Universiteit van Tilburg

Oratie hoogleraar pediatrische psychologie Anneloes van Baar

Ontwikkeling in zwaar weer

Steeds meer kinderen overleven een ernstige ziekte of aandoening. Wat betekent een jeugd met gezondheidsproblemen voor de ontwikkeling van deze kinderen? Meer hulpverlening, kennis en onderzoek is hard nodig, vindt hoogleraar pediatrische psychologie Anneloes van Baar. In haar intreerede presenteert zij haar visie op de ontwikkeling van de pediatrische psychologie aan de Universiteit van Tilburg. Haar oratie Ontwikkeling in zwaar weer vindt plaats op 14 mei.

Ongeveer 70 procent van de kinderen met kanker geneest tegenwoordig. Ook kinderen die veel te vroeg zijn geboren, blijven steeds vaker leven. Tussen 1983 en 1998 is hun aantal verdubbeld. Meer dan de helft heeft echter op vijfjarige leeftijd een achterstand ten opzichte van leeftijdgenoten. Intussen vormen diabetes en overgewicht een groeiende bedreiging voor de gezondheid van kinderen. Diabetes wordt bij steeds jongere kinderen ontdekt. En een op de acht kinderen is zwaarlijvig, een risicofactor voor diabetes.
Deze ontwikkeling stelt de pediatrische psychologie voor nieuwe vragen, zegt Anneloes van Baar. Hoe gaan kinderen, hun ouders en broertjes en zusjes omgaan met gezondheidsproblemen? Wat betekent een moeilijke start, of leven met een chronische ziekte, voor de verdere ontwikkeling van kinderen? Hoe kun je de stress, de belastende behandelingen, de pijn en de angst doorstaan? In toenemende mate houden pediatrisch psychologen en medisch kinder- en jeugdpsychologen zich met deze vragen bezig. Omdat de zorgvraag groeit, is er volgens Anneloes van Baar steeds meer behoefte aan hulpverlening, kennis en onderzoek.
De nieuwe masteropleiding medische psychologie van het departement Psychologie en Gezondheid wil hierop inspelen, zegt Van Baar. De masterstudenten krijgen onderricht in psychologische wetenschap en verwerven basiskennis over het somatisch functioneren. Bovendien zullen zij onderzoek doen en praktijkervaring opdoen in de medisch-pediatrische psychologie.
Van Baar vindt dat effecten van ingrijpende medische behandelingen niet alleen op korte, maar ook op lange termijn moeten worden geëvalueerd. Bovendien vindt de hoogleraar dat daarbij niet alleen het lichamelijk en motorisch functioneren van kinderen moet worden bekeken. Ook de cognitieve en sociaal-emotionele ontwikkeling speelt een belangrijke rol in hun kwaliteit van leven. Belangrijke onderzoeksgebieden, aldus Van Baar, zijn het effect van een multidisciplinaire behandelaanpak en de verdere ontwikkeling van kinderen met gezondheidsproblemen.

Anneloes van Baar (1958) is sinds augustus 2003 hoogleraar pediatrische psychologie aan de Universiteit van Tilburg. Van Baar studeerde klinische ontwikkelingspsychologie aan de Universiteit van Amsterdam. Zij schreef in 1991 een proefschrift over de ontwikkeling van kinderen van drugsafhankelijke moeders. Van Baar werkte als kinderpsycholoog in het Máaxima Medisch Centrum in Veldhoven en was initiatiefnemer van de werkgroep Landelijke Neonatale Follow up. In 1998 ontving zij de senior professionele prijs van het Nederlands Instituut voor Psychologen, vanwege haar streven naar de combinatie van wetenschappelijk en praktisch werk.

Noot voor de pers

Prof.dr. A.L. (Anneloes) van Baar spreekt haar intreerede Ontwikkeling in zwaar weer uit op 14 mei om 16.15 uur in de aula van de Universiteit van Tilburg. Media-exemplaren van de oratie zijn op te vragen bij de afdeling voorlichting van de universiteit, tel: 013 4662000, e-mail:voorlichting@uvt.nl
Anneloes van Baar is bereikbaar via e-mail:a.vanbaar@uvt.nl Laatst gewijzigd: woensdag 12 mei 2004 bullet Meer zoekmogelijkheden
bullet Experts en expertise

Zie ook

Contact
E-mail: M.M.C.Hanssen