De unieke voorstellingen, waarin studenten van de deelnemende dansacademies choreografisch werk tonen, en een bijzonder aantal nevenactiviteiten zullen ook dit jaar weer zorgen voor veel spannende en verrassende ontmoetingen tussen verschillende hedendaagse dansculturen.

Informatie: Fontys Dansfestival: tel. 0877 878 188 - Dansacademie@fontys.nl

////////////EINDE PERSBERICHT////////////

0877 874 970
0877 875 955
P.deGreef@fontys.nl
Fontys Dansfestival 2004

Zwijsenplein 1
Postbus 90907
5000 GJ Tilburg
Telefoon 0877 878 099
Fax 0877 875 955