Erasmus


06-05-04: Chemotherapie steeds meer geschikt voor oudere patiënten

Mits zij in goede algemene conditie zijn, kunnen ook bij patiënten van hogere leeftijd chemokuren worden voorgeschreven. Dit stelt Albert Jan ten Tije in zijn proefschrift Geneesmiddel-interacties en formuleringsaspecten van taxanen bij de behandeling van kanker, waarop hij vrijdag 14 mei 2004 promoveert aan de Erasmus Universiteit Rotterdam. Ten Tije deed in de Daniël den Hoed Kliniek onderzoek naar de beste manier waarop bepaalde geneesmiddelen kunnen worden toegediend bij patiënten met kanker. Ook bracht hij de bijwerkingen van die medicijnen in kaart.

Het gaat om de geneesmiddelen taxol en taxotere, oorspronkelijk gemaakt van naalden van de taxusboom. Deze middelen worden gebruikt bij de behandeling van verschillende soorten kanker, met name borst-, long-, eierstok-, prostaat- en slokdarmkanker. Taxol en taxotere zijn agressieve anti-kanker middelen ook wel chemotherapie kuren genoemd. Ten Tije onderzocht of deze chemische middelen op een nog betere manier kunnen worden toegediend, met minder bijwerkingen.

Om de medicijnen door het lichaam te verspreiden tot bij de tumoren, zijn oplosmiddelen nodig. Deze oplosmiddelen geven veel vaker dan vroeger gedacht werd bijwerkingen. Bij de ene patiënt zijn de bijwerkingen groot, terwijl de andere patiënt er nauwelijks last van heeft. Ten Tije onderzocht hoe is te voorspellen welke patiënt last krijgt van die bijwerkingen, zodat hiermee vooraf al rekening kan worden gehouden, door bijvoorbeeld de dosering enigszins te verlagen. Daarnaast heeft hij onderzocht in hoeverre deze chemotherapie ook aan oudere patiënten kunnen worden toegediend.
Lange tijd is gedacht: hoe ouder de patiënt, des te groter de kans op bijwerkingen. Uit het onderzoek van Ten Tije blijkt dat dit slechts ten dele waar is. Een belangrijke conclusie is dan ook dat ook bij patiënten van hogere leeftijd deze chemokuren wel kunnen worden voorgeschreven, mits deze patiënten in goede algemene conditie zijn. Dit kan bijvoorbeeld ook door de kuren niet een keer in de drie weken, maar wekelijks in een iets lagere dosering toe te dienen. Dankzij deze chemotherapie kunnen ook ouderen kanker overleven of langer met kanker leven, of worden de klachten veroorzaakt door kanker bestreden.

Promotor: prof.dr. J. Verweij, Experimentele chemotherapie en farmacologie