Ingezonden persbericht


Festival deBeschaving met uiteenlopende vormen van cultuur

Zaterdag 14 augustus zet het vorig jaar bekroonde festival deBeschaving (1e prijs voor beste vrijwilligersorganisatie 2003 in Utrecht) tenten op aan de Europaweg in De Meern op het terrein van Vleuterweide (Leidsche Rijn). In 5 tenten met de namen deBekroning, deBevlieging, deBestuiving, deBedwelming en deBeproeving vindt 11 uur lang een culturele happening plaats met muziek in vele denkbare stijlen, theater, cabaret, workshops, literatuur, film, dance acts, en (klein)kunst. In totaal zijn er meer dan 50 optredens met voor ieder wat wils. Op het festivalterrein zelf zijn ook diverse optredens en activiteiten te zien en te beleven, zoals boulevardtheater, straattheater, walk acts en kunstinstallaties.

Voorverkoop toegangskaarten

De voorverkoop start 14 mei. Kaarten kosten ¤ 17,50 (exclusief ¤ 1,-voorverkoopkosten). Aan de kassa zijn de toegangskaarten ¤ 22,50. De voorverkoopadressen zijn te vinden op de website www.debeschaving.nl.

Op het terrein

Al rondlopend kan men op het festivalterrein gegrepen worden door optredens van bijvoorbeeld troubadour Rooie Arie., of Metanoia die de bezoeker meeneemt naar een wereld waar transparante bollen dansen en vloeiend in elkaar overgaan. Ook zijn er acts van Theater De Verloren Tijd (boulevardtheater), theatergroep Groen IJs (boulevardtheater) en de Heiploeg (straattheater). Boskoe (kleinkunst), één van de toppers van het vorige festival deBeschaving is ook dit jaar weer present met doldwaze liedjes die elkaar in snel tempo opvolgen.

deBekroning, muziek

Deze tent zal de hele dag gevuld zijn met muziek van Mimezine (dance-breakbeat), Plaeto (rock), Loonaloop uit Australië (world-dance), de Oostenrijkse Big City Indians (world-indians) en Bettie Serveert, een alternatieve groep die met melodieuze, soms heftig losbarstende gitaarpop bekend werd.. Gotcha! is er, één van de beste (live) funk collectieven van Nederland. Jazzfunk wordt in deBekroning gespeeld door saxofonist Hans Dulfer, één van Nederlands bekendste en meest veelzijdige musici.

deBevlieging, muziek

In deBevlieging spelen de Amsterdam Klezmer Band (world), Head First (dance), Mimezine (dance), F33L3R (rock), Kopna Kopna (sample pop) en Artefact (trip hop), die in 2002 de Grote Prijs van Nederland wonnen in de categorie dance, daarmee bewijzend dat triphop, dance en pop prima samen gaan.

deBestuiving, het gesproken woord

Een bandlid van de niet meer bestaande Tröckener Kecks, Leo Kenter, leest in deBestuiving voor uit eigen werk. Verder in deze tent duo Linnebank & de Wit (cabaret), Thé Lau van The Scene (literatuur), Rachid Larouz (stand up comedy), Op Sterk Water (improvisatie cabaret) en Meindert Talma, bekend van Meindert Talma & The Negroes (literatuur). Onder de noemer poetry slam zie je er De Woorddansers en Epiberen. Bij poetry slam bepaalt het publiek waar het over gaat en men zal versteld staan van het improvisatievermogen van de artiesten. Ook in deBekroning cabaret van Marcel Harmsen en Luider & van Donselaar, twee aantrekkelijke dames die in 2001 een finaleplaats haalden op het Amsterdams Kleinkunst Festival. Last but not least, in deBekroning Ronald Giphart (literatuur)!

deBedwelming, workshops & muziek

In deBedwelimg ondermeer een workshop met een apart en traditioneel instrument: waterdrums. Dit zijn kalebassen met een diameter van 30 tot 40 centimeter die gevuld zijn met water waarin kleinere kalebassen drijven. Voorts in deze tent de Festivalfilm, singer-songwriters Marius, Arthur, en Marike Jager. Deze laatste won in 2003 de Grote Prijs van Nederland in de categorie singer/songwriter. Net als vorig jaar is er een Popquiz en kan men ontspannen tijdens de lachmeditatie. Tevens in deBedwelming Braziliaanse percussie (workshop) en Capoeira (workshop).

deBeproeving, theater

Pandance geeft in deze tent een voorstelling met muziek, dans, spel en theatrale effecten, een waar spektakel. Het AAAH!-Team/Tot De Dom Valt (theatersport) is er, Epiberen (poetry slam), Op Sterk Water (improvisatiecabaret) en de Roadies (Theater) In deBeproeving is er ook een Open Podium waaraan iedereen mee kan doen. Grote talenten, sterren van morgen en eeuwige amateurs kunnen hier hun ei kwijt voor een groot publiek. Inschrijven voor het Open Podium kan nog tot 15 juni via www.debeschaving.nl of door een briefje te sturen naar festival deBeschaving, Postbus 211, 3454 ZL De Meern onder vermelding van naam, adres, telefoon, leeftijd, omschrijving van de act en eventuele ervaring.

Nieuwsbrief

Via de website www.debeschaving.nl kan men zich ook opgeven voor de maandelijkse nieuwsbrief met daarin alle wetenswaardigheden en nieuwtjes over de tweede editie van Festival deBeschaving. Onlangs is de volledig vernieuwde website van deBeschaving gelanceerd en deze wordt regelmatig aangevuld met het laatste nieuws over het festival.

Sponsors

Bedrijven die hun steun al hebben toegezegd zijn : Drukkerij Jan Evers, Wegenbouwbedrijf de Rooij, Stadsblad, Nieuwsblad VAR, Weekkrant de Brug, Tiscali, Ampco pro rent, Metam Lights, Azotod, Kochxbos, Recovision, Bureau Halt, Grolsch, Maan Advies, BAT, GEM Vleuterweide, Prominent Verder, Synergetics, Rabobank, Coca Cola, van Gool Groep, Advisaris.

NOOT AAN DE REDACTIE

Voor foto's kunt u terecht op: http://www.debeschaving.nl/main/html/pers.html.

Indien u meer informatie wilt kunt u contact opnemen mailen met, André Baars, , persredactie@debeschaving.nl tel: 06-51429023. U kunt voor aanvullende informatie omtrent de programmering of andere zaken kunt u

ook terecht op onze website http://www.debeschaving.nl.

Stichting deBeschaving

Postbus 211

3454 ZL De Meern

Bezoekadres:

Meerndijk 126

3454 HV De Meern