Gemeente Amersfoort

Wethouder Brink opent nieuwe accommodatie Schietsport Vereniging Griffioen

datum: 7 mei 2004

Schietsport Vereniging Griffioen heeft een nieuwe accommodatie aan De Forel 1 in de Stadstuin in Nieuwland. Op vrijdag 14 mei om 15.30 uur wordt deze accommodatie officieel geopend. Als openingshandeling schiet wethouder Brink een historisch kanon af op de 100 meter schietbaan.

Begin 2004 is de accommodatie casco opgeleverd. De afwerking is door een groep vrijwilligers gedaan. SV Griffioen beschikt nu over een 25 meter baan met 16 schietpunten en een 100 meter baan met 8 schietpunten. De banen zijn voorzien van zandkogelvangers. Daardoor is schieten met vrijwel alle kalibers mogelijk. De banen voldoen aan alle veiligheids-, ARBO- en milieu-eisen. Ook is er een geavanceerd systeem voor luchtverversing geïnstalleerd, waarbij warmte wordt teruggewonnen.
De banen zijn aangelegd in een geluidswal. Vanuit de kantine die op de wal gebouwd is, kunnen de leden genieten van een fantastisch uitzicht.

Voor SV Griffioen gaat met deze nieuwe accommodatie een lang gekoesterde wens in vervulling. De vereniging startte in 1977 op de Leusderheide. Op een T-baantje met vier schietpunten en een oude bungalowtent als onderkomen. Die bungalowtent werd al gauw vervangen door een caravan en na sluiting van het T-baantje werd op een grotere 25 meter baan geschoten en was ook 100 meter schieten mogelijk. Vanaf 1978 streefde SV Griffioen naar een eigen accommodatie, maar dat bleek niet eenvoudig. Uiteindelijk kon de vereniging in 1995 een stuk grond kopen in Nieuwland. Daarna namen de voorbereidingen voor het bouwplan veel meer tijd in beslag dan verwacht. Dit kwam doordat de accommodatie deels gerealiseerd moest worden in een geluidswal. Verder moest door de aard van de activiteiten natuurlijk grote aandacht worden geschonken aan veiligheids- en milieuaspecten. Met hulp van de NV SRO is uiteindelijk een goed bouwplan ontwikkeld.

SV Griffioen telt ruim 300 leden uit alle groepen van de bevolking die samen een hechte club vormen. Zij schieten met vuurwapens in vrijwel alle kalibers, variërend van de meest primitieve historische wapens tot moderne wedstrijdwapens. Er zijn wapens bij die zo'n 200 jaar oud zijn.
Leden van SV Griffioen doen ook mee aan alle soorten wedstrijden, van klein kaliber pistool tot groot kaliber geweer. Dit jaar worden landelijke wedstrijden georganiseerd op de nieuwe banen van SV Griffioen.
De banen worden op werkdagen overdag gehuurd door de Politie Regio Utrecht om te trainen.