Provincie Utrecht

Persbericht

Provincie ontvangt alternatief streekplan Kamers van Koophandel

13-5-2004
Gedeputeerde J. Ekkers (portefeuillehouder ruimtelijke ordening) en M. van de Groep (voorzitter statencommissie Ruimte en Groen) hebben vandaag een alternatieve streekplankaart van de Kamers van Koophandel in ontvangst genomen. Met deze kaart presenteren de Kamers van Koophandel voor Utrecht e.o. en Gooi-en Eemland de wensen voor het nieuwe provinciale Streekplan.

Voldoende bedrijvenlocaties na 2015, extra inspanningen op het gebied van herstructurering van de Utrechtse bedrijventerreinen, creatieve oplossingen voor de infrastructuur en landelijk wonen en werken: dat zijn de belangrijkste punten in de reactie van de Kamers van Koophandel. De kaart werd overhandigd door R. Zieck, voorzitter van de KvK Gooi- en Eemland. Hij vroeg o.a. aandacht bij de provincie voor een "heikel punt": compensatie van het verlies aan 1100 arbeidsplaatsen, als gevolg van de opheffing van de militaire vliegbasis Soesterberg. Ook opname in het streekplan van een aantal reservelocaties voor bedrijventerreinen, zoals Rijnenburg in Nieuwegein en Tull en `t Waal, staat op de wensenlijst. De Kamers vragen verder aandacht bij de provincie voor meer mogelijkheden voor vestiging van kleinere bedrijven in het landelijk gebied. Op het gebied van de infrastructuur wordt gewezen op de aanpak van een aantal knelpunten, zoals de aansluiting van Woerden op de A12 en de zuidelijke rondweg bij Amersfoort.

"Pro-actieve overheid"
M. van de Groep complimenteerde de Kamers van Koophandel met de kaart. "In één oogopslag zien we waar uw wensen liggen. Ik kan u verzekeren: dit zal niet aan onze aandacht ontsnappen!" De kaart zal ook aan bod komen, tijdens het werkbezoek van de statencommissie aan Eemland op 17 mei a.s. Gedeputeerde Ekkers ging in zijn persoonlijke reactie vooral in op de noodzaak van vernieuwing van de provinciale planologie. Zo komt er een nieuwe Wet ruimtelijke ordening die de provinciale streekplannen als toetsingskader niet meer erkent. "Dit vraagt om een pro-actieve overheid. Dus: minder toetsing van de ruimtelijke plannen. En méér samen met elkaar het ruimtelijk beleid ontwikkelen. Precies zoals we nu doen voor de Utrechtse Heuvelrug. Het voortbestaan van de provincie Utrecht als economische motor heeft verder onze hoogste aandacht. In de Randstad speelt Utrecht een belangrijke rol als `toegangspoort' naar de mainports in Rotterdam en Amsterdam. Aan die bijzondere functie moeten we goed onze aandacht schenken!"

Vervolg
De provincie Utrecht heeft 6000 reacties ontvangen op het ontwerp-Streekplan. Alle vragen en antwoorden worden gebundeld en de komende zomer verspreid. De uiteindelijke vaststelling van het nieuwe Streekplan voor de periode tot 2015 vindt plaats in Provinciale Staten (december 2004).

Laatst gewijzigd op 05/14/2004 11:01:53 AM. Paginabeheer: Ron.van.Dopperen@provincie-utrecht.nl