Ingezonden persbericht


P E R S B E R I C H T

Risico van hoog cholesterol door

de Nederlander onderschat

BAARN, mei 2004 Op 13 mei heeft het Cholesterol Informatie Centrum haar vernieuwde website www.cholesterol.nl gelanceerd met nog meer aandacht voor diabetes, erfelijk hoog cholesterol en hart- en vaatziekten. Met ruim 10.000 bezoekers per maand is het een gewilde informatiebron voor mensen die meer willen weten over cholesterol, gezondheid en hart- en vaatziekten.

Graag informatie

Bijna tweederde van de Nederlanders (61%) zonder verhoogd risico op hart- en vaatziekten heeft behoefte aan meer informatie op het gebied van cholesterol en gezondheid. Bij mensen met een verhoogd risico, mensen met diabetes, erfelijk verhoogd cholesterol en/of eerder doorgemaakte hart- of vaatziekten, ligt dit percentage nog hoger: 77%. Dit bleek uit een verkennend telefonisch onderzoek onder 500 Nederlanders in opdracht van het Cholesterol Informatie Centrum. Om nog beter in te spelen op deze informatiewens is op www.cholesterol.nl nu ook meer aandacht voor deze hoogrisicogroepen.

De huisarts is voor beide groepen de meest genoemde informatiebron. Daarnaast noemen velen het internet. Patiëntenorganisaties zoals de Diabetes Vereniging Nederland, Stichting Bloedlink en Stichting Hoofd Hart en Vaten juichen daarom de informatieverbreding van het Cholesterol Informatie Centrum toe en zijn actief betrokken bij het samenstellen van de inhoud van www.cholesterol.nl.

Geen zorgen

Eenderde van alle respondenten weet dat verhoogd cholesterol de kans op hart- en vaatziekten vergroot. Toch maken zij zich niet allemaal zorgen over hun cholesterolgehalte, ook niet als zij tot een hoogrisicogroep behoren. Meestal is dat omdat zij hun cholesterol onder controle hebben of al medicijnen gebruiken.

Op de vraag welke factoren de kans op hart- en vaatziekten nadelig beïnvloeden, noemen de meeste respondenten spontaan vooral te vet eten, roken en te weinig lichaamsbeweging. De factor "verkeerde vetten eten" wordt echter weinig genoemd. Ook een "te hoog cholesterolgehalte" wordt weinig genoemd als risicofactor. Er zijn ook duidelijke verschillen in kennis tussen de mensen met en zonder verhoogd risico. Bijvoorbeeld met betrekking de erfelijkheid van een hoog cholesterol.

Voor elk wat wils

Op de vernieuwde website www.cholesterol.nl, treft men allerlei wetenswaardigheden aan over cholesterol, leefstijl en gezondheid, met nu ook speciale aandacht voor mensen met diabetes, erfelijk hoog cholesterol en mensen die al eerder een hart- of vaatziekte hebben doorgemaakt. Bovendien vindt men daar lekkere, cholesterolbewuste recepten, een kennisquiz, een risicotest en verwijzingen naar relevante sites.

Het Cholesterol Informatie Centrum streeft naar degelijke en educatieve informatieverschaffing aan het publiek over cholesterol in relatie tot hart- en vaatziekten, gezondheid en leefstijl.

===

Meer informatie voor de redactie:

Contact voor de redactie:

Marc Hinfelaar, Cholesterol Informatie Centrum, info@cholesterol.nl , 035 54 31 535 / 06 55 74 65 23

Het Cholesterol Informatie Centrum is een initiatief van Pfizer bv.