Gemeente Waterland


foto: De Bolder Het bestuur van Sociaal Cultureel Centrum De Bolder in Monnickendam heeft het college van B&W woensdag 12 mei laten weten dat zij haar deuren zal sluiten. Reden voor het besluit is dat het bestuur na zorgvuldige overweging en overleg met alle betrokkenen geen heil ziet in een andere exploitatievorm van De Bolder. Deze andere wijze van beheer was noodzakelijk omdat de gemeenteraad minder geld beschikbaar wil stellen aan de Bolder.

Uit onderzoek van E&S Advies en Management bleek dat De Bolder in een andere vorm levensvatbaar zou zijn, maar De Bolder vindt dat met de voorgestelde wijziging van de bedrijfsvoering, zij haar functie op het gebied van sociaal cultureel werk niet meer in overeenstemming met haar doelstelling en professionele maatstaven uit zal kunnen voeren. De gemeente Waterland betreurt het besluit van de organisatie bijzonder, omdat De Bolder een heel belangrijke voorziening is. De organisatie heeft veel kennis en ervaring op het gebied van vrijwilligerswerk, jongerenwerk en ouderenwerk. Tegelijkertijd wordt het besluit van het bestuur van De Bolder gerespecteerd.

Meer geld

De organisatie, die al tientallen jaren sociaal-cultureel werk in de gemeente uitvoert, heeft aangegeven dat zij met een tekort kampt. Volgens het bestuur van de stichting zou op korte termijn 30.000,- meer beschikbaar moeten komen voor De Bolder, terwijl de gemeenteraad de bijdrage juist wil terugbrengen met hetzelfde bedrag, in verband met de slechte financiële situatie van de gemeente Waterland. Om te kijken of De Bolder levensvatbaar zou zijn wanneer het met minder geld moet rondkomen is onafhankelijk onderzoek verricht. Ter overbrugging van de 'onzekere periode' is aan De Bolder een lening van 15.000,- toegekend . Uit het onderzoek bleek dat De Bolder wel degelijk levensvatbaar is, maar dan moet de huidige wijze van beheer plaatsmaken voor een deels commerciëlere aanpak.

foto: logo Bolder Bij die werkwijze zou onder meer een duidelijkere scheiding moeten bestaan tussen de sociale functies van De Bolder en commerciële functies. Eigenlijk komt het erop neer dat de gemeente een aantal producten van De Bolder wil afnemen, bijvoorbeeld op het gebied van jeugdzorg en ouderenzorg. Hiervoor zou nog wel beleid ontwikkeld moeten worden. Voor wat betreft de andere activiteiten zou de Bolder meer op eigen benen moeten staan. Zeker is dat de commerciële activiteiten dan aanzienlijk duurder zouden worden, omdat deze niet met gemeenschapsgeld worden gesteund. Een marktgerichtere aanpak dus, waarbij vraag en kostprijsberekening meer centraal staan. Gevolg daarvan zou zijn dat De Bolder een aanzienlijk groter deel van haar inkomsten zelf zou moeten verwerven. Bestuur en staf van De Bolder zien hier geen goede mogelijkheden toe.

Gevolgen

In nauw overleg tussen de Bolder en de gemeente wordt een plan van aanpak gemaakt voor afbouw van de activiteiten van de stichting. De gemeente zal proberen een oplossing te vinden voor de activiteiten die in het najaar van 2004 weer van start willen gaan.