Gemeente Zwolle

Burgerjaarverslag Henk Jan Meijer: trots, hartstocht en passie

Burgerjaarverslag 2003: Henk Jan Meijer kijkt met trots naar de vele positieve ontwikkelingen in de stad. Hij is enthousiast over zijn burgemeesterschap van Zwolle, ruim halverwege zijn eerste termijn. "Je wordt effectiever, leert mensen beter kennen en kunt beter sturen". Gasten van buiten de stad leidt hij graag rond in de stad. "Ik kan met hartstocht over de stad praten. Met passie, ja." Dat neemt niet weg dat Zwollenaren bescheiden zijn. En dat de stad geen uitgesproken profiel heeft. "We hebben alles en scoren op alles behoorlijk."

Dat is te lezen in het tweede Burgerjaarverslag van burgemeester Henk Jan Meijer dat vrijdag 14 mei wordt gepresenteerd. Het opstellen van een jaarverslag is verplicht voor burgemeesters. In het document blikt Henk Jan Meijer terug op het jaar 2003. Daarbij komt onder meer zijn rol als burgervader aan de orde, naast taken die hij heeft op het gebied van openbare orde, veiligheid, dienstverlening, communicatie, klachten, protocollaire zaken, burgerparticipatie en externe contacten. Daarnaast bevat het jaarverslag een interview met de burgemeester, waarin allerlei thema's de revue passeren.

Dienstverlening
Het jaarverslag besteedt veel aandacht aan de gemeentelijke dienstverlening. De beantwoording van telefoontjes en brieven, de wachtlijsten bij de publieksbalies in het Stadskantoor en het aantal klachten en bezwaarschriften komen uitgebreid aan de orde. In veel opzichten gaat het de goede kant op, maar voor Meijer blijft het een belangrijk aandachtspunt. "Het zijn taaie processen die niet flitsend zijn. Je krijgt politiek de handen veel meer op elkaar als je de stad een bouwproject belooft, dan wanneer je komt melden dat de brieven een week sneller afgehandeld gaan worden."
De beantwoording van telefoontjes gaat steeds beter. De dienstverlening werd vorig jaar beoordeeld met een rapportcijfer 7, terwijl een jaar eerder nog een 5,7 werd gescoord.
De wachttijden bij de publieksbalies in het Stadskantoor zijn sterk teruggedrongen. Ook in 2004 blijft het doel om zeventig procent van de bezoekers binnen vijftien minuten te helpen. In 2003 werden ook ruimtelijke procedures (zoals de artikel 19-procedure uit de Wet op de Ruimtelijke Ordening) versneld.

Vorig jaar werden 861 bezwaarschriften ingediend, tegen 585 in 2002. Dat hogere aantal werd vooral veroorzaakt door twee grote onderwerpen. Meer dan 350 bezwaarschriften zijn behandeld met een hoorzitting. De uitkomsten van de behandeling wordt altijd teruggekoppeld naar de afdeling, om de kwaliteit van de besluiten in de toekomst te verbeteren. Het aantal klachten nam af tot 171 in 2003. Ook van klachten kan de gemeente natuurlijk veel leren.

Visite
2003 Was het jaar van de contacten met burgers. In de Week van het Bezoek ging het college op visite bij tientallen Zwollenaren en instellingen. Veel indruk maakten de tienermoeders, maar ook de bezoeken aan 'gewone Zwollenaren' blijven Henk Jan Meijer bij. "Het waren echte gesprékken. Geen klaagzangen, maar we wisselden over en weer meningen uit." Meijer vertelt in het interview dat hij even heeft moeten wennen om de juiste rol te vinden. Inmiddels weet hij wat er verwacht wordt in welke situatie. "Ik heb een tijdje gedacht: 'Doe maar gewoon, ik ben óók maar gewoon.' Maar mensen willen niet altijd dat je maar gewoon bent. Soms ben je toch de burgervader", zegt Meijer.
2003 Was ook het jaar van de burgerparticipatie, bijvoorbeeld in de vorm van het Stadsdebat waarbij de gemeente met Zwollenaren in gesprek ging over de toekomst van de stad. Zo´n vierhonderd mensen hebben meegedaan aan de debatten. Het Stadsdebat gaf Meijer veel energie. Naast de vele positieve geluiden, waren er ook kritische uitkomsten. "Er mogen wel voortvarender besluiten worden genomen, ook al is niet iedereen het dan met de inhoud van het besluit eens."
Daarnaast werden weer regelmatig bijeenkomsten in de wijken georganiseerd. In 2003 werd ook het Jongeren Internet Panel opgericht, waarmee Zwolse jongeren hun mening kunnen geven over onderwerpen die hen aangaan.

Aangeslagen
Soms komt de burgemeester aangeslagen thuis na een bezoek. Zoals na de kettingbotsing in dichte mist op een zondagochtend in september waar hij als burgervader naartoe ging. "Dat heeft veel impact gehad." Of de ontploffing van een gasfles in een vrachtauto in Zwolle-Zuid. "Dan loop ik 's nachts daar rond, op de plek waar het ongeluk gebeurd is, mee te huiveren met de slachtoffers."
Meijer spant zich in voor individuele dossiers in het kader van het asielbeleid. "Maar ik heb er een hekel aan als zaken in de publiciteit worden gebracht. Dat vermindert mijn handelingsmogelijkheden; er worden verwachtingen gewekt."

Lobbyen
Wat de positionering van de stad betreft, mag er een tandje bij vindt de burgemeester. "We hebben meer dan mensen voor mogelijk houden; iemand die Zwolle bezoekt is altijd verrast." Meijers nieuwe functie als voorzitter van de G26 biedt mogelijkheden om te lobbyen. "Het is geen nadeel, ik spreek iedereen en zie iedereen."
Het gemeentebestuur onderhoudt daarnaast veel contacten met collega-gemeenten en andere instellingen. Met acht colleges van burgemeester en wethouders van gemeenten uit de wijde regio werd in 2003 overlegd. "We hebben een hele goede verstandhouding met buurgemeenten en ook met de provincie. Dat vind ik ook belangrijk. Maar niet ten koste van alles. Ik speel wel op scherp als het erop aan komt." In het kader van de netwerkstad met Kampen ruilde Meijer één dag met zijn collega Oosterhof van Kampen. Daarnaast werden op verschillende gebieden concrete afspraken tussen beide steden gemaakt. "Geleidelijk aan krijgt de samenwerking meer vorm en inhoud", aldus Meijer.

In het jaarverslag beschrijft de burgemeester uitgebreid al zijn taken en verantwoordelijkheden. Daarbij gunt hij de lezer ook een kijkje achter de schermen. Zo beschrijft hij de gang van zaken rond de voetbalrellen in de stad, de zogenoemde IBS-verklaring (waarbij mensen die een gevaar voor zichzelf of hun omgeving vormen gedwongen worden opgenomen) en een oefening van de rampenstaf.
Andere opmerkelijke gebeurtenissen met betrekking tot de openbare orde in de stad in 2003 waren bijvoorbeeld de afpersing door twee Zwollenaren van het Ahold-concern en de gewelddadige overvallen en berovingen bij pinautomaten en op straat.

Verhoudingen
Henk Jan Meijer benadrukt in het jaarverslag dat hij niet alleen de stad bestuurt, maar collegiaal samenwerkt met de wethouders, gemeentesecretaris en de 39 gekozen gemeenteraadsleden. Hij staat uitgebreid stil bij de effecten van de dualisering (het scheiden van het college en de gemeenteraad) voor het functioneren van de gemeente en de verschillende petten die hij zelf op heeft.
Meijer gunt het lokale bestuur de tijd om aan de nieuwe verhoudingen te wennen. "Een stelsel dat het 150 jaar heeft volgehouden, kun je niet zomaar even veranderen. Daar mag je gerust een aantal jaren voor uittrekken." In het afgelopen jaar hebben de bestuurders en raadsleden diverse malen op informele momenten nagedacht over het proces.

In het overzicht van hoogtepunten uit 2003 van zijn rol als burgervader komt onder meer de landelijke intocht van Sinterklaas voor. 40.000 Bezoekers en 2,3 miljoen tv-kijkers volgden de aankomst van de Goedheiligman in Zwolle. Meijer ontving veel positieve en spontane reacties, schrijft hij. "Ik denk dan ook dat we in de opzet zijn geslaagd om alle kinderen van Nederland een plezier te doen en Zwolle als gastvrije stad op de kaart te zetten."

Het jaarverslag bevat verder een sfeerverslag van een burgemeestersgesprek met acht jongeren uit de stad. Die bijeenkomst begon met een chatsessie, waarbij de jongeren niet wisten dat ze via internet met 'professionals' spraken. "Ze zijn zo traag als wat", mompelde een van de deelnemers. Verspreid door het jaarverslag vertellen ambtenaren over hún inzet bij het verbeteren van dienstverlening.

Het volledige Burgerjaarverslag 2003 is vanaf vrijdagmiddag 14 mei te vinden in het Informatiecentrum van de gemeente in het stadhuis en hier op de website van de gemeente Zwolle.


---