Nieuw-Vlaamse Alliantie


Paars blijft pesten, zelfs met terugwerkende kracht (13/05/04)

Vandaag verwierpen de meerderheidspartijen in de Kamer een voorstel van Geert Bourgeois dat de terugwerkende kracht van de superboetes afschafte. Het voorstel was nochtans mee ondertekend door VLD en MR, die ook tegenstemden.

Op 1 maart trad de nieuwe verkeerswet in werking. Deze wet voorziet voor een aantal verkeersovertredingen in fors hogere boetes en zwaardere bestraffing met rijverbod, terwijl de gevangenisstraf afgeschaft wordt.

Een en ander leidt tot ernstige problemen en onbillijkheid bij de bestraffing door de rechtbanken.

Voor de werking van de strafwet in de tijd gelden twee immers fundamentele principes: een strengere strafwet mag geen terugwerkende kracht hebben, maar voor een mildere strafwet geldt de retroactiviteit wél.

Probleem is dat een gevangenisstraf juridisch steeds zwaarder is dan een geldboete. In de praktijk evenwel niet, aangezien er geen effectieve gevangenisstraffen opgelegd werden. Telkens wanneer de nieuwe wet de gevangenisstraf afschaft, geldt dus de zogezegd lichtere straf die in de praktijk veel zwaarder is, nl. geldboetes (tot 500 Euro x 5, zelfs tot 2.000 Euro x 5), verval van het recht tot sturen (tot 5 jaar) en mogelijk verplicht rijverbod met verplichte examens.

Wie vandaag veroordeeld wordt voor feiten van voor 1 maart, krijgt in de praktijk dus een zwaardere straf dan de straf die van toepassing was op het ogenblik van de feiten.

Enkele voorbeelden tonen de onbillijkheid van de nieuwe wet aan:


1. Twee personen worden vervolgd voor sturen in staat van dronkenschap en komen voor de politierechtbank deze week. Persoon A berust in zijn straf. Persoon B tekent beroep aan en krijgt na 1 maart 2004 de facto een zwaardere bestraffing, want de nieuwe wet geldt met verplicht rijverbod en verplichte examens.


2. In dezelfde hypothese komt persoon A voor sturen in staat van dronkenschap in december 2003 voor de rechtbank deze week. Persoon B voor sturen in staat van dronkenschap in december 2003 komt voor de rechtbank in maart 2004. Waar is het gelijkheidsbeginsel?


3. Iemand is in februari 2004 veroordeeld voor sturen in staat van dronkenschap en gaat in beroep. Dit beroep wordt behandeld na 1 maart 2004. Neem nu twee hypotheses: in het ene geval heeft het openbaar ministerie ook beroep aangetekend. In dit geval kan de straf verzwaard worden. Wanneer het openbaar ministerie geen beroep aangetekend heeft, kunnen naast het reeds opgelegde rijverbod door de politierechter, in beroep geen verplichte examens worden opgelegd, want er kan niet verzwaard worden. Met de nieuwe wet die een lichtere bestraffing inhoudt kan/moet dit wel.

De oplossing bestaat er in de bepaling aangaande de inwerkingtreding van de nieuwe straffen te wijzigen. Deze zouden alleen mogen gelden voor feiten gepleegd vanaf de inwerkingtreding van de wet.

Daarom diende Geert Bourgeois zulk wetsvoorstel in. Naast CD&V en Ecolo, werd het ook meeondertekend door VLD en MR. Vandaag stemden diezelfde partijen tegen datzelfde wetsvoorstel. Paars blijft dus pesten met superboetes, ook met terugwerkende kracht.

Auteur:
Geert Bourgeois, Kamerlid, algemeen voorzitter
Nieuw-Vlaamse Alliantie

Meer informatie:
Contactpersoon: Ben Weyts, woordvoerder
Telefoon: 02/219.49.30
Fax: 02/217.35.10
E-post: ben.weyts@n-va.be
Url: www.n-va.be