Waterschap Noorderzijlvest


Groen licht voor concept inrichtingsplan waterbergingsgebieden Noord-Drenthe

Tijdens zijn vergadering op 12 mei jl. stemde het algemeen bestuur in met het 'Masterplan Drentse Beken, uitwerking waterbergingsgebieden', het planconcept voor de inrichting van waterbergingsgebieden in Noord-Drenthe.

De Stuurgroep Water 2000+ heeft in januari 2003 geadviseerd de gebieden Peizer- en Eeldermaden Oost en West, Matsloot-Roderwolde en Leutingewolde aan te wijzen als waterberging in het Drentse deel van het waterschap Noorderzijlvest. De provincie Drenthe legt naar alle waarschijnlijkheid in juli 2004 de nevenfunctie waterberging voor deze gebieden vast. Het is vervolgens de opdracht van het waterschap om deze gebieden met inrichtingsmaatregelen geschikt te maken voor waterberging.

Meebewegende berging
In oktober 2003 besloot het algemeen bestuur de mogelijkheden van een frequenter gebruik van een deel van de bergingsgebieden - de zogenaamde meebewegende berging - nader te onderzoeken. Een dergelijk gebruik zou een positieve uitwerking hebben op de waterhuishouding van de boezem.
Na dit besluit zijn gesprekken gevoerd met Staatsbosbeheer en de Vereniging Natuurmonumenten, de beoogde toekomstige beherende instanties van delen van de bergingsgebieden. De beheerders hebben positief gereageerd, maar hebben wel bedenkingen ten aanzien van de relatie van deze gebieden met de bovenliggende beekdalen en de kwaliteit van het water waarmee de gebieden worden geïnundeerd. De gesprekken zijn wat dat betreft nog niet afgerond.

Maatregelen tot 2015
De Stuurgroep Water 2000+ heeft besloten rond 2015 te beoordelen welke maatregelen tegen wateroverlast voor de lange termijn nodig zijn op basis van de dan geldende normen en inzichten.
Uitvoering / voortgang
Het conceptplan gaat uit van realisatie van zowel incidentele als meebewegende berging in de waterbergingsgebieden in de kop van Drenthe.
Het algemeen bestuur kiest ervoor de realisatie van 1: 100 jaar in 2015 op de volgende wijze aan te pakken:

* De begrenzing van de meebewegende berging in een open planproces te bepalen, waarbij het waterschap de regie voert.
* De inrichting van de meebewegende delen van Matsloot-Roderwolde en Leutingewolde onder de vlag van de Herinrichting Roden-Norg uit te voeren en de inrichting van de meebewegende delen van Peizer- en Eeldermaden Oost in een nader te bepalen verband uit te voeren.
* In de loop van 2004 berekeningen uit te voeren om te bepalen of met het inrichten van de meebewegende berging een veiligheidsniveau van 1: 100 jaar kan worden bereikt of dat aanvullende berging of kadeverhoging nodig is.
* Op basis van de berekeningen een eventuele keuze voor aanvullende berging of kadeverhoging te maken.

Hoe verder
In aanvulling op de informatieverstrekking aan de direct betrokken eigenaren/bewoners zijn informatieavonden georganiseerd. Op 11 mei voor de gebieden Matsloot-Roderwolde en Leutingewolde en op 13 mei voor de gebieden Peizer- en Eeldermaden Oost en West. Het proces van gesprekken met eigenaren/bewoners, belangenbehartigers en overige betrokkenen zal zeker leiden tot wijzigingen van de kaart. Dit proces moet leiden tot een definitief inrichtingsplan.

Meer informatie vindt u onder vergaderingen en bestuursbesluiten , in de betreffende stukken van de algemeen bestuursvergadering op 12 mei 2004.