STICHTING AXIS

Online database technieklessen voor basisonderwijs

Materiaal ontwikkeld door VTB-scholen voor iedereen beschikbaar

Op de vernieuwde website www.techniekbasisonderwijs.nl is nu een database
beschikbaar met concrete technieklessen voor het basisonderwijs. Dit is de eerste keer dat techniekmateriaal op deze wijze voor iedereen beschikbaar is gemaakt. Het materiaal is bovendien voor het grootste gedeelte zelf ontwikkeld door de 125 basisscholen die sinds 2001 deel uitmaken van het programma Verbreding Techniek in het Basisonderwijs (VTB). Doel van VTB is om techniek structureel in te bedden op alle basisscholen in Nederland. Onderzoek van de Citogroep wees uit dat bij de VTB-scholen al na 1 tot 2 jaar goede resultaten geboekt worden, met name bij meisjes. Om zoveel mogelijk scholen bekend te maken met techniek in het basisonderwijs, is deze week de brochure 'VTB: Aan de slag' gezonden aan alle basisscholen in Nederland. De komende jaren wordt VTB verder uitgebreid, met als doel alle scholen in Nederland bij VTB te betrekken.

Sinds 2001 werken basisscholen in 10 regio's in Nederland samen met andere scholen, het regionale bedrijfsleven, pabo's, gemeenten, provincies en onderwijsbegeleidingsdiensten aan een structurele basis voor techniek in het basisonderwijs. Dit in het kader van het programma Verbreding Techniek Basisonderwijs (VTB). Techniek is ingebed in het curriculum van de school en kinderen leren op een praktische manier de diversiteit van techniek kennen. Ook het (regionale) bedrijfsleven is betrokken. De scholen ontwikkelen zelf, in samenwerking met andere scholen en pabo's materiaal voor technieklessen op school. De materialen die beschikbaar zijn op www.techniekbasisonderwijs.nl bestaan uit uitgebreide beschrijvingen van lessen techniek, voor groep 1 t/m 8.

Positieve resultaten
Eerder onderzoek van de Citogroep wees uit dat VTB positieve resultaten boekt. Bij scholen die aan het VTB-programma deelnemen, doen de meisjes het op het gebied van techniek net zo goed als de jongens. De VTB-scholen bereikten deze resultaten al met een effectieve periode van 1 à 2 jaar techniek in de klas.Bij niet-VTB scholen blijven meisjes significant achter met techniek.

Website
De on line database op www.techniekbasisonderwijs is voor iedereen toegankelijk en uitgebreid doorzoekbaar. De technieklessen worden aangeboden als een koppeling met andere vakken als aardrijkskunde en geschiedenis en zijn ook op thema (zoals communicatie en vervoermiddelen) te doorzoeken. U vindt ook nieuws over VTB-bijeenkomsten en achtergrondinformatie over VTB. Docenten, schoolleiders en pabo-studenten delen hun ervaringen over techniek op school en ook is op de website een verzameling nuttige links te vinden.

Brochure en cd-rom
In de brochure 'VTB: Aan de slag' staan praktische tips, onder andere over hoe met techniek te beginnen op school en hoe samenwerking positieve resultaten kan opleveren. Tezamen met de brochure wordt ook de cd-rom 'Werken aan techniek' verspreid die in opdracht van VTB door de Citogroep is gemaakt. Hierop staan een aantal praktische technieklessen en een praktijktoets.


--------------------------
Noot voor de pers:

Exemplaren van de brochure of de cd-rom zijn te bestellen bij het VTB programmabureau bij Hobéon, tel: (070) 306 68 00 of vtbinfo@hobeon.nl

Voor informatie over de inhoud van de website
www.techniekbasisonderwijs.nl kunt u contact opnemen met Jeanine Bekking van Axis, tel: (015) 2191461 of info@platform-axis.nl

Voor meer informatie over het VTB-programma: Claudia Doorschodt van Axis, tel: (015) 219 14 61 of info@platform-axis.nl

14 mei 04 11:02