Ingezonden persbericht


Society for International Development - Afdeling Nederland

P E R S B E R I C H T

EFFECTEN VAN INTERNATIONALE MIGRATIE OP GEZONDHEIDSZORG EN - BELEID

Migratie & Gezondheidsexpert Carballo in SID-serie over Migratie & Ontwikkeling

Rotterdam, 14 mei 2004

"Development, migration and health: implications of migration for health development and health care systems." Dat is de titel van de SID-lezing die directeur Manuel Carballo, van het International Centre for Migration and Health in Genève maandagavond 17 mei aan de VU verzorgt. De lezing is de negende in de serie "Migratie & Ontwikkeling: Uitdagingen voor een Wereld in Beweging" van de Nederlandse afdeling van de Society for International Development (SID-Nederland). Locatie: Vrije Universiteit, Auditorium, de Boelelaan 1105, Amsterdam; aanvang 18.00 uur.

SID-SERIE 2003-2004: MIGRATIE EN ONTWIKKELING

Internationale migratie wordt als sociaal-economisch, cultureel en politiek fenomeen steeds belangrijker voor ontwikkeling en ontwikkelingssamenwerking. Het beleid van staten en de internationale gemeenschap is echter nog erg versnipperd. De omvang van de mondiale migratie en de gevolgen voor mensen in landen van herkomst, doorgang en bestemming, vragen echter om een nieuwe en geïntegreerde benadering die taboes aan de kaak stelt en uitdagingen benoemt en aangaat.

Met de lezingenserie Migratie en Ontwikkeling: Uitdagingen voor een Wereld in Beweging exploreert SID-Nederland de relatie tussen migratie en ontwikkeling vanuit internationaal, Europees en nationaal perspectief en mogelijkheden voor een aanpak die positief uitpakt voor alle betrokkenen. (Inter)nationale deskundigen en opinieleiders houden ieder een aspect van de relatie migratie-ontwikkeling tegen het licht.

De serie loopt van september 2003 tot juni 2004. Sprekers tot nu toe waren Koos Richelle (DG Ontwikkeling Europese Commissie), Syed Mansoob Murshed (ISS), John Morrison (Respect|Europe), Rita Süssmuth (Kommission für Zuwanderung der Bundesregierung), Erika Feller (UNHCR), Theo Veenkamp (Ministerie van Justitie/Demos, Bimal Ghosh (adviseur over migratie, handel en ontwikkeling), en Ron Keller (Ministerie van Ontwikkelingssamenwerking/DGIS).

9E LEZING: ONTWIKKELING , MIGRATIE & INTERNATIONALE GEZONDHEIDSZORG

In de negende lezing in deze serie gaat Manuel Carballo, Directeur van het International Centre for Migration and Health (ICMH) in Genève in op de samenhang tussen ontwikkeling, migratie en gezondheid.

Als het gaat om migratie waren de landen van West-Europa minder dan vijftig jaar nog "netto exporteurs". Tegenwoordig is de situatie omgedraaid en zijn ze "netto importeurs" geworden: van migranten, vluchtelingen en asielzoekers. En hoewel in bepaalde landen de tegenzin om grote groepen nieuwkomers op te nemen toeneemt, zal deze trend nog wel even doorzetten. Die tegenzin komt voort uit het feit dat de omslag van bron van emigratie tot aantrekkelijk doel van immigratie de Westeuropese landen nogal abrupt en onvoorbereid lijkt te hebben getroffen. schijnbaar abrupt en onvoorbereid. Een vijandige maatschappelijke houding tegenover migranten en hard immigratiebeleid weerspiegelen het groeiende dilemma rond ontwikkeling en migratie en kunnen wel eens haaks komen te staan op de eisen van de hedendaagse mondiale samenleving. De gezondheidsaspecten van de moderne migratie brengen daarbij voor ontvangende landen zowel uitdagingen als voordelen op. In een omgeving van verharde verhoudingen en strenger beleid komt dat echter niet goed uit de verf. Het snijvlak tussen ontwikkeling en migratie moet vanuit de invalshoek van gezondheid en gezondheidszorg juist constructief worden benaderd en in het gehele Europese migratiebeleid worden meegenomen. Hier ligt een kans voor het Nederlandse EU-voorzitterschap.

Manuel Carballo

Dr Manuel Carballo, geboren te Gibraltar, is een epidemioloog gespecialiseerd in reproductieve gezondheid, HIV/AIDS en psycho-sociale vraagstukken, met name van vluchtelingen en migranten, humanitaire nood situaties, en post-conflict- en wederopbouwsituaties. Momenteel is hij Directeur van het International Centre for Migration & Health (ICMH) in Genève, dat via onderzoek en training landen, internationale organisaties en NGO's helpt bij de beleids- en programmaontwikkeling inzake migratie en gezondheid. Carballo is tevens hoogleraar in de Klinische Volksgezondheid aan de Columbia University in New York. Van 1993 tot 1995 werkte hij in Serajevo voor de Wereldgezondheidsorganisatie WHO als adviseur Volksgezondheid voor Bosnië en Herzegovina en na de oorlog adviseerde hij bij de opbouw van het Ministerie van Gezondheid. Eerder werkte hij bij de WHO als coördinator van het voedingsprogramma voor zuigelingen en jonge kinderen. Van 1986 tot 1991 was hij betrokken bij de opzet van het Global Program on AIDS van de WHO. Tijdens de Kosovo-crisis was hij verantwoordelijk voor de gezondheidscomponent van VN-evaluatiemissie naar Albanië en Macedonië. In 2002 en 2003 deed hij voor de VN soortgelijk werk in Palestina en Iraq.

Partners van SID-Nederland in deze serie zijn de Vrije Universiteit en VluchtelingenWerk Nederland. De serie wordt mede mogelijk gemaakt door steun van de NCDO. ----------------------------------------