Gemeente Assen


Bezoekadres
Noordersingel 33
9401 JW Assen

Postadres
Postbus 30018
9400 RA Assen

Telefoon
0592-366911

Assen helpt partnergemeente Naledi

Van 14 tot en met 25 mei komen drie vertegenwoordigers van de Zuid-Afrikaanse gemeente Naledi naar Assen om instanties in de regio te bezoeken die zich bezig houden met HIV/AIDS. Doel van het werkbezoek is het ontwikkelen van een beleidsmatige aanpak van HIV/AIDS in de Zuid-Afrikaanse gemeente.

Naledi kampt dagelijks met de problemen die HIV/Aids veroorzaakt. Naar schatting is 40 tot 60 procent van de bevolking besmet met het virus en waarschijnlijk zal dit percentage alleen nog maar stijgen. Een goede aanpak van deze problematiek is dus noodzakelijk. Door de organisatie van dit werkbezoek wil de gemeente Assen Naledi hierbij helpen.

De bezoeken aan deze instanties in de regio geven de Zuid-Afrikanen inzicht in de beleidsvorming, preventie en praktische aanpak van HIV/AIDS in Nederland. Hoewel Nederland minder ervaring heeft met HIV/Aids, is er wel veel expertise op het gebied van beleidsvorming en het opzetten van voorlichtingscampagnes. Met behulp van alle informatie kunnen de Zuid-Afrikanen toewerken naar een realistisch actieplan, dat ze uiteindelijk kunnen uitvoeren in hun eigen gemeente.

Op het programma staan onder andere: ASERAG in Wolvega, die Aids-voorlichting geeft aan asielzoekers, GGD Drenthe en Groningen, Humanitas, de HIV-poli van het Academisch Ziekenhuis Groningen en het Jongeren InformatiePunt (JIP).

Behalve de HIV/Aids-gerelateerde activiteiten, krijgt het programma ook een sociale invulling. Een stadswandeling door Assen, een rondvaart door Groningen en een uitstapje naar Orvelte zijn gepland om de Zuid-Afrikanen kennis te laten maken met Assen en omstreken. Daarnaast zullen zij op zaterdag 22 mei in de jury zitten van het kunstevenement 'Art Explosion' in Assen.

De delegatie bestaat uit:

Dhr. de Koker: gemeenteraadslid en werkzaam voor het ministerie van Gezondheid;

Mevr. Shomang: personeelsfunctionaris, afdeling P&O;

Dhr. Tlhabanelo: district manager-Gezondheid en bestuurslid van Naledi Local Aids Council.

Voordat de Zuid-Afrikanen naar Assen komen, hebben ze al een week bij de VNG. VNG Internationaal organiseert regelmatig een zogenaamd Municipal Management Training Programme om kennisoverdracht tussen partnergemeenten te bevorderen. Het onderwerp van een MMTP wordt afgestemd op de behoeften van de deelnemers. Omdat alle Afrikaanse gemeenten te maken hebben met de HIV/Aids-problematiek, heeft VNG Internationaal dit als onderwerp voor het MMTP van 2004 gekozen.