Gemeente Amsterdam

Extra toezicht op pleinen en zomeractiviteiten voor jeugd in Zeeburg 14 mei 2004 - Zeeburg
Zeeburg gaat overlast op straten en pleinen in de zomermaanden inperken. Met meer toezicht en sport- en spelactiviteiten voor de jeugd wordt overlast voorkomen in twee gebieden in het stadsdeel. Het gaat om de omgeving Rietlandterras en Borneolaan in het Oostelijk Havengebied en het Makassarplein/Javaplein in de Indische Buurt.

Voor het Rietlandterras en Borneolaan wordt extra toezicht ingezet en worden meer activiteiten voor jongeren aangeboden deze zomer. Het beheerplan Makassarplein/Javaplein is hetzelfde als vorig jaar, maar met uitbreiding van een pilot cameratoezicht voor het Makassarplein. Op het Javaplein zullen bij wijze van proef de bankjes verwijderd worden. Na de zomer wordt besloten of en zo ja waar nieuw straatmeubilair op het Javaplein wordt geplaatst. Ook zal in de loop van het jaar met cameratoezicht op het Javaplein en de Javastraat gestart worden.

De maatregelen staan in twee plannen van het stadsdeelbestuur. "De planmatige aanpak van overlast heeft de sfeer en leefbaarheid op de pleinen verbeterd", weet stadsdeelvoorzitter Tjeerd Herrema, "daarmee gaan we door." In de zomermaanden neemt de overlast extra toe omdat dan veel mensen van de pleinen gebruik maken.

Bij het tegengaan van zomerse overlast werkt het stadsdeel nauw samen met vertegenwoordigers van bewoners in de beide gebieden en verschillende instanties. Toezicht wordt gehouden door de politie, milieuagenten van Zeeburg, jongerenwerkers van stichting Zeewelzijn, huismeesters van woningcorporaties, medewerkers van Toezicht en Veiligheid Zeeburg en jongeren van het Pleinen & Parken Team. De politie heeft handhavingregels opgesteld die verspreid worden in de buurt en ook strikt gehandhaafd zullen worden. De sportmedewerkers van het stadsdeel organiseren sport- en spelactiviteiten gedurende de zomermaanden. Tevens wordt in de zomer extra ambulant jongerenwerk ingezet.

© Gemeente Amsterdam