Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap

Staatssecretaris Nijs
Mw. drs. A.D.S.M. Nijs MBA
Staatssecretaris van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap

Historische ommezwaai
Het gelijkheidsdenken gaat op de helling. Het is geen taboe meer om te praten over onderscheid maken in het hoger onderwijs. Dus hebben we nu de ruimte om te beginnen met selectie en collegegelddifferentiatie, in eerste instantie op experimentele basis. Zoals in het regeerakkoord staat beschreven, geldt dat voor opleidingen met 'evidente erkende meerwaarde'. Opleidingen die zeker wat extra's bieden dus. Afgelopen weken bleek een ruime meerderheid van de Kamer met deze lijn in te stemmen. Ook geeft de Kamer mij zelfs de gelegenheid om het wetgevingstraject, naast het pad van de experimenten, al in gang te zetten. Dat alles betekent dat er een historische ommezwaai op stapel staat in het hoger onderwijs. Het hoger onderwijs krijgt de ruimte om de weg naar de top in Europa in te slaan!

persbericht HOOP2004

HOOP2004

13 mei
London, the place for me

Vandaag alweer de tweede dag van mijn werkbezoek in Londen (klik hier PDF (69kB) voor het programma). Ik voel me geweldig in deze metropool. Rennend deze dag begonnen, en wel in Hyde Park samen met Gerrit de Jager (directeur HBO - raad). Hij maakt deel uit van de delegatie. Wie ook mee zijn, zijn Jo Ritzen (voorzitter College van Bestuur universiteit Maastricht), Frans van Vught (voorzitter College van Bestuur universiteit Twente) en Jos Elbers (voorzitter College van Bestuur hogeschool In Holland) . Ik wil de heren graag aan het woord laten op mijn weblog. Vandaag geef ik het woord aan Jo Ritzen.

" Het is een bijzonder gevoel om uit te kijken over Londen vanuit de toren van Southbank University. Dat ik dit kan doen als één van de leden van de groep die de staatssecretaris mag begeleiden op haar werkbezoek, maakt het allemaal nog bijzonderder. Vanuit mijn eigen ervaring met werkbezoeken tijdens mijn werk voor de Wereldbank heb ik een sterke impuls over gehouden om overal en altijd te praten over "good practice". Dat betekent dat je, voorafgaand aan het maken van nieuw beleid, eerst kijkt hoe anderen het betreffende onderwerp aangepakt hebben en wat hun ervaringen zijn. Daarmee wil ik zeggen dat ik het op prijs stel dat de staatssecretaris zich op de hoogte stelt van de ontwikkelingen in het hoger onderwijs in Engeland. Ook ter voorbereiding op de wetsvoorstellen over de bekostiging en de structuur van het hoger onderwijs.

Engeland is een goed land om te bezoeken omdat het één van de best functionerende stelsels van het hoger onderwijs in Europa heeft (na Nederland natuurlijk). Je hoeft dus geen anglofiel te zijn, zoals de staatssecretaris zeker is, om je op Engeland te richten. Anglofiel of niet, we zijn inmiddels al een beetje verslaafd aan de manier van leven in Londen; een bezoek aan Starbucks vormt al een ritueel in ons dagprogramma!

Ik hoop dat de staatssecretaris hier ook belangrijke indrukken krijgt over de financiële positie van het Nederlandse hoger onderwijs. Hiervan weten we allemaal dat Nederland, als enige in de EU, in jaren van hoogconjunctuur (PAARS II) geen inhaalslag heeft gemaakt. Engeland is ook zo'n voorbeeld waar door de regering inspanningen worden geleverd om de financiering van het hoger onderwijs aanzienlijk te verbeteren. Onderdeel van het pakket aan maatregelen hiervoor is om, naast extra overheidsuitgaven aan research, de mogelijkheid te scheppen om het collegegeld te verhogen.

Het programma van dit werkbezoek in Engeland is voortreffelijk. We bezoeken bijvoorbeeld Falsbank University. Dit is een instelling die wij HBO zouden noemen en die op enthousiaste wijze de taak op zich neemt om een heel scala aan jongeren in het hoger onderwijs te emanciperen. Er zit ook een bezoek aan de vereniging van samenwerkende Engelse universiteiten in ons programma.

Gisteren besloten we de dag met een typisch Engelse maaltijd: chicken massala. De "fish and chips" zijn van het menu verdwenen"

04 mei

Een paar fijne dagen gehad! 's Avonds naar het Koninginnebal geweest in het Kurhaus en zaterdag naar het 200 jarig bestaan van de Koninklijke Schouwburg gegaanEn gisteren nóg een gala, het horeca jaardiner in Noordwijk. Zeer gezellig! Grappige vergissing in de Telegraaf: op een foto staat Melanie Schultz met wat volgens het onderschrift 'haar man Haro' is. 't Is mijn man Johan!

Het parlement is met reces, tijd voor andere dingen dus. Gisteren een groot deel van de dag met ambtenaren van OCW en Financiën gebrainstormd over de nieuwe studiefinanciering. Over het vinden van een balans tussen wat je als student zelf aan je studie hebt, en wat de samenleving daar aan heeft, over de relatie tussen werken, studeren en lenen. 'Nijs on Tour' is afgelopen, intussen heb ik met bijna duizend mensen hierover gesproken: het is nu tijd om alle ideeën te vertalen in een goed plan. En ik moet zeggen: we zijn gisteren een eind gekomen.

Vandaag drie interviews achter elkaar gedaan: met Matrix (blad van de TU Eindhoven), Havanna (blad van de Hogeschool van Amsterdam) en met Amsterdam FM. Leuk om daar even de tijd voor de hebben. Het ging respectievelijk over de samenwerking van de 3 technische universiteiten, studiefinanciering en toelatingsbeleid in het hoger onderwijs en over mijn visie op het hoger onderwijs als geheel.

De komende week heb ik vrij. Dat is een tijdje geleden, ik ga er even tussen uit. Even genieten van wat vrije tijd, tot dinsdag ben ik vrij. Op woensdag 12 mei meld ik me in Londen, waar ik met een delegatie uit het hoger onderwijs een paar dagen op werkbezoek ga. Volgens mij kunnen we nog wel het één en ander leren van de Britten, bijvoorbeeld op het gebied van de ontwikkeling van toponderwijs. Ik meld me, hopelijk vanuit Londen, volgende week weer op mijn weblog.

29 april
Topper-in-spé

Laatste dag voor het meireces. Ben er best wel aan toe om een paar dagen met andere zaken dan politiek bezig te zijn.

Gisteren asperges gegeten bij het jaarlijkse `aspergediner' in Nieuwspoort. Je ontmoet dan interessante en gezellige mensen. Onder meer een tijd gekletst met Frits Wester van RTL. Hij verbaasde zich onder meer over het feit dat ik artikel 23 (vrijheid van onderwijs) een zeer groot goed vind. Zo zie je maar weer, ook liberalen kun je niet allemaal over één kam scheren.

In de krant opmerkelijk bericht gelezen over Floortje van 12. Zij is een briljante leerlinge en begint na de zomer aan de Universiteit van Amsterdam met twee studies: wiskunde en informatica. Ik kan begrijpen dat sommige mensen hun wenkbrauwen fronsen, is dat wel goed zo'n jong meisje tussen al die studenten? Dat is van een afstand moeilijk te beoordelen, ik denk dat de ouders en zij zelf daar goed over nagedacht hebben. Wat ik in ieder geval prettig vind te constateren, is dat de mogelijkheid er is en dat de Universiteit van Amsterdam deze toppers-in-spé koesteren door bijzondere begeleiding te geven. We hebben veel talent in Nederland, laten we dat ook optimaal tot bloei laten komen.

Zometeen, aan het eind van de dag heb ik nog een gesprekje met Rick van der Ploeg. Lijkt me een boeiende man. Ook bewindspersoon geweest op OCW (cultuur) en nu vermaard hoogleraar in Florence. Als ik de media mag geloven heeft hij mede aan de omslag gestaan binnen de PvdA ten aanzien van selectie aan de poort en collegegelddifferentiatie. Ben benieuwd naar zijn verdere kijk op het hoger onderwijs in Europa.

28 april
Ontkokering

De laatste stap in de Tweede Kamer behandeling van het HOOP is gisteren genomen. Ik ben blij dat het achter de rug is en dat er binnenkort een definitief HOOP ligt. Eén van de eerste dingen die op stapel staan is de instelling van de Commissie Ruim Baan voor Talent, die gaat kijken hoe selectie en collegegelddifferentiatie precies in kunnen worden gevoerd. Wie er in die Commissie komen te zitten maak ik binnenkort bekend.

De avond bracht ik gisteren grotendeels in Nieuwspoort door. Thijs Broer en Yoeri Albrecht van Vrij Nederland interviewden mij daar over de uitkomsten van hun enquête "Onder Professoren", die deze week in hun blad staat. Uit deze enquête blijkt onder andere dat 87% van de ondervraagde 400 hoogleraren voor meer selectie van studenten is. Koop de Vrij Nederland deze week en zie wat er zoal onder hoogleraren leeft!

Een belangrijk moment voor het Grotestedenbeleid, gisteren. Het beleidskader voor een krachtige impuls in dit beleid ("Samenwerken aan de Krachtige Stad") is ondertekend. Kern van de aanpak is om samen de schouders eronder te zetten. Het is het toppunt van ontkokering. Het kabinet steunt deze aanpak van ontkokerd en resultaatgericht beleid voor de grote steden. Ook ik ben daar erg voor. Uit mijn plannen rond de Jeugdwerkloosheid blijkt deze aanpak ook.
Voor de ROC's betekent de uitwerking van een deel van het Grotestedenbeleid dat de educatiegelden in 2006 naar de gemeenten worden overgeheveld als onderdeel van de brede doeluitkeringen. Dit past in het beleid om gemeenten meer ruimte te geven. Zij kunnen het beste beoordelen hoe de lokale problematiek dient te worden aangepakt. De ROC's ondersteunen dit beleid wel maar vinden de uitvoering lastig. Zij maken zich vooral zorgen over het onderwerp inburgering waarover het kabinet besloten heeft niet meer per definitie in te kopen bij ROC's. Zoals ik vorige week al schreef, heb ik besloten regulier overleg op te starten tussen de gemeenten en de Bve Raad. Dit doe ik om deze nieuwe relatie tussen gemeenten en ROC's goed te ontwikkelen en de discussie in goede banen te leiden. Dat is van belang omdat beide partijen hetzelfde doel hebben: ervoor zorgen dat jongeren en volwassenen goed opgeleid worden en daardoor hun plek in de samenleving vinden.
Met Thom de Graaff heb ik dan ook afgesproken binnenkort voor het eerst met deze partijen rond de tafel te gaan zitten.

Uiteraard werken we hard aan een beleidsreactie op het rapport van de Onderwijsraad, waarin staat welk deel van hun geld onderwijsinstellingen uitgeven aan 'secundaire' zaken (dus niet direct aan onderwijs). Voorlopig wil ik er één ding over kwijt. Het signaal dat grootschalige ROC's kampen met veel bureaucratie en daardoor met kosten en energie die niet ten goede komen aan het onderwijs, is helder. Een interessant discussiepunt in deze is het toestaan van kleinere ROC's - dat ROC's niet alleen groter, maar ook kleiner kunnen worden dus. Tijdens mijn stage aan het ROC Utrecht trok ik deze conclusie ook al.

27 april

In mijn ronde werkbezoeken aan hogescholen was het gisteren de beurt aan de internationale hogeschool (de NHTV) in Breda. Deze hogeschool kennen we vooral van de opleiding in internationaal toerisme en management. Maar wat minder bekend is, is dat studenten er ook terecht kunnen voor een opleiding in stedenbouw, logistiek en mobiliteit en een opleiding in media en entertainment management. De naam van deze hogeschool zegt het al: er wordt hard gewerkt aan het internationale aanzien. Onderdeel daarvan is het streven om 10% van de studenten uit het buitenland te halen.
Opvallend was de manier waarop deze hogeschool zijn organisatie neerzet. Erg aansprekend en eigentijds. Ze gaan namelijk uit van het concept "imagineering". Dat betekent kort gezegd dat de emotionele beleving van de "doelgroep" een belangrijke factor speelt bij het ontwerp van de school. Het raken van het hart is in dit concept leidend. Dit is typisch een verschijnsel van de huidige emotie economie. Beleving, eq, wordt steeds belangrijker. Het is een nieuwe fase die volgt op de diensteneconomie. Deze hogeschool speelt daar goed op in. De lector van de NHTV, Diane Nijs, en haar collega Frank Peters zijn binnen en buiten de hogeschool bezig het concept "imagineering" verder te ontwikkelen. Zij hebben er in 2002 ook een managementboek over geschreven. De uitwerking van "imagineering" heeft een positieve invloed op het reilen en zeilen van de NHTV en zijn netwerk.
Mijn complimenten voor de eigentijdse manier van lesgeven en profilering. Kiezen voor een duidelijk profiel en daarmee kiezen voor een bijpassend netwerk past ook in mijn eigen visie op de gewenste ontwikkeling van het hoger onderwijs.

Na dit boeiende werkbezoek was de NHTV zo vriendelijk mij en de ISO en LSVB ruimte te bieden om met elkaar over het nieuwe studiefinancieringsstelsel te praten. Na afloop van het gesprek zijn we met zijn allen een hapje gaan eten in een restaurant met de sprookjesachtige naam "Piraterij HOOK".

Vandaag een belangrijk moment: stemmingen in de Tweede Kamer over het HOOP. Het is de laatste stap in de Tweede Kamer behandeling van het HOOP.

Beroeps- en volwasseneneducatie - Hoger Onderwijs - Persberichten - Toespraken

Ministerie van OCW
Rijnstraat 50
Postbus 16375
2500 BJ Den Haag
T: 070 412 34 56
F: 070 412 34 50
E: info@minocw.nl