Gemeente Barendrecht

Persbericht Gemeente Barendrecht

Beperkte stijging van de Onroerend Zaak belasting

Barendrechts college: forse bezuinigen noodzakelijk

BARENDRECHT (vrijdag 14 mei 2004) - Als het Barendrechtse college van burgemeester en wethouders en de gemeenteraad raad al hun ambities willen waarmaken komt de gemeente Barendrecht 1,3 miljoen euro tekort in de begroting voor de jaren 2005 - 2008. Dat betekent dat het college van b&w de gemeenteraad voorstelt fors te bezuinigingen om de begroting sluitend te krijgen. Belangrijkste oorzaak voor het dreigende tekort is dat de belangrijkste inkomstenbron van de gemeente, de algemene uitkering van de rijksoverheid, door de sombere economische ontwikkelingen fors minder is. In totaal gaat het daarbij om een bedrag van ruim 550.000 euro. Overigens zijn niet alle nieuwe beleidsprioriteiten gesneuveld. In de voorjaarsnota is wel ruimte gereserveerd voor de jongerenvoorziening en het houden van een bewonersenquête (de Barendrechtse Barometer). Op de raadsprioriteiten bibliotheek en veiligheid is beperkt bezuinigd.

Ook de afgelopen jaren is al fors bezuinigd om de begroting sluitend te krijgen. Wethouder Ett Schoehuizen: ,,Duidelijk is inmiddels dat bezuinigen steeds moeilijker wordt. De komende jaren moeten we nog veel meer dan gebruikelijk kosten en baten tegen elkaar afwegen. We blijven ambities houden, maar zullen tegelijkertijd heel kritisch moeten kijken naar de resultaten. We willen het bestaande beleid zoveel mogelijk blijven uitvoeren om de kwaliteit van wonen, werken en de invulling van vrije tijd in Barendrecht te kunnen behouden. Om die reden stelt het college van b&w dan ook voor om de Onroerend Zaak Belasting met 2% te laten stijgen. Duidelijk is dat we in de toekomst veel meer keuzes moeten maken. Nieuwe wensen zijn belangrijk, maar dan moet er altijd een bezuiniging tegenover staan'', aldus de wethouder. Het college heeft op dit moment nog geen budget kunnen vrijmaken om onder andere de volgende wensen te realiseren: opknappen van de Middenbaan, investeringen vanuit verkeersveiligheidsplan en de uitbreiding van het Carnissebad.

Commissievergaderingen en inspreken
De voorjaarsnota is een voorstel van het college van b&w aan de gemeenteraad. De raad behandelt de voorjaarsnota op 28 juni 2004. Iedereen is hierbij van harte welkom. Voorafgaand aan de raadsvergadering bespreken de commissies de voorjaarsnota. Iedere commissie behandelt de voor haar relevante onderdelen. De data voor de commissievergaderingen zijn als volgt: 1 juni commissie samenlevingszaken, 2 juni commissie grondgebied, 7 juni commissie middelen. De vergaderingen beginnen allemaal om 20.00 uur. Bewoners, bedrijven, instellingen, verenigingen die een reactie willen geven, kunnen tijdens deze commissievergaderingen inspreken. Insprekers kunnen zich tot uiterlijk 16.00 uur op de dag van de vergadering aanmelden als inspreker bij de griffie van de gemeente Barendrecht, telefoon (0180) 698 798 of via de e-mail: gemeente@barendrecht.nl o.v.v. inspreken commissie. Iedere inspreker heeft 5 minuten inspreektijd.

Noot voor de pers,