Politie Friesland

Politieberichten van 13/5 13.00 uur t/m 14/5 07.00 uur

Fryslân 14-05-2004 - Voor verdere informatie kunt u tussen 07.00 en 15.00 uur contact opnemen met Bureau Communicatie, telefoonnummer 0900 8844.

Oosterwolde: rooiactie hennepkwekerijen
Woensdag is op 9 adressen in Oosterwolde en Makkinga gezocht naar hennepkwekerijen. Op vijf locaties aan de Goldhaer, de Hoge Haer en de Ybenhaer in Oosterwolde en de Bercoperweg in Makkinga werden inderdaad kleine kwekerijen in een woning aangetroffen. In totaal werden 336 planten in beslaggenomen. Bij twee woningen aan de Ybenhear waren de planten al verdwenen, maar de inrichting voor de kwekerij was nog aanwezig. Op de overige locaties werd niets meer aan getroffen. In drie gevallen werd in verband met illegale aftap de elektriciteit afgesloten. Tegen de bewoners wordt proces-verbaal opgemaakt.

Hommerts: aanrijding met letsel
Donderdag omstreeks 17.15 uur vond op de Jeltewei een aanrijding plaats tussen een personenauto en een motorfiets. Een 38-jarige man uit Balk reed met zijn motor langs het voor de brug stilstaande verkeer. Een 41-jarige man uit Easterein reed vanaf een uitrit de rijbaan van de Jeltewei op, door de file te doorkruisen. Een aanrijding was het gevolg. De motorrijder kwam ten val. Hij raakte gewond en is overgebracht naar het ziekenhuis in Sneek. Het verkeer wer enige tijd omgeleid via de parallelweg.

Leeuwarden: aanhouding na diefstal snorfiets
Vrijdag omstreeks 03.00 uur is door de politie een 15-jarige jongeman uit Leeuwarden aangehouden op verdenking van diefstal van een snorfiets. De snorfiets was op donderdag gestolen van een 14-jarige jongen uit Leeuwarden. Hij was, rijdende op de snorfiets, aangesproken op de Oosterkade door een groepje jeugd. Eén van hen, de later verdachte, pakte de snorfiets af en vertrok. De knaap deed daarvan aangifte. Vrijdag omstreeks 03.00 uur zagen surveillerende politiemensen de gestolen snorfiets rijden over de Nieuwestad. De bestuurder voldeed aan het signalement van de dader. Na een korte achtervolging kon de bestuurder op de Kanaalstraat worden aangehouden. Hij is voor nader onderzoek ingesloten.

Hilaard: aanrijding met letsel
Donderdag omstreeks 17.30 uur vond een aanrijding plaats op de Westergoawei tussen een personenauto en een bestelauto. Een 24-jarige vrouw uit Winsum reed richting Bolsward. Bij de kruising met de Hoptille wilde zij linksaf slaan. Ze zag daarbij een bestelauto, uit tegenovergestelde richting komend en bestuurd door een 43-jarige man uit Garyp, over het hoofd. Een aanrijding was het gevolg. Beide bestuurders zijn gewond overgebracht naar het MCL-zuid. De bestuurder van de bestelbus kon later naar huis; de vrouw is opgenomen.

Sneek: woninginbrekers op heterdaad aangehouden
Donderdag heeft de politie vier Tsjechische mannen van 27, 25, 33 en 22 jaar aan gehouden op verdenking van inbraak in een woning. Omstreeks 23.45 uur hoorden bewoners van een pand aan de
Kruizebroederstraat dat er werd ingebroken. Door de politie werd enkele minuten later een verdachte aangetroffen op het dak. Hij probeerde zich te verschuilen, maar zonder succes. Hij werd aangehouden en voor nader onderzoek overgebracht naar het bureau. Enkele minuten later konden de drie medeverdachten op de Prins Hendrikkade worden aangehouden. Ze zijn allen voor nader ingesloten.

Drachten: inbrekers op heterdaad aangehouden
Vrijdag omstreeks 02.10 uur zijn twee 19-jarige inwoners van Drachten op heterdaad aangehouden na een inbraak op een bouwplaats aan de Torenstraat. De mannen waren over een hek geklommen en hadden twee keten opengebroken. In één geval werd het kunststof raam met een brander weggesmolten. In een andere keet werd het raam opengebroken. Of er iets is weggenomen is nog niet duidelijk. Er moet nog aangifte gedaan worden. De politie ving ze op nadat ze het terrein verlieten. Toen de verdachten de politie zagen probeerden ze te vluchtten. Na een achtervolging werden ze verscholen in een tuin aan de van Haersmasingel aangetroffen. Ze zijn aangehouden en voor nader onderzoek ingesloten.

Sumar: fietsendief aangehouden
Vrijdag omstreeks 05.20 uur is op de Elingsloane een 24-jarige man uit Leeuwarden aangehouden op verdenking van fietsdiefstal Er was kort daarvoor gemeld dat een man probeerde in te breken in een woning aan de Knilles Wytsmawei. De verdachte was daarna op de fiets vertrokken. Na een zoektocht werd hij door surveillerende politiemensen met twee fietsen aangetroffen op de Elingsloane. Hij werd aangehouden en voor nader onderzoek ingesloten. Eerder die nacht had ook al een fietsdiefstal uit Sumak gemeld, waarbij iemand betrokken was die aan het signalement van de verdachte voldeed. Of er daadwerkelijk is ingebroken of dat het alleen om fietsdiefstal gaat zal uit het onderzoek moeten blijken.

Oldeholtwolde: grote verkeerscontrole
Afgelopen avond en nacht werd op de RW A-32, in beide rijrichtingen een grootscheepse controle gehouden van bestuurders, inzittenden en goederen van voertuigen. Aan deze controle werd deelgenomen door politie Fryslân, Cluster Vreemdelingentoezicht, Bureau justitiele ondersteuning, speurhondengeleiders, Koninklijke Marrechaussee, Douane, Belastingdienst, Uitvoering Werknemers Verzekeringen en arbeidsinspectie. Totaal 65 deelnemers.
Resultaten:
5 maal rijden onder invloed alcohol (hoogste 705 Ugl, 2 maal invordering rbw)
5 maal rijden met rode dieselolie
10 maal vervallen APK

1 maal losbreekreminrichting aanhangwagen
9 maal niet op eerste vordering tonen van het rijbewijs

2 maal onjuist voeren van grijs kenteken

1 maal rijden met mtvtg uit bedrijfsvoorraad

1 maal niet voeren Eurovignet

1 maal niet tonen kentekenbewijs
5 maal rijden zonder rijbewijs

1 maal overtreding WAM (onverzekerde auto)

2 maal opgeven valse naam

1 maal rijden tijdens ontzegging rijbevoegdheid
Daarnaast werden meerdere bestuurders betrapt op het rijden onder invloed, het bezit van
erdovende middelen.
De politie spreekt van een geslaagde actie.

Fryslân: alcohol in het verkeer
De volgende bestuurders zijn routinematig betrapt op het rijden onder invloed (achtereenvolgens plaats en tijd van de controle, bestuurder, uitslag ademanalyse, uren rijverbod, eventuele bijzonderheden): Donderdag 17.00 uur, Drachtsterweg te Leeuwarden, 34-jarige bestuurder van een personenauto uit Leeuwarden, 610 ug/l, 6 uren, rijbewijs ingevorderd, bestuurder was betrokken bij een kop-staart aanrijding; Vrijdag 01.00 uur, Duerswald te Wijnjewoude, 38-jarige bestuurder van een bestelauto uit Wijnjewoude, 685 ug/l, 7 uren, rijbewijs werd ingevorderd;

Vrijdag 01.00 uur, Rijksweg A32 onder Oldeholtwolde, 51-pjarige bestuurder van een personenauto uit Stiens, 605 ug/l, 6 uren, rijbewijs ingevord;
Vrijdag 00.45 uur, Rijksweg A32 Heerenveen, 39-jarige bestuurder uit Oentsjerk, 355 ug/l, 3 uren;
Donderdag 22.20 uur, Rijksweg A32 te Wolvega, 27-jarige bestuurder van een personenauto uit Rotterdam, 340 ug/l, 2 uren;
Donderdag 23.45 uur, Rijksweg A32 te Oldeholtwolde, 55-jarige bestuurder van een personenauto uit Haskerdijken, 480 ug/l, 4 uren; Donderdag 23.50 uur, Rijksweg A32 Oldeholtwolde, 28-jarige bestuurder van een personenauto uit Makkinga, 705 ug/l, 8 uren, rijbewijs ingevorderd.
Naast de rijverboden en invorderingen wordt tegen de verdachten proces-verbaal opgemaakt ter zake het rijden onder invloed van alcohol.