GroenLinks

GroenLinks Tweede-Kamerfractie 14 mei 2004 11:58
- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

GroenLinks wil EKO-producten goedkoper maken

(14 mei 2004)

GroenLinks vindt dat de overheid het prijsverschil tussen EKO en gangbaar moet verkleinen. GroenLinks wil een 'EKO-tax' op vlees invoeren. Met de opbrengst maken we ecologische producten goedkoper, net als groente en fruit. Zo stimuleren we lekker, eerlijk, gezond en verantwoord eten. Marijke Vos stelt dit voor op het eerste Landbouwcongres van GroenLinks dat zaterdag 15 mei in Zeist plaatsvindt. De prijzen van EKO- en gewoon voedsel liggen te ver uiteen. Daardoor stagneert de verkoop van dier- en milieuvriendelijk voedsel. Verantwoorde consumenten worden gestraft in de portemonnee. De kiloknaller en de gifpieper zijn gewoonweg veel goedkoper dan een scharrelkip en een bio-bintje. Door de prijzen bij elkaar te brengen (vlees en zuivel) of zelfs gelijk te trekken (groente en fruit) wil GroenLinks de EKO-markt een enorme impuls geven.

In verschillende delen van Nederland zijn al experimenten gaande waarbij kopers van EKO elektronisch geld kunnen sparen. GroenLinks vindt dit systeem van 'EKO-miles' rijp voor landelijke invoering. Voor vlees, zuivel en andere biologische producten kan 30% van het aankoopbedrag worden teruggekregen via het spaarsysteem. Voor groente en fruit wil GroenLinks het prijsverschil helemaal opheffen. Hierdoor zullen de prijzen voor EKO-groente en fruit én het 'gewone' groente en fruit dalen. Dit is goed voor de omzet, de koopkracht en de volksgezondheid. Ook kan voorkomen worden dat biologische boeren weer moeten terugschakelen naar gangbaar, zoals nu bij varkensboeren gebeurt. Al met al een enorme winst voor dier, milieu en consument.

De EKO-subsidie wordt bekostigd door een 'EKO-tax' op vlees in te voeren. Vlees zit al jaren in het lage BTW-tarief (6%). Door dit naar 19% te tillen, ontvangt de staat jaarlijks circa 600 miljoen euro aan extra inkomsten. Dit geld kan worden ingezet om EKO goedkoper te maken. Daarmee worden EKO-producten ook betaalbaar voor de kleine beurs. Dit systeem levert een belangrijke bijdrage aan een dier- en milieuvriendelijke landbouw én aan gezond en lekker eten.

Een landbouwcongres was in de jaren '50 een linkse traditie. Deze traditie verdient herwaardering. GroenLinks organiseert daarom morgen het landbouwcongres 'Links zaaien, Groen oogsten'. Sprekers zijn de Duitse minister van landbouw, Renate Künast, GroenLinks Tweede Kamerlid Marijke Vos en oud-kamerlid Arie van den Brand. De toespraak van Marijke Vos op het Landbouwcongres is morgen te lezen op de website van GroenLinks.

Marijke Vos


- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -