Ingezonden persbericht



Geachte heer / mevrouw,

Op vrijdag 14 mei, van 13.30-17.00 uur, vindt in het Informatiecentrum Leidsche Rijn de eerste presentatie voor genodigden plaats van vernieuwende concepten over wonen in het groen in onze regio.

Het zijn de eerste resultaten van de masterclass Buiten wonen?! die Aorta gedurende een week organiseert voor drie teams, ieder bestaande uit ontwerpers, cultuurhistorici, bestuurders, ambtenaren, woningbouwcorporaties, studenten, ontwikkelaars en kunstenaars.

Wonen in het groen is een zeer actueel thema. Het roept zowel zinnebeelden als weerstand op en is zowel taboe als onderwerp van innovatie. Aorta wil voor het ommeland van de stad Utrecht dit spanningsveld expliciet maken en heeft daartoe ontwerpers en visionairs uitgenodigd.

Aorta verwacht met de masterclass een gedegen onderzoek te doen naar het taboe rondom het wonen in het buitengebied en een rol te spelen in de meningsvorming bij de belanghebbenden. De workshop neemt een lichtprovocerende houding aan om de grenzen van de bestaande ontwikkelings- en ontwerppraktijk op te zoeken en daar opbouwende uitspraken over en voorstellen voor te doen. De workshop doet ook onderzoek naar het laadvermogen van het landschap, naar wat past in het landschap, of niet. De (nieuwe) kolonisatie­strategie is cultuurhistorisch geïnspireerd. Ook bestaat er vanuit Aorta de wens om de uitwerkingen zodanig concreet te maken, dat een uitspraak wordt gedaan over de belevingskwaliteit op het schaalniveau van het individu. Met andere woorden: wat betekent dit voor de burger. En, is dat wat de burger wenst?

De masters hebben een manifest geformuleerd waarop zij zich met het team oriënteren. De structuur van de workshop is ontleend aan de eigenschappen van het Utrechtse ommeland. Die bestrijken drie (elementaire) landschaptypen: het beboste zand in het oosten, de getemde rivier in het zuidwesten en het kwetsbare veen in het noordwesten. Door te werken met multidisciplinaire groepen worden de vakdisciplines, niet gestuurd door de agenda van alledag, op een gelijkwaardige manier betrokken bij de opgave.

De resultaten van de workshop brengen de discussies over de wenselijkheid van nieuwe woon-strategieën voor het buitengebied naar een concreter niveau. Daarnaast vormen de resultaten een bijdrage aan de visievorming over de toekomst van Utrecht als woonstad in Midden-Nederland en over de weerbarstige relatie tussen de stad en haar kwetsbaar veronderstelde omgeving.

Als masters treden op:

Team 1: Machiel Hopman (architect) en Paul Roncken (landschapsarchitect en docent Universiteit Wageningen)

Team 2: Luuk Boelens (bureau UrbanUnlimited en zojuist aangesteld als bijzonder hoogleraar

verkeer en mobiliteit aan de UU) en Tom Frantzen, (architect)

Team 3: Pepijn Godefroy en Marieke Timmermans van het bureau La4sale.

U kunt uw deelname kenbaar maken door bijgevoegd antwoordformulier in te vullen en vóór 12 mei te faxen, op te sturen of per email. Adres presentatie:

Informatiecentrum Leidsche Rijn Verlengde Vleutenseweg 32, 3541 BG Utrecht

Met vriendelijke groet,

Eveline Paalvast

Directeur

Deze masterclass is mogelijk gemaakt door een Belvedère subsidie en sponsoring van Bouwfonds, AM Wonen en Grontmij Advies en Techniek.

De locatie voor deze presentatie is ter beschikking gesteld door de Projectorganisatie Leidsche Rijn.

Aanleiding:

Architectuurcentrum AORTA wil programma s ontwikkelen die nauw aansluiten bij relevante vraagstukken. Met de workshop 50.000 woningen voor de stad Utrecht uit 2001 is een start gemaakt van dat wat een serie workshops moet opleveren waarbij de resultaten als een logische serie te lezen zijn. Na het verdichtingvraagstuk in de stad is het onderzoeken van het landelijk gebied direct om de stad een logisch vervolg.

Vooraankondiging:

In het kader van het project Buiten wonen?! vindt op donderdag 3 juni vanaf 20.00 uur het publieke debat plaats in architectuurcentrum Aorta. Naast het becommentariëren van de presentaties wordt het thema breed behandeld.

Aorta produceert van alle resultaten een CD-rom en een reizende expositie.


---

179c90.jpg

Antwoordformulier

Ja, ik kom naar de presentatie van de resultaten masterclass Buiten wonen?!,

op vrijdag 14 mei in het Informatiecentrum Leidsche Rijn, Verlengde Vleutenseweg 32,

3541 BG Utrecht

Aanvang: 13.30 uur-17.00 uur

Naam:

Gemeente:

Adres:

Postcode en plaats:

Tel. nr.:

Gaarne faxen, mailen of opsturen naar:

Fax 030-2321390

Post:

Architectuurcentrum AORTA

Achter de Dom 14

3512 JP Utrecht

Mail:

tours@aorta.nu