Universiteit Maastricht

10 mei 2004

Eerste Hartstichtingshoogleraar prof. dr. Jan Glatz ontvouwt onderzoeksplannen
Nieuwe therapieën tegen hart- en vaatziekten mogelijk

Maastrichtse onderzoekers hebben onlangs een mechanisme ontdekt, dat de weg opent naar nieuwe behandelingen van chronische ziekten zoals hart- en vaatziekten en diabetes. Zij ontrafelden de werking van een eiwit, dat de opname en het gebruik van vetzuren in lichaamscellen regelt. Dit maakt de eerste Hartstichtingshoogleraar, prof. dr. J.F.C. Glatz, bekend tijdens zijn oratie op 14 mei 2004.

Bij chronische ziekten zoals bepaalde hart- en vaatziekten en diabetes is de vetzuurhuishouding verstoord. Tot nu toe werd aangenomen dat de opname van vetzuren door lichaamscellen wordt bepaald door het aanbod aan vetzuren en het verbruik in de cel. De Maastrichtse onderzoekers ontdekten een transporteiwit, dat de opname van vetzuren in cellen reguleert. Deze vondst biedt aanknopingspunten voor nieuwe therapieën tegen chronische ziekten zoals hart- en vaatziekten en diabetes.

Energiehuishouding van het hart

Een gezond hart haalt zijn energie voor 50% uit vetzuren en voor 30% uit glucose. Het hart heeft deze energiebalans nodig om goed te kunnen functioneren. Bij bepaalde ziekten raakt deze energiehuishouding verstoord. Zo stijgt de glucoseopname en daalt het vetzuurverbruik als een hart beschadigd raakt door een hartinfarct. Het omgekeerde is het geval bij diabetes. Dan consumeert het hart juist meer vetzuren en daalt het glucoseverbruik. Een verstoorde energiehuishouding is schadelijk voor het hart. De conditie van het hart neemt nog verder af. Nieuwe therapieën die de achteruitgang van het hart via herstel van de energiebalans stopzetten, zouden uitkomst bieden.

Hartstichtingshoogleraar prof. dr. J.F.C. Glatz gaat zich de komende jaren wijden aan onderzoek op dit terrein. Hij werd op 1 december 2003 benoemd tot eerste Nederlandse Hartstichtingshoogleraar. Met dit nieuwe initiatief wil de Hartstichting - naast de financiering van onderzoeksprojecten - veelbelovende onderzoekers binden aan hart- en vaatziektenonderzoek. Prof. dr. J.F.C Glatz is werkzaam bij het onderzoeksinstituut CARIM (Cardiovascular Research Institute Maastricht) van de Universiteit Maastricht.

Noot voor de pers

De inaugurele rede van prof. dr. J.F.C. Glatz vindt plaats op vrijdag 14 mei 2004, om 16.30 uur in de aula van de Universiteit Maastricht, Minderbroedersberg 4-6 te Maastricht. Na afloop van de rede wordt de tekst beschikbaar gesteld via de website van de Universiteit Maastricht (www.pers.unimaas.nl)