Gemeente Amsterdam

Oorlogsmonumenten in de Amsterdamse binnenstad
14 mei 2004 - Centrum
In de Amsterdamse binnenstad bevindt zich een groot aantal kleine en grote oorlogsmonumenten. Veel van deze monumenten zijn bij iedereen bekend, zoals het Nationaal Monument, de Dokwerker, het Spiegelmonument, het Monument Joodse Dankbaarheid, de Gevallen Hoornblazer en het Homo-monument.

Over de achtergrond van deze monumenten is veel bekend en is gedetailleerde informatie beschikbaar. Naast deze monumenten is er ook een groot aantal bijzondere gedenkstenen en -tekens en wat kleinere monumenten. Hiervan is een enkele door een school geadopteerd. In veel gevallen is de herkomst, ontwerper en het achterliggende verhaal niet bekend, omdat de geschiedenis van deze monumenten nooit aan het papier is toevertrouwd.

De voorzitter van het Dagelijks Bestuur van het stadsdeel Amsterdam-Centrum, Anne Lize van der Stoel wil hier verandering in brengen. De kleine, maar toch vertrouwde gedenkplaatsen in de binnenstad, die jarenlang door vrijwilligers met toewijding zijn verzorgd en waarachter soms schrijnende verhalen schuil gaan, wil Van der Stoel de erkenning geven die zij verdienen door de verhalen te boek te stellen. Daartoe is een eerste aanzet gemaakt door een overzicht te maken van de monumenten en gedenkstenen die zich in de binnenstad bevinden (zie bijlage).

Bewoners, ondernemers, bezoekers, scholen, leden van de vakbeweging of andere organisaties die meer weten over de geschiedenis van deze gedenktekens of monumenten, worden door de voorzitter van het Dagelijks Bestuur van harte uitgenodigd om te reageren. Ook mensen die monumenten of gedenktekens weten die niet op deze lijst staan of een speciale herinnering hebben aan een van deze plekken worden door de voorzitter verzocht hun reactie te sturen naar: stadsdeel Amsterdam-Centrum, stadhuis, sector Publiek, Welzijn en Economie, afdeling stadsdeelsecretaris, t.a.v. mevrouw A. de Waart, Postbus 202, 1000 AE Amsterdam. Reageren per email kan ook, naar: div@centrum.amsterdam.nl o.v.v. oorlogsmonumenten.

De geschiedenis en de verhalen over de oorlogsmonumenten zullen worden gebundeld in een boekje dat volgend jaar ter gelegenheid van 60 jaar bevrijding zal worden uitgebracht. De lijst met monumenten staat ook op de website van het stadsdeel: www.centrum.amsterdam.nl.

© Gemeente Amsterdam