MONUMENTENZORG

Brug bij Zaltbommel niet aangewezen als rijksmonument

PERSBERICHT
Zeist, 13 mei 2004


Vandaag heeft de Rijksdienst voor de Monumentenzorg, namens de staatssecretaris van Cultuur, besloten de oude verkeersbrug bij Zaltbommel niet aan te wijzen als rijksmonument. In oktober 2002 diende de Stichting Boogbrug Vianen hiertoe een verzoek in. De brug over de Waal uit 1933 werd mede bekend door de dichtregel van Martinus Nijhof: Ik ging naar Bommel om de brug te zien.

Volgens de Rijksdienst voor de Monumentenzorg is de stalen vakwerkbrug geen voorbeeld van bouwtechnische vernieuwing in de bruggenbouw en evenmin van zeldzaamheid. In Nederland zijn meer (grote) vakwerkliggerbruggen, waarvan er ook enkele beschermd zijn, zoals bij Grave, Den Bosch (Moerputtenbrug) en Rotterdam (Koningshaven). Bovendien maakt de oude brug bij Zaltbommel geen herkenbaar deel meer uit van het hoofdwegennet, ook niet wanneer deze voor lokaal verkeer in gebruik zou kunnen worden genomen.

De brug is gebouwd in het kader van het Rijkswegenplan uit 1927. In dit eerste grote wegenplan uit de 20e eeuw waren twaalf bruggen over de grote rivieren gepland. In dit opzicht heeft de Bommelse brug cultuurhistorische waarden. Bovendien heeft de brug ensemblewaarde als onderdeel van een complex van drie bruggen, gespreid over een periode van circa 130 jaar gebouwd, en daarmee te zien als een staalkaart van bruggenbouw. Bij de vormgeving van de nieuwe brug is er echter ervan uitgegaan dat in het eindbeeld de oude brug gesloopt zou zijn, zodat in die zin de oude brug als storend element voor de beleving van de nieuwe kan worden gezien.

Noot voor de pers:

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Ben de Vries, woordvoerder RDMZ, tel. 030-6983475, b.devries@monumentenzorg.nl.

14 mei 04 09:40