Gemeente Eindhoven

Persbericht: 13 mei 2004, no. 128

Unieke samenwerking in Eindhoven: bijzondere prestatie!

Opening dagopvang verslaafden Eindhoven

Op vrijdag 14 mei a.s. vindt van 15.00 tot 17.00 uur de officiële opening van de dagopvang voor verslaafden aan de Kanaaldijk Noord in Eindhoven plaats. De opening staat in het teken van goede samenwerking op het gebied van preventie, zorg en veiligheid. De samenwerkende partners zijn de gemeente Eindhoven en Novadic-Kentron. Hierbij werken ze nauw samen met Politie Brabant Zuid Oost (Eindhoven Tongelre). Het thema van de feestelijke bijeenkomst is Zorg voor veiligheid.

Dagopvang
De dagopvang zorgt ervoor dat mensen met een hardnekkige alcohol en/of drugsverslaving structuur in hun leven kunnen aanbrengen en hun gebruik kunnen stabiliseren. Hulpverleners en politie bereiken chronisch verslaafden steeds beter en houden het zicht op deze mensen. Zon zeventig verslaafden, die doorgaans op straat zwerven, bezoeken dagelijks de dagopvang aan de Kanaaldijk Noord. Met de komst van deze voorziening is het nu mogelijk om chronisch verslaafden, met veelal zwerfgedrag, de passende zorg te verlenen. Daarnaast zijn de inspanningen van de samenwerkende partners er op gericht om eventueel voorkomende overlast zo veel mogelijk terug te dringen.

Unieke samenwerking
De dagopvang vormt een belangrijke schakel tussen sociale veiligheid en gezondheidszorg. Deze ketenbenadering is in het beleidsprogramma Handvatten voor Herstel neergelegd. Dit programma gaat uit van een multidisciplinaire samenwerking tussen alle betrokken partijen. De gemeente en Novadic-Kentron werken in deze keten samen met o.a. Politie Brabant Zuid Oost (Eindhoven Tongelre), maatschappelijke opvang, geestelijke gezondheidszorg, GGD, openbaar ministerie, woningcorporaties, belangenorganisaties, maatschappelijk werk van Loket W, en niet te vergeten met tal van bewonersorganisaties. Met de politie is een zeer nauwe samenwerking opgezet.

De rol van de gemeente daarbinnen is die van cofinancier en regisseur. De eendrachtige samenwerking met alle betrokken partijen heeft inmiddels geleid tot een adequate aanpak: er is een scala aan voorzieningen en er is steeds meer samenhang ontstaan tussen preventie, zorg en justitieel ingrijpen. Deze samenwerking in de keten kan uniek genoemd worden. De dienstverlening en expertise van de vele betrokkenen levert een uitgebreid regionaal vangnet op voor mensen met een chronische verslaving. Enkele jaren geleden is de nachtopvang geopend, met de dagopvang kent Eindhoven nu een sluitend 24-uurs vangnet voor dakloze en zwervende verslaafden.

© 2004 Gemeente Eindhoven