Gemeente Ede

Nummer 105 / Ede, 14 mei 2004

Ridderorde aan M. Burggraaf in Ede uitgereikt op 14 mei

Burgemeester R.C. Robbertsen van de gemeente Ede reikt op vrijdagmiddag 14 mei de versierselen uit aan drs. M. Burggraaf. Deze inwoner van Ede werd op 29 april benoemd tot Ridder in de Orde van Oranje Nassau, maar was toen op vakantie in Italië. De uitreiking gebeurt in het gebouw van de Christelijke Hogeschool (Het Rondeel) aan de Oude Kerkweg in Ede, waar de gedecoreerde tot voor kort voorzitter was van het College van Bestuur.

Drs. M. Burggraaf (1941) begon na zijn studie psychologie in 1965 zijn onderwijsloopbaan als docent op de Chr. Hogeschool "De Driestar" in Gouda. In 1970 werd hij rector bij de latere Scholengemeenschap Guido de Brès in Rotterdam. Na zijn vertrek in 1990 liet hij twee scholengemeenschappen achter. Hij speelde een belangrijke rol bij het doordenken van de identiteit van het reformatorisch onderwijs.

De heer Burggraaf was in de periode 1990-1994 voorzitter van het College van Bestuur van de Christelijke Hogeschool De Vijverberg in Ede. Eind 1992 begonnen de fusiebesprekingen met de Christelijke Hogeschool Felua, de p.c. Pabo, met als doel het onderwijs te verbeteren. Bij de fusie tot Christelijke Hogeschool Ede op 1 januari 1994 werd de heer Burggraaf voorzitter van het College van Bestuur, dat uit drie personen bestaat. Hij heeft als voorzitter van deze bestuurscolleges op inspirerende wijze leiding gegeven aan de onderwijsontwikkelingen. Ook bevorderde hij de nauwe samenwerking met de Theologische Hogeschool van de Gereformeerde Bond in de N.H. kerk en met de Christelijke Hogeschool `De Wittenberg` in Zeist. Daardoor kan de opleiding Godsdienst-Pastoraal Werk ook op de CHE worden gevolgd.

Drs. Burggraaf was van 1988 tot 1992 bestuurslid van de Theologische Hogeschool van de Gereformeerde Bond `Johannes Calvijn`. Sindsdien is hij als adviseur bij dit bestuurswerk betrokken gebleven.

Van 1997 tot 2001 was de heer Burggraaf, vanwege zijn verdiensten op het terrein van het beroepsonderwijs, lid van de permanente commissie Beroepsonderwijs van de Onderwijsraad.

Naast zijn werk als `onderwijsman` hadden politiek en kerk zijn belangstelling. Van 1973-1994 was hij lid van het hoofdbestuur van de SGP. In 1977-2002 was hij bestuurslid van de Gereformeerde Zendingsbond in de N.H. Kerk. Twintig jaar lang maakte hij deel uit van de sectie Afrika en was om de twee jaar beschikbaar voor een reis naar Oost- en Zuid-Afrika om daar lokale kerken en organisaties te ondersteunen.

Van 1976 tot 1988 was de heer Burggraaf lid van de Kerkenraad van de Hervormde Buitengewone Wijkgemeente in Krimpen a/d IJssel. Na zijn verhuizing naar Ede werd de heer Burgraaf in 1992 lid van de Kerkenraad van wijk 1 van de Hervormde Gemeente te Ede. Hij was vele malen afgevaardigde naar de Centrale kerkenraad en hij was een tijd lid van het Groot Moderamen. Tussen 1992 en 1997 maakte hij deel uit van de Generale Synode, waarvan 4 jaar als lid van het Breed Moderamen. Thans is hij weer lid van de Generale Synode en inmiddels voorzitter van de Centrale Kerkenraad.

---