Universiteit van Utrecht

Persbericht van de Universiteit Utrecht

Faculteit Natuur- en Sterrenkunde

12 mei 2004

Leerlingen lyrisch over docent Schraven

Natuurkundedocent van het jaar 2004

Op uitnodiging van de Nederlandse Natuurkundige Vereniging, waar ook de Utrechtse faculteit Natuurkunde actief bij betrokken is, hebben Leerlingenraden van middelbare scholen in Nederland hun natuurkunde docent voorgedragen als Natuurkunde docent van het jaar. De jury heeft unaniem Wil Schraven van het Sint Vituscollege te Bussum uitgeroepen tot 'Natuurkundedocent van het jaar 2004'. Aan de prijs is een bedrag verbonden van ¤1.000 voor de docent en ¤1.500 voor de school waar de docent werkzaam is. De prijs wordt op 14 mei 2004 uitgereikt tijdens de manifestatie Fysica 2004 van de Nederlandse Natuurkundige Vereniging. Het is de eerste keer dat de prijs wordt uitgereikt.

Natuurkundedocent van het jaar

Volgens de Nederlandse Natuurkundige Vereniging (NNV) maken veel goede en enthousiaste natuurkundedocenten door hun manier van les geven de natuurkunde voor hun leerlingen tot een boeiend vak. Om de inzet van deze docenten zichtbaar te maken heeft de NNV, besloten deze natuurkundedocenten jaarlijks in de spotlights te zetten. De jury, bestaande uit Lieke Heimel, docent natuurkunde, Rembrandt College Veenendaal, Frans van Liempt, vakdidacticus natuurkunde, VU Amsterdam en Martien de Voigt, emeritus hoogleraar, TU Eindhoven, ontving achttien voordrachten van voornamelijk Leerlingenraden. Het betrof zonder uitzondering docenten van hoge kwaliteit die door hun leerlingen op handen worden gedragen. Eervolle vermeldingen gaan naar Sim Blaauw van het Piter Jelles, locatie Aldlân te Leeuwarden en naar Johan van Steensel van het Calvijn College in Goes.

Wil Schraven

Wil Schraven is al 35 jaar natuurkundedocent aan het Sint Vituscollege te Bussum. Hij wordt door zijn leerlingen geprezen om zijn uitleg, zijn geduld, zijn leuke benadering van het vak en zijn inzet, kortom ze vinden hem een geweldige docent. In de enquêtes die de school al 10 jaar afneemt onder eindexamenleerlingen haalt Schraven zeer positieve scores. Zijn visie is dat goed onderwijs begint met een goede relatie tussen leraar en leerlingen, de prestaties komen dan vanzelf. Hij is steeds op zoek naar dialoog met leerlingen en heeft dat streven vastgelegd in een methode die hij samen met de sectie heeft ontworpen. De methode omvat 4000 pagina's tekst, die jaarlijks door hem als eindredacteur wordt bijgesteld en inmiddels ook voor anderen verkrijgbaar is.

Nederlandse Natuurkundige Vereniging

De NNV stelt zich ten doel de bevordering van de beoefening van het vak Natuurkunde in de ruimste zin van het woord en de behartiging van de belangen van natuurkundigen. Zie ook www.nnv.nl

Noot voor de media

Journalisten zijn van harte welkom bij de prijsuitreiking. Locatie: Universiteit Twente, gebouw De Waaier, om 11.45 uur. Zie ook www.utwente.nl/dienstverlening/route. Voor aanmelding en meer informatie over de uitverkiezing van de 'Natuurkunde docent van het jaar 2004': drs. Ada Molkenboer, faculteit Natuur- en Sterrenkunde Universiteit Utrecht, telefoon (030) 253 2677, e-mail A.Molkenboer@phys.uu.nl